Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Δεν έχει «ψωμί» φέτος το σιτάρι

Δεν έχει «ψωμί» φέτος το σιτάρι

0

Λίγη σοδειά και χαμηλές τιμές – Μέση απόδοση 300 κιλά το στρέμμα και τιμή 40 λεπτά στο  σκληρό και 35 στο μαλακό

 

Ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες το αλώνισμα – «Δεν βγάζουμε τα έξοδά μας»,  υποστηρίζουν οι αγρότες της Ξάνθης

 

Κατώτερες των προσδοκιών τους είναι οι  τιμές στο σκληρό και μαλακό σιτάρι για τους αγρότες της Ξάνθης που τους οδηγούν με μολύβι και χαρτί «μέσα με το κεφάλι», όπως λένε χαρακτηριστικά, βυθίζοντάς τους σε απόγνωση.

Λίγη σοδειά και χαμηλές τιμές

Ο αλωνισμός σχεδόν έχει ολοκληρωθεί στα σταροχώραφα του νομού μας και ήδη έχουν  πωληθεί τα σκληρά και μαλακά σιτάρια σε εμπόρους οι οποίοι έδωσαν και τις πρώτες προκαταβολές. Το χαρακτηριστικό της χρονιάς: Λίγη σοδειά, χαμηλές τιμές, γεγονός που προκαλεί ψυχρολουσία στους αγρότες που περίμεναν τουλάχιστον καλύτερες τιμές.

dalatsis close«Δεν είναι καλή χρονιά. Η μέση παραγωγή είναι 300 κιλά το στρέμμα στα χωράφια που δεν τα χτύπησε χαλάζι. Σ’ αυτά που τα χτύπησε η παραγωγή είναι μηδενική ή ελάχιστη. Αιτία είναι η ανομβρία της Άνοιξης. Εκτός απ’ αυτό όμως είχαμε και μια άλλη δυσάρεστη έκπληξη καθώς αυτές τις τιμές δεν τις περιμέναμε. Στα σκληρά οι προκαταβολές που δίνουν είναι  40 λεπτά το κιλό και στα μαλακά κάτω από 35 λεπτά. Οι τιμές ήταν πάνω από 50 λεπτά στα σκληρά όταν άρχισε το αλώνισμα.  Δεν ξέρουμε τι παιχνίδια παίζονται με τις τιμές  στο σιτάρι. Η κρίση δεν σταμάτησε, ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι αυτό περιμέναμε πιο υψηλές τιμές. Θα δούμε πως θα κινηθεί η αγορά και τι εξόφληση θα έχουμε. Σε κάθε περίπτωση με αυτό το κόστος παραγωγής που είναι πολύ υψηλό, από την αύξηση 40% στην τιμή των λιπασμάτων, στους σπόρους  και στο πετρέλαιο δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας μ’ αυτές τις τιμές», επισημαίνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης, μεταφέροντας παράλληλα την απόγνωση των αγροτών, που περιμένουν τώρα από τις καλλιέργειες της άνοιξης (καλαμπόκια , βαμβάκια) όσοι έχουν να ισοφαρίσουν.

Με προσφορές 43 λεπτά στο σκληρό, άγονος ο διαγωνισμός Ορεστιάδας

Ενδεικτικό το πως κινούνται οι τιμές στα σιτηρά είναι το γεγονός ότι η Ένωση Ορεστιάδας κήρυξε άγονο τον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει για 24.000 τόνους σκληρό σιτάρι των μελών της με τις προσφορές που έλαβε να ξεκινούν από τα 42 λεπτά, με υψηλότερη τα 43 λεπτά το κιλό. Για το μαλακό σιτάρι η υψηλότερη προσφορά ήταν τα 32 λεπτά το κιλό.

Από τη μια φαίνεται η απροθυμία του ελεύθερου εμπορίου να επιστρέψει στα επίπεδα τιμών που διαμορφώθηκαν κατά τα αλώνια (48 με 50 λεπτά το κιλό) και από την άλλη η άμυνα που επιχειρούν οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους απέναντι στη διόρθωση που έχει εδραιωθεί πλέον σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές σιτηρών.

Στις λεπτομέρειες του διαγωνισμού, προσφορές κατέθεσαν τέσσερεις επιχειρήσεις, η ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ, οι Μύλοι Σόγιας, Ο Βουλγαράκης και οι Αφοί Μπαλούκα, αν και νωρίτερα είχε διαρρεύσει πως είχαν εκφράσει ενδιαφέρον 13 με 14 επιχειρήσεις. Επιπλέον, αν και ο διαγωνισμός αφορούσε αρχικά σε 22.000 τόνους, τελικά μαζεύτηκαν μεγαλύτερες ποσότητες, κοντά στους 24.000 τόνους. Πλέον θα συγκληθεί το ΔΣ της Ένωσης ώστε να συναποφασιστεί πότε θα είναι πιο πρόσφορο για τα συμφέροντα των μελών η επανάληψη της διαδικασίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…