Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Επαγρύπνηση για το νέο λεπιδόπτερο στην ΑΜΘ

Επαγρύπνηση για το νέο λεπιδόπτερο στην ΑΜΘ

0

Ανακοινώσεις από ΔΑΟΚ Καβάλας και Δράμας. Συστήνουν σε περίπτωση εμφάνισης του εντόμου, εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων κατά τις απογευματινές, βραδινές ώρες

Σε αυξημένη επαγρύπνηση καλούν οι αρμόδιες ΔΑΟΚ τους παραγωγούς σε περιοχές των νομών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως στον Έβρο μετά την εμφάνιση αυξημένων πληθυσμών του λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae) σε καλλιέργειες βαμβακιού, ηλίανθου, οσπρίων και υπαίθριων κηπευτικών.

Από την πλευρά του το τμήμα της Δράμας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «σε συνέχεια τού από 15-07-2022 ηλεκτρονικού μηνύματος με το οποία ζητήθηκε η συνδρομή για πιθανό εντοπισμό προσβολών τού λεπιδοπτέρου Loxostege sticticalis (Crambidae), σε ό,τι αφορά στην ΠΕ Δράμας, από την εκτεταμένη επισκόπηση στην οποία προέβησαν στελέχη τού Τμήματος ΠΦΕ της Υπηρεσίας, δεν εντοπίστηκαν προσβολές τού εντόμου σε καμία καλλιέργεια (ηλίανθος, μηδική, βαμβάκι). Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για λεπιδόπτερο που ενδημεί σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη (Σιβηρία, Μογγολία, Κίνα), το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη μεταναστευτική συμπεριφορά. Εφόσον εντοπίσετε ύποπτες προσβολές από προνύμφες, ή πτήση ενηλίκων άγνωστου λεπιδοπτέρου, σε μεγάλες καλλιέργειες, ή κηπευτικά, παρακαλούμε να ενημερώσετε άμεσα το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου προκειμένου να γίνει η επιβεβαίωση και η εκτίμηση της κατάστασης».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας που παρουσιάζει το πρόβλημα της εμφάνισης του λειπιδόπτερου, κυρίως στις καλλιέργειες του Έβρου και ενημερώνει για τις καλλιέργειες που πλήττει. Στις συστάσεις σημειώνει: «Σε περίπτωση εμφάνισης αυξημένου πληθυσμού που θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ζημία, συνίσταται η εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την καλλιέργεια κατά τις απογευματινές, βραδινές ώρες. Οι καλλιέργειες θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για την έγκαιρη διαπίστωση της εμφάνισης του εντόμου. Πέρα από την καλλιέργεια θα πρέπει να παρακολουθείται και η περιφερειακή των καλλιεργειών με ποώδη βλάστηση, καθώς η εμφάνιση των νεαρών προνυμφών σε αυτή τη βλάστηση, μπορεί να προηγείται της καλλιέργειας. Για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος οι ψεκασμοί θα πρέπει να στοχεύουν τις νεαρές προνύμφες του εντόμου. Γενικά οι καλλιεργητές θα πρέπει να παρατηρούν τις καλλιέργειες τους για τυχόν εμφάνιση του εντόμου σε μορφή προνύμφης και να μην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασμούς. Σε περίπτωση εμφάνισης γενικών υπόπτων συμπτωμάτων να επικοινωνούν με τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους

Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (…