Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού

Η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού

0

Για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και τη διεθνοποίηση των ιστορικών γεγονότων

Με το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν σε διαβούλευση έως τις 21/6 καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι έχουν αναγνωριστεί επίσης, η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923.

Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος

Το σχετικό άρθρο αναφέρει: «1. Ορίζεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού. 2. Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων».

  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

    Ένα παράξενο ζευγάρι Τους βλέπω καιρό τώρα και παράξενο, διατηρούν την ίδια τακτική. Η κυρ…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΙΣΤΟΡΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι για την «Αντιγόνη» με τον Γιώργο Φραντζολά στο ΙΘΤΠ

Σκοπός του Λογοτεχνικού αυτού Εργαστηρίου ήταν να αναδείξει το φιλοσοφικό, ψυχολογικό και …