Την προσοχή των υποψηφίων εφιστά ο πρόεδρος των φροντιστών Ξάνθης Ηρακλής Ζωγράφος – 75 – 80 % κάτω από την βάση σε Μαθηματικά και Αρχαία – Αναμένεται πτώση των βάσεων
Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν μεταξύ 27 – 30 Ιουνίου και μεταξύ 5 – 25 Ιουλίου θα γίνει η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων
«Ό γέγραπται γέγραπται» για τους αποφοίτους των Λυκείων που έδωσαν την «μάχη» των πανελληνίων για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τώρα θα φανεί η απόδοσή τους αφού είναι η ώρα της βαθμολογίας αλλά και της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών, μια πολύ σημαντική διαδικασία που κρίνει το μέλλον τους αλλά παράλληλα και περίπλοκη που απαιτεί σωστό υπολογισμό. Ιδιαίτερα φέτος είναι ακόμη πιο περίπλοκη καθώς υπάρχουν διάφορες αλλαγές τόσο στον τρόπο υπολογισμού των μορίων όσο και στον ορισμό της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από τις Πανεπιστημιακές Σχολές.
75 – 80 % κάτω από την βάση σε Μαθηματικά και Αρχαία – Αναμένεται πτώση των βάσεων
Με σύμβουλο το πρόεδρο της Ένωσης Φροντιστών Ξάνθης κ. Ηρακλή Ζωγράφο επιχειρούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις ιδιαιτερότητες των φετινών εξετάσεων και να προσδιορίσουμε με βάση τα δεδομένα πως θα κινηθούν οι βάσεις αλλά και τι πρέπει να προσέχουν οι υποψήφιοι για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών.
Ο κ. Ζωγράφος επεσήμανε πως φέτος ήταν οι πρώτες πανελλήνιες που διεξήχθησαν με φυσιολογική λειτουργία των σχολείων μετά από δύο χρόνια σε συνθήκες covid ωστόσο όπως υπογράμμισε οι μαθητές ήρθαν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη ύλη και από την προ covid εποχή: «Παρότι τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά και φέτος υπήρξαν δυσκολίες που απέρρεαν από την πανδημία καθώς πολλοί μαθητές ασθένησαν ή έκαναν καραντίνα γιατί ασθένησαν μέλη των οικογενειών του ωστόσο είχαν να προετοιμαστούν σε μεγαλύτερη ύλη και προ covid εποχή. Υπήρξαν και αλλαγές σε μαθήματα όπως την αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με τα Λατινικά στο α΄ πεδίο, ένα μάθημα με περισσότερη ύλη και υψηλότερου βαθμού δυσκολίας». Όπως ανέφερε ο κ. Ζωγράφος τα μαθήματα που δυσκόλεψαν περισσότερα τους μαθητές και είχαν την μεγαλύτερη αποτυχία είναι τα Μαθηματικά για το 2ο και 4ο πεδίο και τα Αρχαία για το 1ο πεδίο: «Τα γραπτά στα Μαθηματικά του 2ου πεδίου που είναι κάτω από την βάση ανέρχονται σε 75 – 80% και στο 4ο πεδίο πάνω από 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία. Αυτό θα επηρεάσει τις βάσεις προς κατά κάτω. Το ίδιο συνέβη και στα Αρχαία και εκτιμώ πως πτωτική θα είναι η πορεία των βάσεων και στο θεωρητικό πεδίο. Περιμένουμε χαμηλές βαθμολογίες σ’ αυτά τα μαθήματα. Τα υπόλοιπα κινήθηκαν σε καλό επίπεδο» .
Όπως ανέφερε ο κ. Ζωγράφος οι πιθανές ημερομηνίες για να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες είναι 27 – 30 Ιουνίου και μεταξύ 5 – 25 Ιουλίου θα γίνει η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων.
Βαθμολογία με sms στο κινητό του υποψηφίου – Άνοιξε την Παρασκευή 17 /6 η πλατφόρμα
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα μέσω γραπτού μηνύματος SMS στο κινητό τους, να ενημερωθούν για την βαθμολογίας τους αλλά και της σχολής/τμήματος εισαγωγής τους
Οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων smsresults.minedu.gov.gr μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία είναι διαθέσιμη από χθες, Παρασκευή 17 Ιουνίου και έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022.
Υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από πέρυσι από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες , θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους.
Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των μορίων και της Ειδικής Βάσης Επιλογής – Ο γρίφος των Μηχανογραφικών
Αυξάνει ο βαθμός δυσκολίας φέτος για την συμπλήρωση των μηχανογραφικών καθώς έχουν επέλθει κάποιες αλλαγές που καθιστούν περίπλοκη τη διαδικασία. Ειδικότερα για πρώτη φορά φέτος η κάθε Πανεπιστημιακή σχολή καθορίζει τα μαθήματα βαρύτητας. Όπως εξηγεί ο κ. Ζωγράφος αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα το Χημικό Θεσσαλονίκης και έχει μαθήματα βαρύτητα την Χημεία και την Φυσική και το Χημικό Καβάλας Χημεία και Έκθεση: «Αυτό σημαίνει ότι διαφορετικά μόρια θα έχει στην μία σχολή και διαφορετικά στην άλλη εφόσον είναι διαφορετικά τα μαθήματα βαρύτητας. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη συμπλήρωση των μηχανογραφικών τους γιατί είναι μια πιο δύσκολη, μπερδεμένη και πολύπλοκη υπόθεση και απαιτείται σωστός υπολογισμός. Γι αυτό θα πρέπει να έχουν δίπλα τους έναν ειδικό να τους κατευθύνει γιατί οι επιλογές θα κρίνουν το μέλλον τους. Φέτος επίσης δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τις περσινές βάσεις καθώς άλλαξε τελείως ο τρόπος της Ελάχιστης Βάσης Επιλογής που ορίζουν οι σχολές μετά τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν». Σημειώνεται ότι είναι ένας κρίσιμος παράγοντας στην επιτυχία η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε σχολής, που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 5 Ιουλίου.
Οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν κανονικά στα Λύκεια της Π.Ε. Ξάνθης
Τέλος να σημειώσουμε ότι όπως μας μετέφερε ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Χρήστος Ιωαννίδης τα γραπτά των υποψηφίων της Ξάνθης βαθμολογούνται σε βαθμολογικό κέντρο των Αθηνών ενώ έχει κλείσει το βαθμολογικό κέντρο των μαθητών ΑΜΕΑ. Επίσης ανακοινώνει ότι οι βαθμολογίες θα αναρτηθούν στα Λύκεια της Π.Ε. Ξάνθης με τον κωδικό του υποψηφίου όπως τα τελευταία χρόνια. Οι δε βάσεις υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθούν αρχές Αυγούστου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου