Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ρεύμα: Ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη

Ρεύμα: Ηλεκτροσόκ σε όλη την Ευρώπη

0

 Στο κόκκινο οι τιμές και στην Ελλάδα

Σε ράλι χωρίς φρένα επιδίδονται οι τιμές του ρεύματος μετά τη μείωση ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Η χονδρική της ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα κράτη μέλη έχουν εκτοξευθεί πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ από το κύμα των αυξήσεων δεν έχει γλιτώσει ούτε η Ελλάδα.

Όπως θα δείτε στον παρακάτω πίνακα με τις τιμές της χονδρικής στην Ευρώπη για την Πέμπτη 23 Ιουνίου, η χονδρική στην πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ έχει εκτιναχθεί.

Την πρώτη θέση στον πίνακα ακρίβειας καταλαμβάνει η Ιταλία με 363,66 €/MWH, ακολουθεί η Μάλτα με 355,69 €/MWH και η Γαλλία στην τρίτη θέση ενώ κοντά στα 300€/MWH είναι η τιμή και στη Γερμανία.

Αύξηση 87% μέσα σε 4 ημέρες στην Ελλάδα

Στην 6η θέση ήταν η χώρα μας με 313,87 €/MWH, τιμές που έχουμε να δούμε από τις 15 Μαρτίου, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Μάλιστα η χονδρική εκτινάχθηκε στη χώρα μας μέσα σε 4 ημέρες από τα 167,41 €/MWH την Κυριακή 19 Ιουνίου στα 312,67 €/MWH την Τετάρτη και σε πάνω από 313 την Πέμπτη αύξηση που φτάνει το 87%.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος θα κρίνει εν πολλοίς και τα πόσα λεφτά θα βγουν από τα ταμεία του κράτους για τη στήριξη των καταναλωτών έναντι στην ενεργειακή κρίση. Συνολικά για τις παρεμβάσεις για το ενεργειακό κόστος θα διατεθούν συνολικά όλο το 2022, 6.038 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 850 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι παρεμβάσεις του 2ου εξαμήνου έχουν προϋπολογιστεί με την τιμή της χονδρικής στα 225 ευρώ/Mwh τιμή χονδρικής.

Η μέση χονδρική διαμορφώθηκε τους πρώτους μήνες ως εξής:

-Ιανουάριος 230 €/MWH

-Φεβρουάριος: 215 €/MWH

-Μάρτιος : 274 €/MWH

-Απρίλιος: 248 €/MWH

-Μάιος : 225 €/MWH

-Ιούνιος (μέχρι την Κυριακή 19 Ιουνίου): 207,35 €/MWH

Με το μηχανισμό για φθηνό ρεύμα που μπαίνει μπροστά από 1η Ιουλίου, μέσω του οποίου θα μπει πλαφόν στις αμοιβές των ηλεκτροπαραγωγών,  τα επιπλέον έσοδά θα παρακρατούνται από τον φορέα εκκαθάρισης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EneXClear) και θα διοχετεύονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Έτσι όσο ανεβαίνει η χονδρική θα αυξάνονται και οι εισροές μέσω του οποίου επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τον περιορισμό των αυξήσεων, συνεπώς αν χρειαστεί νέα παρέμβαση λόγω των υψηλών τιμών το κομμάτι που θα βγει από τα κρατικά ταμεία θα μικραίνει αντιστρόφως ανάλογα από το κομμάτι που θα χρησιμοποιηθεί από το ΤΕΜ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…