Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ο πληθωρισμός – Στο 12,1% τον Ιούνιο

ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις ο πληθωρισμός – Στο 12,1% τον Ιούνιο

0

Κινείται ανοδικά για 13ο διαδοχικό μήνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο εθνικός πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ανέβηκε σε ετήσια βάση στο 12,1%, από 11,3% τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση και εν συγκρίσει με τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό ανόδου διαμορφώθηκε στο 1,6%.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στον Ιούνιο σε ετήσια βάση σκαρφάλωσαν στο 12%, όταν τον περασμένο μήνα έτρεξαν με τον αναθεωρημένο πτωτικά ρυθμό της τάξεως του 10,5% (10,7% η αρχική εκτίμηση). Ευρείας κλίμακας ήταν και άνοδος σε μηνιαία βάση, από τη στιγμή που εν λόγω δείκτης επιταχύνθηκε κατά 2,5%, μια μεταβολή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε επίπεδο Ευρωζώνης, πίσω από το 2,8% της Εσθονίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από ένα μεγάλο διάστημα, όπου ο εθνικός πληθωρισμός βρίσκεται τόσο κοντά σε σχέση με τον εναρμονισμένο στην Ευρωζώνη, καθώς συνήθως η απόκλιση είναι περί του 1% (ο εθνικός υψηλότερα του εναρμονισμένου).

Για τους 12 μήνες, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή εμφανίζονται αυξημένες κατά 6,3%, όταν για το αντίστοιχο διάστημα Ιούλιος 2020 – Ιούνιος 2021 είχε καταγραφεί αρνητικός ρυθμός της τάξεως του 1,3%.

«Πρωταθλήτριες» γι άλλον ένα μήνα στην αύξηση, οι τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Ειδικότερα οι τιμές του φυσικού αερίου σε ετήσια βάση εκτοξεύθηκαν κατά 117,7%, του ηλεκτρισμού σημείωσαν άνοδο 70,4%, του πετρελαίου θέρμανσης 65,1% και των καυσίμων και λιπαντικών 45,6%.

Οι τιμές των τροφίμων ενισχύθηκαν κατά 12,6%, ενώ κατά 48,5% αυξήθηκαν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και κατά 20,4% των ακτοπλοϊκών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…