Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ενέργεια: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Ιούλιο

Ενέργεια: Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Ιούλιο

0

Πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο «θερμοστάτης» στο δημόσιο – οι ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα

«Οριζόντια» επιδότηση σε όλα τα νοικοκυριά τον Ιούλιο, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης κατά της ενεργειακής κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε:

-Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.

-Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

-Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς.

Σε σχέση, τέλος, με την ενεργειακή επάρκεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο που αντιμετωπίζει ικανοποιητικά ακόμη και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Τα μέτρα που εξετάστηκαν στη σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Power Pass: Έως τις 15 Ιουλίου οι πληρωμές

Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκουράς, μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ.

Παράλληλα ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.

Επιχείρηση «θερμοστάτης»

Εν τω μεταξύ υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του σχεδίου «θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση ενέργειας στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο στόχος για τους φορείς του Δημοσίου είναι η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.

Τα μέτρα προβλέπουν:

  1. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων κατά τη θερινή περίοδο δεν θα είναι χαμηλότερη των 27 βαθμών Κελσίου, ενώ κατά τη χειμερινή δεν θα υπερβαίνει τους 19 βαθμούς.
  2. Απενεργοποίηση ψύξης – θέρμανσης και του εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
  3. Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.
  4. Σκίαση του κτιρίου, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο τον φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.
  5. Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης μια φορά τον χρόνο. Ειδικά για το τρέχον έτος η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων σε κάθε κτίριο του δημοσίου τομέα και για τη συγκέντρωση και παροχή στοιχείων θα οριστεί εντός επτά ημερών υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών – εγκαταστάσεων. Τα στοιχεία για την κατανάλωση ρεύματος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης κατά 10%, θα αναρτώνται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Στους φορείς που επιτυγχάνουν τον στόχο θα αυξάνεται με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

JTI: Προάγοντας την ισότητα και καταρρίπτοντας νέα στερεότυπα στον εργασιακό χώρο

Η Γεωργία Καρούντζου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας JTI στο «The Upfr…