Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Βενετία» ο δυτικός κάμπος της Ξάνθης

«Βενετία» ο δυτικός κάμπος της Ξάνθης

0

Εκτεταμένες πλημμύρες σε καλλιέργειες κηπευτικών, ηλιόσπορα, καλαμπόκια, βαμβάκια και ακτινίδια  – Ανάγκη να δοθεί γρήγορα η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

 

Συζήτηση για αποζημιώσεις και στην πόλη της Ξάνθης μετά την Μηνυτήρια αναφορά  κατά παντός υπευθυνου που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο δήμος Ξάνθης

 

 

 

Πλημμυρισμένα χωράφια και κατεστραμμένες καλλιέργειες στα χωριά Ηλιόπετρα,  Κύρνος,  Κρεμαστή, Κεντητή, Κυψέλη, Δέκαρχο του δήμου Τοπείρου αλλά και στο Σέλινο του δήμου Αβδήρων άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Genesis και οι αγρότες περιμένουν να τραβηχτούν τα νερά για να αποτιμήσουν και να καταγράψουν τις καταστροφές οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Εκτεταμένες πλημμύρες σε καλλιέργειες κηπευτικών, ηλιόσπορα, καλαμπόκια, βαμβάκια και ακτινίδια

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης δεν είναι γνωστή ακόμη η έκταση των καταστροφών γιατί  τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν υποστεί ζημιά καλλιέργειες κηπευτικών, ηλίανθου, καλαμπόκια και δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ακτινίδια.

«Περιμένουμε τον ΕΛΓΑ να κάνει καταγραφή και αναγγελία για να αποζημιωθούν οι αγρότες. Μπορεί να μην είχε χαλαζόπτωση αλλά η βροχή ήταν έντονη και παρατεταμένη και σε μια εποχή που όλες οι καλλιέργειες είναι σε εξέλιξη».

Ανάγκη να δοθεί γρήγορα η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Ο κ. Δαλάτσης τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να δοθεί γρήγορα η αποζημίωση γιατί  οι αγρότες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής: «Πρέπει να γίνουν οι εκτιμήσεις γρήγορα και εξίσου γρήγορα να γίνει και η πληρωμή. Φέτος είναι μία ιδιαίτερα χρονικά περίδος, καλλιεργούμε με ένα τεράστιο κόστος παραγωγής,. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν οι αποζημιώσεις γρήγορα και οι εκτιμήσεις να είναι αντικειμενικές με βάση τις συνθήκες που επικρατούν».

Δεν χτυπήθηκαν τα σιτηρά – Θα καθυστερήσει λίγες μέρες ο αλωνισμός

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές για τα σιτηρά. Μπορεί να καθυστερήσει λίγες μέρες ο αλωνισμός των σιτηρών αλλά όλα δείχνουν ότι δεν τα επηρέασε η βροχή και δε θα υποστούν πλήγμα ούτε στην ποιότητα ούτε στην ποσότητα.

Στιγμιότυπα από τους σκαμμένους δρόμους της πόλης  μετά την καταιγίδα

Συζήτηση για αποζημιώσεις και στην πόλη της Ξάνθης

Κι αν στον κάμπο περιμένουν τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, στην πόλη της Ξάνθης μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους εξαιτίας των εργασιών για την τοποθέτηση δικτύου του φυσικού αερίου που δεν αποκαταστάθηκαν και δεν ασφαλτοστρώθηκαν και την έντονη αγανάκτηση που προκλήθηκε στους πολίτες, η δημοτική αρχή Ξάνθη με μηνυτήρια αναφορά ζητά να διερευνηθούν οι αιτίες αλλά και να αποδοθούν ευθύνες. Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Γιάννης Ζερενίδης σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο ο δήμος δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ούτε ως προς την παρακολούθηση αλλά ούτε στον έλεγχο των εργασιών κάποιου άλλου φορέα, εν προκειμένου της ΔΕΔΑ: «Δεν έχουμε καμιά αρμοδιότητα ελέγχου των εργασιών ενός άλλου φορέα μέσα στα όριά μας. Μόνο να υποδεικνύουμε. Κάναμε συνεχείς οχλήσεις προς τον φορέα υλοποίησης  του  έργου του φυσικού αερίου. Είχαμε συνάντηση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που ανέλαβε την αποκατάσταση των οδών. Του επισημάναμε τις καθυστερήσεις  και δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση. Ωστόσο αυτό δεν έγινε γι αυτό καταθέσαμε κα την μηνυτήρια αναφορά. Πρόβλημα είχαμε σε επαφή με την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης προκειμένου να δοθούν κάποιες αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν βλάβες από το πλημμυρικό φαινόμενο».

Όπως αναφέρεται στην Μηνυτήρια αναφορά: « Ο Δήμος Ξάνθης ζητά να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για την τιμωρία των υπευθύνων, την προστασία των δημοτών μας αλλά και των οδών που εξυπηρετούν κυρίως το κοινό, δημόσιο συμφέρον και επιφυλάσσεται για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός του εφόσον υπάρξουν προβλήματα χρήσης των οδών και διέλευσης των οχημάτων ή τυχόν πρόκληση ατυχημάτων προκειμένου να απαιτήσει την τιμωρία των υπευθύνων καθώς και αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών από αυτούς.

Να σημειωθεί ότι από το Σεπτέμβριο του 21 που ξεκίνησε το έργο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Πολιτικής Προστασίας επανειλημμένως καλούσαν την εταιρία να προβεί στην αποκατάσταση των οδοστρωμάτων, χωρίς όμως αποτέλεσμα».

Τέλος να σημειώσουμε ότι το ύψος της βροχής ανήλθε στα 98 χιλιοστά (πάνω από 50 χιλιοστά είναι καταστροφική)  ενώ όλο τον χειμώνα ήταν στα 200 χιλιοστά!

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Πλημμυρισμένα χωράφια στον κάμπο της Ξάνθης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δήμος Ξάνθης: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας για δομημένα ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε δάση

Πρέπει να συνταχθεί Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνι…