Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Απειλή για την άγρια πανίδα και τα ζώα συντροφιάς τα δηλητηριασμένα δολώματα στη Θράκη

Απειλή για την άγρια πανίδα και τα ζώα συντροφιάς τα δηλητηριασμένα δολώματα στη Θράκη

0

Μήνυμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πολίτες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

 

Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης δημιούργησε το πρώτο της ενημερωτικό τηλεοπτικό σποτ για τα δηλητηριασμένα δολώματα, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι το πρόβλημα αφορά όλους μας.

Όπως επισημαίνει, «η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ευρύτερα γνωστών ως φόλες, παρότι στην Ελλάδα απαγορεύεται από το 1993, συνεχίζει να είναι ακόμη κοινή πρακτική που δεν απειλεί μόνο σπάνια είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, αλλά πλήττει εξίσου σοβαρά τα ζώα εργασίας, συντροφιάς και τα αδέσποτα. Η διασπορά των δηλητηριασμένων δολωμάτων δεν περιορίζεται μόνο σε αστικά κέντρα, αλλά και στην ύπαιθρο και τις φυσικές περιοχές της χώρας βλάπτοντας την σπάνια πανίδα, την αγροτική οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Η παράνομη αυτή η πρακτική χρησιμοποιείται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ιδίως για την καταπολέμηση ή τον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων. Έχουν καταγραφεί διάφοροι τύποι δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τα συνηθέστερα να είναι κομμάτι κρέατος ή ολόκληρο κουφάρι ζώου με δηλητήριο (συνήθως φυτοφάρμακα, εγκεκριμένα ή μη), ανάλογα με τα ζώα-στόχους και δολώματα παραφίνης με πολύ τοξικό και επικίνδυνο ακόμα και για άνθρωπο κυανιούχο κάλιο.

Πολλά από τα περιστατικά δηλητηρίασης που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είτε δεν καταγγέλλονται είτε παραμένουν άγνωστα γεγονός που δυσκολεύει τη συνολική εκτίμηση και ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτό το ΤV spot, οι πολίτες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου καταγγέλλοντας τα περιστατικά θανάτωσης ζώων από δηλητηριασμένα δολώματα στις αρμόδιες αρχές. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έρχονται σε σωματική επαφή με δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο, ούτε να τα μετακινούν, καθώς μπορεί να κινδυνέψει η ζωή τους».

Σε περίπτωση που κάποιος αντιληφθεί ή ενημερωθεί για παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί είτε στην αρμόδια Δασική Υπηρεσία, είτε στην Αστυνομία, είτε τις Μονάδες Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων. Επίσης, η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων και Ζώων του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης βρίσκεται πάντα στη διάθεση των πολιτών (τηλ επικοινωνίας: 2554032210).

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…