Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στον …αυτόματο Μηχανικό η έκδοση όλων των οικοδομικών αδειών

Στον …αυτόματο Μηχανικό η έκδοση όλων των οικοδομικών αδειών

0

Καταργείται η προέγκριση από την Πολεοδομία με το νέο νομοσχέδιο – Ο ελεγκτής δόμησης θα ελέγχει για αυθαίρετα

 

Κομβικός ο ρόλος του Μηχανικού – «Κλειδί» η ερμηνεία της πολεοδομικής νομοθεσίας –  Λίστα αναμονής 6 – 8 μηνών για την έκδοση άδειας στην Πολεοδομία Ξάνθης

 

 

Την απλούστευση της διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών με στόχο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στις Πολεοδομίες που συνήθως καθυστερούν την έκδοσή τους για  μεγάλα χρονικά διαστήματα ταλαιπωρώντας πολίτες και μηχανικούς, επιχειρεί το  νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ. Ειδικότερα η βασική αλλαγή που εισάγεται είναι η αυτόματη έκδοση οικοδομικών αδειών, χωρίς την προέγκριση από την Πολεοδομία για τις δύο κατηγορίες δόμησης που ισχύει. Παράλληλα η ευθύνη του ελέγχου αλλά και της σωστής ερμηνείας της πολεοδομικής  νομοθεσίας περνά στα χέρια του μηχανικού που υποβάλλει  τον φάκελο, ενώ η ο έλεγχος για  αυθαίρετη δόμηση στα χέρια του ελεγκτού δόμησης κατά την διαδικασία της ανέγερσης του κτηρίου.

Καταργείται η προέγκριση από την Πολεοδομία – Ο ελεγκτής δόμησης θα ελέγχει για αυθαίρετα

Εξηγώντας και αποτιμώντας τις αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο ο γενικός γραμματέας του ΤΕΕ Θράκης κ. Βασίλης Ασημίδης υπογράμμισε πως κινείται προς την θετική κατεύθυνση δεδομένου ότι  αποσκοπεί να απλουστεύσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών μειώνονται τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις Πολεοδομίες. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των πολιτών και των Μηχανικών που περίμεναν έως και έναν χρόνο για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει τα δεδομένα και να πέφτουν έξω στον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό τους. Ιδιαίτερα στην εποχή που διανύουμε που έχει σημειωθεί τεράστια αύξηση στα δομικά υλικά, ιδιαίτερα στον χάλυβα που είναι χρηματιστηριακό προϊόν και έχει εκτοξευτεί η τιμή του λόγω του πολέμου στην Ουκρανία: «Αυτό που αλλάζει είναι ότι καταργείται το στάδιο της προέγκρισης μετά από τον έλεγχο από τις πολεοδομίες για την κατηγορίες 2 και 3. Για την πρώτη κατηγορία ούτως ή άλλως η προέγκριση δεν ήταν υποχρεωτική γιατί πρόκειται για μικρότερες άδειες. Έτσι όλες οι άδειες θα εκδίδονται αυτόματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι  θα καταργηθούν οι  πολεοδομίες καθώς θα έχουν τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Θεωρώ ότι ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί η αποδυνάμωση των Πολεοδομιών προκάλεσε μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση την αδειών. Έτσι με το νέο νομοσχέδιο περιμένουμε να καταργηθεί ο χρόνος αναμονής. Το βασικό είναι ότι  το φίλτρο ελέγχου της Πολεοδομίας γίνεται  προαιρετικό χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα ευνοηθεί η αυθαίρετη δόμηση γιατί υπάρχει ο ελεγκτής δόμησης».

Κομβικός ο ρόλος του μηχανικού – «Κλειδί» η ερμηνεία τής πολεοδομικής νομοθεσίας

Ο κ. Ασημίδης πρόσθεσε πως παράλληλα αυξάνεται η ευθύνη του ιδιώτη μηχανικού που υποβάλλει ηλεκτρονικά τον φάκελο ο οποίος είναι επιφορτισμένος εκτός από την πληρότητα των δεδομένων σ’ ότι αφορά τις προδιαγραφές και με την ορθότητα της επεξήγησης της νομοθεσίας: «Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο καθώς η νομοθεσία είναι πολυσύνθετη και η ερμηνεία της δυσνόητη. Ο μηχανικός πρέπει να είναι απολύτως σίγουρος ώστε να είναι σύννομος. Αυτό είναι το κλειδί».

Λίστα αναμονής 6 – 8 μήνες για την έκδοση άδειας στην Πολεοδομία Ξάνθης

Αναφερόμενος στην υφισταμένη κατάσταση στην Πολεοδομία Ξάνθης ο κ. Ασημίδης είπε πως στις αρχές του έτους μετά από τις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί όμως μετά την αποχώρηση ενός τοπογράφου έχει φτάσει ο χρόνος αναμονής σε 6 – 8 μήνες. Κι αυτό που είναι ακόμη πιο πιεστικό είναι ότι τέλος του 2022 καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση και πρέπει να εκδοθούν νωρίτερα όσες άδειες εκκρεμούν.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…