Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Δημοπρατήθηκαν 38 οικόπεδα στο «ΔΕΡΑΣ»

Δημοπρατήθηκαν 38 οικόπεδα στο «ΔΕΡΑΣ»

0

Με 4,08 ευρώ το τ.μ. – Τα πήραν εξ αδιαιρέτου και στα συμβόλαια θα πάρει ο καθένας το ποσοστό του

 

Ο δήμος Ξάνθης θα κάνει τις υποδομές – Έγινε η αρχή για την μετεγκατάσταση επιχειρήσεων μετά από μια 15ετία αφότου σχεδιάστηκε

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δημοπρασία που διενεργήθηκε χθες Δευτέρα 11 Ιουλίου για  τα οικόπεδα στο πρώην εργοστάσιο ΔΕΡΑΣ, ένα μήνα ακριβώς μετά την επιστολή των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων προς τον δήμο Ξάνθης στην οποία ενημέρωναν, ότι όλες οι  διαδικασίες από μέρους τους έχουν ολοκληρωθεί και ότι αναμένουν ο δήμος να καθορίσει την ημερομηνία της διενέργειας δημοπρασίας. Όπως και εγένετο …Στην δημοπρασία ήταν παρόντες οι 38 ενδιαφερόμενοι και οι  εκπρόσωποι τους καθώς και οι αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Φανουράκης και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπηρεσιών κ. Γιάννης Ζερενίδης

Τιμή εκκίνησης 4 ευρώ το τ.μ.  – ‘Έκλεισε με +2%

deras_syskepsi_14-empros
φωτογραφία αρχείου από την παρουσίαση του σχεδίου από τον εμπνευστή του κ. Γιάννη Σιούτα

Η δημοπρασία αφορούσε 2 αγροτεμάχια του δήμου Ξάνθης και χωρίστηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση δημοπρατήθηκε ένα αγροτεμάχιο από 18 επιχειρήσεις και η δεύτερη το  δεύτερο αγροτεμάχιο από 20 επιχειρήσεις. Και στις δύο φάσεις η τιμή εκκίνησης ήταν ίδια και ανήλθε σε 4 ευρώ το τ.μ. Και στις δύο φάσεις η δημοπρασία έκλεισε με 4,08 ευρώ το τ.μ. αφού «τσίμπησε» ένα 2%. Να σημειώσουμε ότι ο διαγωνισμός ήταν πλειοδοτικός και δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι για τα οικόπεδα και ότι  το τρίτο οικόπεδο που έχει  διαθέσιμο ο δήμος Ξάνθης θα δημοπρατηθεί από άλλους που θα ενδιαφερθούν. Να σημειώσουμε ότι τα δύο αγροτεμάχια τα οποία μοιράσθηκαν σε 38 οικόπεδα είναι συνολικής εκτάσεως ενενήντα (90) περίπου στρεμμάτων.

Τα πήραν εξ αδιαιρέτου και στα συμβόλαια θα πάρει ο καθένας το ποσοστό του

 

Να σημειώσουμε ότι τα οικόπεδα είναι εξ αδιαιρέτου και όταν θα ολοκληρωθούν τα συμβόλαια ο καθένας  από τους 38 επιχειρηματίες θα αποκτήσει το ποσοστό του. Να υπενθυμίσουμε ότι στις προεγγραφές οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρθηκαν για μετεγκατάσταση στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Δέρας ήταν πάνω από 100 και γι αυτό παραχωρήθηκαν από το δήμο Ξάνθης το 2009 τρία οικόπεδα. Ωστόσο στη συνέχεια λόγω της οικονομικής κρίσης  τα 2/3 σχεδόν εγκατάλειψαν τα σχέδιά τους. Το σκεπτικό ήταν να δημιουργηθεί ένα Βιοτεχνικό Πάρκο από μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης. Το εγχείρημα το στήριξε ο δήμος Ξάνθης προκειμένου να ελαφρύνει τον  αστικό ιστό από βιοτεχνική δραστηριότητα αλλά και  να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα.

Ο νόμος Μπιρμπίλη και η τροπολογία

Βέβαια το εγχείρημα πέρασε από 40 κύματα για να φτάσει η ώρα της δημοπρασίας.

Η περιπέτειά του ξεκίνησε από το 2009 με τον  νόμο Μπιρμπίλη καθώς η περιοχή αρχικά χαρακτηρίστηκε ως «Γαία υψηλής Παραγωγικότητας».  Το 2013 με νέα τροπολογία του 595/60 σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ τους έδωσε τη δυνατότητα να βγάλουν άδειες και να μεταστεγάσουν τις επιχειρήσεις τους συγκροτώντας ένα βιοτεχνικό πάρκο.

Ο δήμος Ξάνθης θα κάνει τις υποδομές

Να σημειώσουμε ότι οι υποδομές που απαιτούνται όπως οδοποιία, ύδρευση, ηλεκτρολογικά θα γίνουν από τον δήμο Ξάνθης και όταν ολοκληρωθούν και εφόσον εκδοθούν οι  οικοδομικές άδειες οι  επιχειρήσεις θα μπορέσουν να μετεγκατασταθούν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…