Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα 3.700 επιχειρήσεις της Ξάνθης έλαβαν τη μη επιστρεπτέα

3.700 επιχειρήσεις της Ξάνθης έλαβαν τη μη επιστρεπτέα

0

Πρώτα γενέθλια με απολογισμό δράσεων για το υποκατάστημα ΑΜΘ του ΕΦΕΠΑΕ. Σχεδόν 60 εκ. ευρώ δόθηκαν συνολικά ως επιχορήγηση στη δράση ΑΜΘ 100 covid

Στις δράσεις ΕΠΑνΕΚ, Ε.Π ΠΕΠ ΑΜΘ, Μεταφορικό Ισοδύναμο η συνολική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις σε ένα έτος ανήλθει σε 91,67 εκ. ευρώ

Το υποκατάστημα του ΕΦΕΠΑΕ στις 13.7.2022, συμπλήρωσε ένα χρόνο επιτυχούς λειτουργίας από την ημερομηνία ανάληψης του διαχειριστικού έργου στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η συνολική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας σε αυτό το έτος λειτουργίας ανήλθε σε 91,67 εκατ. ευρώ (δράσεις ΕΠΑνΕΚ, Ε.Π ΠΕΠ ΑΜΘ, Μεταφορικό Ισοδύναμο).

Με αυτή την αφορμή, το υποκατάστημα προέβη σε έναν απολογισμό της πορείας των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων του ΕΠ Μακεδονίας-Θράκης και του ΕΠΑνΕΚ για το διάστημα αυτό.

  1. Δράσεις ΕΠ Μακεδονίας- Θράκης

Α) Δράση ΑΜΘ 100  «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19»

Η Δράση έχει ολοκληρωθεί στο συντριπτικό ποσοστό του 99,5% σύμφωνα με τα υποβληθέντα αιτήματα πληρωμών και τις καταβολές της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις.

-Έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή για 22.523 επιχειρήσεις με Δημόσια Δαπάνη: 59,44 εκατ. €.

-Σημειώνεται ότι εντάχθηκαν συνολικά στη Δράση 23.913 επιχειρήσεις με Δημόσια Δαπάνη: 62,79 εκατ. €.

Β) Δράσεις ΕΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

-ΑΜΘ86 «Ενίσχυση για τον εκσυγχρονισμό-αναβάθμιση υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης»

-ΑΜΘ88 «Ενίσχυση για την ίδρυση επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης».

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας πεπραγμένων το διάστημα 13.7.2021 έως 13.7.2022.

Εκθέσεις πιστοποίησης δαπανών: 53

Αξιολόγηση αιτημάτων τροποποίησης: 162

Επιτόπιες επαληθεύσεις σε επιχειρήσεις: 4

Αναλογούσα επιχορήγηση Δημοσίου: € 3.031.392

2.Δράσεις ΕΠΑνΕΚ

Ακολουθεί συνοπτικός πίνακας πεπραγμένων το διάστημα 13.7.2021 έως 13.7.2022.

Εκθέσεις Πιστοποίησης Δαπανών: 2.377

Αξιολόγηση Αιτημάτων Τροποποίησης: 521

Επιτόπιες Επαληθεύσεις σε επιχειρήσεις: 190

Αναλογούσα Επιχορήγηση Δημοσίου: € 28.958.625

3.Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο (M.I.) είναι το μέτρο, με τη θέσπιση του οποίου επιδιώκεται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς με μέσα μαζικής μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα σε νησί ή από νησί σε νησί με το κόστος που θα ίσχυε στην ηπειρωτική Ελλάδα για την ίδια απόσταση.

Δικαιούχοι του είναι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά της Σαμοθράκης και της Θάσου για τη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κατά το έτος λειτουργίας του υποκαταστήματος εκταμιεύθηκαν 236.348,21€ σε 160 επιχειρήσεις  των δύο νησιών συνολικά.

Αναμένεται η εκταμίευση για 92 επιχειρήσεις με Δημόσια Χρηματοδότηση ύψους 123.814,03 €.

Π. Μαρλαφέκας: «Ένα έτος μετά, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι όλοι οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας, ο Πρόεδρος του  Δ.Σ. του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας δήλωσε: «Ένα χρόνο πριν, στις 13/7/2021, σε διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναλάβαμε ένα περίπλοκο εγχείρημα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Την ίδρυση ενός υποκαταστήματος εν μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου και την ανάληψη του συνόλου του διαχειριστικού έργου για πολλαπλές δράσεις.

Αυτό περιλάμβανε 18 δράσεις του ΕΠΑνΕΚ, 3 δράσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Μεταφορικό Ισοδύναμο επιχειρήσεων, έργο δηλαδή που αφορά χιλιάδες δικαιούχους, με Π/Υ 410 εκατ. € και Δημόσια Δαπάνη περί τα 240 εκατ.€.

Η μεταφορά ενός έργου από ένα φορέα σε έναν άλλον αποτελεί από μόνη της σύνθετη ενέργεια, πόσο μάλλον όταν αφορούσε έργα σε υλοποίηση και με τα χρονικά περιθώρια για την αποκατάσταση της επιχειρησιακής ροής να είναι πιεστικά, καθώς οι επενδυτές δικαίως ζητούσαν τον έλεγχο και την πληρωμή των έργων τους.

Αγωνία όλων μας αποτελούσε η ταχεία και εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΕΠΑΕ ΑΜΘ, ώστε να προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες και να μην καθυστερούν πλέον οι καταβολές δημόσιας χρηματοδότησης, σε μια συγκυρία που λόγω covid η επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα είχε πληγεί ιδιαίτερα.

Ειδική πρόκληση αποτελούσε η ανάληψη της δράσης ΑΜΘ 100 covid,  μιας δράσης τεραστίων διαστάσεων σε επίπεδο αξιολόγησης, πιστοποιήσεων και πληρωμών για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Της μαζικότερης των δράσεων covid πανελλαδικά όπως αποδείχθηκε, με υπερδιπλάσιες εντάξεις και πληρωμές από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας. Και όπως φάνηκε στην πράξη, ο φορέας με μεθοδική δουλειά ανταπεξήλθε στο έργο, πραγματοποιώντας χιλιάδες ελέγχους και καταβάλλοντας πάνω από 91 εκατ. € σε περισσότερους από 25.000 δικαιούχους.

Σήμερα, ένα έτος μετά, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι όλοι οι αρχικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί. Η εικόνα του υποκαταστήματος και των πεπραγμένων του είναι σαφώς θετική, όπως προκύπτει από τα στοιχεία πορείας του.

Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον, με στόχο να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του φορέα.

Με μεθοδική και συλλογική δουλειά έχει δομηθεί ένας πλήρως λειτουργικός Ενδιάμεσος Φορέας για την περιφέρεια ΑΜΘ, παρών στις ανάγκες των επιχειρήσεων, που προχωρά με αξιοπιστία στις πιστοποιήσεις και βεβαίως στις πληρωμές, εντός των οριζόμενων του κανονιστικού πλαισίου.

Από πλευράς του ο ΕΦΕΠΑΕ συμβάλλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.

Για την πορεία του εγχειρήματος ως σήμερα θα ήθελα μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω το Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την αταλάντευτη στήριξη, την αρμόδια διαχειριστική ΕΥΔΕΠ ΠΑΜΘ για την άριστη συνεργασία μας, την Περιφέρεια  ΑΜΘ και τα επιμελητήρια για την εμπιστοσύνη προς το υποκατάστημα, τους δικαιούχους για την ανταπόκριση και την υπομονή τους, το σύνολο του μηχανισμού του ΕΦΕΠΑΕ και των εταίρων του για τη συμβολή και την αποτελεσματικότητά του.

Και φυσικά να αποδώσω εύσημα στα στελέχη του υποκαταστήματος για την καθημερινή και συστηματική τους εργασία, η οποία συνεχίζεται αδιάκοπα και αποτελεί εχέγγυο για την επαύριο του φορέα, αλλά πρωτίστως να ευχαριστήσω τον κύριο Σπύρο Παναγιώτου, Διευθυντή του υποκαταστήματος, που δέχτηκε να διευθύνει αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο project.

«Ειδική πρόκληση αποτελούσε η ανάληψη της δράσης ΑΜΘ 100 covid, της μαζικότερης των δράσεων covid πανελλαδικά με υπερδιπλάσιες εντάξεις και πληρωμές από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας»
Πλάτων Μαρλαφέκας
Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ

Συνεχίζουμε την προσπάθεια δυναμικά, χωρίς εφησυχασμό, πεπεισμένοι ότι η πορεία θα είναι ανάλογη και το επόμενο διάστημα».

Γεωγραφική κατανομή αιτημάτων καταβολής χρηματοδότησης έως τις 13/7/2022 για τη μη επιστρεπτέα

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τουρισμός για Όλους 2024: Έως την 1η Απριλίου οι αιτήσεις

Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε θα βγουν τα αποτελέσματα Μέχρι τη Δευτέρα, 1η Απριλίου στ…