Τίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή
Δ. Χατζηφωτιάδου: «δεν γνωρίζουμε καν τα κριτήρια για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις. Πιθανή κατάργηση του Πρωτοδικείου Ξάνθης θα αποτελέσει υποβάθμιση»
Σήμερα τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τον νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ) ή αλλιώς το λεγόμενο «δικαστικό Καλλικράτη».
Παρότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ευνοϊκές αλλαγές για την ταχύτητα έκδοσης των αποφάσεων και την ψηφιακή αναβάθμιση των δικαστηρίων, για τους δικηγόρους αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή» το πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων δικαστηρίων που περιλαμβάνει.
Όπως εξήγησε στο «Ε» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, «η διαφωνία και ο προβληματισμός της Ολομέλειας την οποία συμμερίζεται και ο ΔΣΞ είναι το θέμα της συγχώνευσης ή κατάργησης δικαστηρίων. Δεν έχουν οριστεί ακόμη τα κριτήρια, οπότε κανείς δεν ξέρει ακριβώς ποια δικαστήρια θα συγχωνευτούν». Η ίδια τόνισε: «εμείς σαν νομός Ξάνθης και σαν ακριτική Θράκη θα επιδιώξουμε να μην αλλάξει καμία δομή στο νομό. Πέρα από τις επιπτώσεις στο δικαστικό σώμα θα έχει και ευρύτερες επιπτώσεις σε όλη μας την περιοχή. Προσωπικά θεωρώ ότι θα υποβαθμιστεί όλος ο νομός σε πιθανή κατάργηση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, που λειτουργεί από το 1934». Η πρόεδρος του ΔΣΞ ζήτησε σε περίπτωση κατάργησης του Πρωτοδικείου Ξάνθης, μαζικά οι φορείς να στηρίξουν το αίτημα της διατήρησής του και να συσπειρωθούν σε σκληρή αντίδραση.