Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ «Αυτοκαθοδηγούμενη» έχει καταστεί η φωτιά στη Δαδιά

«Αυτοκαθοδηγούμενη» έχει καταστεί η φωτιά στη Δαδιά

0

Συνεχίζεται το πυροσβεστικό έργο με αμείωτες τις δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή

Εκτιμάται ότι έχουν καεί περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης

Στο νοτιοδυτικό τμήμα του δάσους της Δαδιάς δόθηκε η μάχη με τις φλόγες την έκτη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς και είναι πλέον «αυτοκαθοδηγούμενη», σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η φωτιά την Τρίτη ήταν πιο μετριασμένη, ωστόσο το μέτωπο προς Λευκίμμη ήταν αυτό που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Στο κατασβεστικό έργο συνεχίζουν να επιχειρούν 320 πυροσβέστες και 68 οχήματα, μαζί με πεζοπόρα τμήματα, και με 4 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, που συνδράμουν από αέρος.

Από χθες, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε ότι, στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης- Ορεστιάδας από το ύψος του κόμβου Λαγυνών έως το ύψος του κόμβου Δαδιάς αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένα και γίνεται λόγος για μεγάλη οικολογική καταστροφή. Το παρατηρητήριο και η «ταΐστρα» έχουν καεί, ενώ και οι εικόνες από τα τρομαγμένα άγρια ζώα που αναχωρούν ατάκτως προκαλεί θλίψη και οργή.

 

Αναμένεται σήμερα εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών

Σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και είναι ενεργή στη Δαδιά Έβρου, η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, ενημερώνει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (26.07.2022, 15:30) ΒΑ άνεμοι στα 2-3 μποφόρ, η θερμοκρασία είναι 34-35 ˚C και η υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης εκτιμάται μεταξύ 6-8 %. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή χαρακτηρίζονται από αστάθεια που ευνοεί τη δημιουργία “ρηχών” πυρονεφών (πυροσωρείτες – pyroCus). Η δημιουργία των παροδικών αυτών νεφών φαίνεται χαρακτηριστικά σε δορυφορική εικόνα που ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική μας ομάδα πριν από λίγα λεπτά (Εικόνα 1), όπως και σε φωτογραφικό υλικό (Εικόνα 2).

– Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στοιχεία υποδεικνύουν ότι η φωτιά στη Δαδιά έχει αναπτύξει επαγωγική στήλη και έχει καταστεί “αυτοκαθοδηγούμενη”.

Παρότι αναμενόταν εξασθένηση των ανέμων στην περιοχή για τη χθεσινή νύχτα, από τις πρωινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 27.07 (08:00/09:00) αναμένεται εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών καθώς αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, πτώση της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης (6-8 %) και ενίσχυση των ανέμων στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ γενικά διευθύνσεις. Παράλληλα, τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται και πάλι να επικρατήσουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη επαγωγικής στήλης και το σχηματισμό πυρονεφών, εάν η φωτιά συνεχίσει να καίει με ένταση.

Πολύπλοκο το πυροσβεστικό έργο

Σε ενημέρωσή του από τη Δαδιά του Έβρου το βράδυ της Δευτέρας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην πυρκαγιά στην περιοχή και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της, μαζί με τα στελέχη όλων των φορέων που συνδράμουν και συγκεκριμένα, από το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και τον Δήμο Σουφλίου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «είμαστε όλοι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρούμε. Με σωστό συντονισμό ως μια ομάδα, ως συντονισμένη έκφραση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα ήθελα να τονίσω κάτι για να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, ότι το δάσος της Δαδιάς, το Εθνικό Πάρκο, φτάνει σε έκταση τα 420 χιλιάδες στρέμματα. Η ομάδα αυτή επιχειρεί σε πολύπλοκο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, περιβάλλον. Με αδυναμία πρόσβασης, δύσκολο ανάγλυφο με βραχώδεις περιοχές και συχνές εναλλαγές ανέμων».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…