Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο Antonov που κατέπεσε στην Καβάλα

0

Ανασύρθηκαν οι οκτώ σοροί και μεταφέρθηκαν στο ΓΝ Κομοτηνής. Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό πυρομαχικών στην περιοχή

Διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη για το δυστύχημα, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χθες, Δευτέρα η επιχείρηση από το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, για τον εντοπισμό και τη σήμανση των πυρομαχικών που βρίσκονται διασκορπισμένα σε μεγάλη έκταση μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τύπου Antonov, στην περιοχή της Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου. Το δυστύχημα έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, ωστόσο ήδη επισήμως έχει βεβαιωθεί από τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγό, Γιάννη Αρτοποιό ότι, παρότι το αεροσκάφος μετέφερε 11,5 τόνους πυρομαχικών, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες.

Το χρονικό της συντριβής

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για την πτώση του Antonov απο την  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), την Κυριακή, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα), με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα.

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση.

Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Ανασύρθηκαν οι οκτώ σοροί

Το βράδυ της Κυριακής, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι κατά τις επιχειρήσεις εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και τα οκτώ πτώματα των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι. Τα οκτώ μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής, που βρήκαν τραγικό θάνατο, διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Το φορτίο και η επιχείρηση εξουδετέρωσης των πυρομαχικών

Σύμφωνα με το μήνυμα που έλαβε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων- το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Μετά την προετοιμασία των δυο τμημάτων, προσωπικό του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) και της ΕΜΑΚ με ειδικό όχημα του Στρατού Ξηράς προχώρησε στη δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών σε χώρο απολύμανσης.

Μετά δε τη διαπίστωση από το ΕΔΛΟ/ΠΒΧ για τη μη ύπαρξη Ράδιο-Βιοχημικών και Πυρηνικών (ΡΒΧΠ) ουσιών, το ΤΕΝΞ εισήλθε στη περιοχή της συντριβής, ερευνά και σημαίνει τα βλήματα. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση και απομάκρυνση ή επί τόπου εξουδετέρωσή τους κάτι που θα κριθεί από το κλιμάκιο.

Διάβημα του ΥΠΕΞ στον Ουκρανό πρέσβη

Διάβημα στον Ουκρανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πραγματοποίησε την Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, για το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη.

Το διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα έγινε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε δώσει εντολή στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βελιγράδι να πραγματοποιήσει επίσης, άμεσα, διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov.

Ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής για τις ενέργειες που υλοποιήθηκαν

Έκτακτη ενημέρωση για τις ενέργειες μετά την πτώση του αεροσκάφους στην Ελευθερούπολη Καβάλας και τις δασικές πυρκαγιές, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός. Όπως ανέφερε: «μετά το τραγικό γεγονός της πτώσης του αεροσκάφους, το Σάββατο μία ώρα πριν τα μεσάνυχτα, ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, μετέβησαν στο σημείο δεκαπέντε (15) Πυροσβέστες με επτά (7) οχήματα από τις πλησιέστερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες. Στη συνέχεια μετέβησαν πυροσβέστες των ειδικών ομάδων από τη 2η και την 4η ΕΜΑΚ, δύο (2) ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών η οποία έχει ήδη εντοπίσει σορούς» και πρόσθεσε: «σΣε συνεργασία με όλους τους φορείς, εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, με προτεραιότητες, τη δημιουργία περιμέτρου ασφαλείας, αλλά και τον αποκλεισμό της περιοχής του ατυχήματος, δεδομένης της πληροφορίας ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά».

Ακόμη, ενημέρωσε : «το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας από την πρώτη στιγμή διέθεσε μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και στη συνέχεια την ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας, που μετέβη στο σημείο του ατυχήματος από την Αθήνα. Επίσης, στην περιοχή του ατυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στο χώρο του ατυχήματος δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες».

*Με πληροφορίες από cnn.gr, in.gr-Φωτο από enachannel

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ομάδα κρούσης» από το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής για την κατάχρηση κινητού από τους μαθητές

Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές τους έφτιαξαν ένα ερωτηματ…