Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ο πληθωρισμός – Στο 12,1% τον Ιούνιο

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ο πληθωρισμός – Στο 12,1% τον Ιούνιο

0

Κινείται ανοδικά για 13ο διαδοχικό μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο εθνικός πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ανέβηκε σε ετήσια βάση στο 12,1%, από 11,3% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση και εν συγκρίσει με τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα έτρεξαν με τον αναθεωρημένο πτωτικά ρυθμό της τάξεως του 10,5% (10,7% η αρχική εκτίμηση). Ευρείας κλίμακας ήταν και άνοδος σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που εν λόγω δείκτης επιταχύνθηκε κατά 2,5%, μια μεταβολή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα, όπου ο εθνικός πληθωρισμός βρίσκεται τόσο κοντά σε σχέση με τον εναρμονισμένο στην Ευρωζώνη, καθώς συνήθως η απόκλιση είναι περί του 1% (ο εθνικός υψηλότερα του εναρμονισμένου).

Για τους 12 μήνες, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,3%, όταν για το αντίστοιχο διάστημα Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021 είχε καταγραφεί αρνητικός ρυθμός της τάξεως του 1,3%.

«Πρωταθλήτριες» γι άλλον ένα μήνα στην αύξηση, οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Ειδικότερα οι τιμές του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση εκτοξεύθηκαν κατά 117,7%, του ηλεκτρισμού σημείωσαν άνοδο 70,4%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών 45,6%.

Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 12,6%, ενώ κατά 48,5% αυξήθηκαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και κατά 20,4% των ακτοπλοϊκών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στη σελίδα των φορολογουμένων μπαίνει από τον Οκτώβριο το Eispraxis

Σε πλήρη λειτουργία το νέο σύστημα επιδίωξης είσπραξης οφειλών Στην προσωπική θυρίδα όλων …