Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Τσουρέκι με στρώσεις σοκολάτας

Τσουρέκι με στρώσεις σοκολάτας

0

-160γρ. χλιαρό γάλα

-1 φακελάκι μαγιά

-50 γρ. ζάχαρη

-1 αυγό + 1 κρόκος

-55γρ. βούτυρο

-400γρ. αλεύρι για τσουρέκι

-¾ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

-1 μικρό βαζάκι πραλίνα ή μερέντα υγείας

Για την επικάλυψη

-το ασπράδι που περίσσεψε

-τριμμένο φιστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο

 

Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε το βούτυρο αρχικά για να πέσει λίγο η θερμοκρασία του. Ζεσταίνουμε το γάλα ίσα να είναι χλιαρό (το καυτό θα καταστρέψει τη μαγιά). Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το χλιαρό γάλα και πασπαλίζουμε τη μαγιά. Μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τον κρόκο, το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε λίγο με κουτάλα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία (με το εξάρτημα για τις ζύμωμα). Αφήνουμε να ζυμωθεί μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όταν είναι έτοιμη τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ που έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς, κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη, σκεπάζουμε και με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί. Μετά από δύο ώρες περίπου, την βγάζουμε από το μπολ, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο με πλάστη περίπου σε μέγεθος 40Χ25εκ.

Αλείφουμε προσεχτικά με την πραλίνα και αρχίζουμε να τυλίγουμε σε ρολό από τη μεγάλη πλευρά. Κόβουμε στη μέση για να έχουμε δύο ρολά. Στη συνέχεια το κάθε ρολό το κόβουμε έτσι ώστε να ανοίξει η ζύμη στα δύο και να βγαίνει η σοκολάτα, σαν να κάναμε δύο «κοτσίδες». Αυτές τις πλέκουμε μεταξύ τους (ένα απλό στριφογύρισμα) και τοποθετούμε σε μικρή ορθογώνια φόρμα του κέικ που έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Αφήνουμε τις 2 φόρμες σε ζεστό μέρος (σκεπασμένες) να φουσκώσουν οι ζύμες. Όταν φουσκώσουν, αλείφουμε την επιφάνεια απαλά με λίγο ασπράδι και πασπαλίζουμε ξηρούς καρπούς (προαιρετικά). Έχουμε ανάψει τον φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα να ζεσταθεί 5’ και μετά βάζουμε τις φόρμες και ψήνουμε για 30’ περίπου. Τώρα αυτό είναι σχετικό αναλόγως τον φούρνο. Όταν βγούνε ζεστά μπορούμε να αλείψουμε με λίγο λικέρ. Σιρόπι λέει η κλασική συνταγή, αλλά και πάλι σας προτείνω το λικέρ για ευκολία!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αγκινάρες γεμιστές με ρύζι, αρακά και μυρωδικά

-12 μεγάλες αγκινάρες, καθαρισμένες -500 γρ. αρακάς -2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρ…