Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

0

Λόγοι εγωισμού
Συμπολίτης, παλιός αυτοδιοικητικός με εμπειρία, μου έλεγε προχθές κατά τη διάρκεια φιλικής συζήτησης όταν ρωτήθηκε για την επιμονή Δημαρχόπουλου να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος τα εξής: «Ο εγωισμός στην περίπτωσή του είναι κακός σύμβουλος. Είναι θιγμένος και θυμωμένος για την κάθοδο του Στράτου Κοντού στα δημοτικά πράγματα της Ξάνθης. Νομίζει πως με την δική του κάθοδο πως θα κάνει ζημιά. Δικαίωμά του να το πιστεύει αλλά σίγουρα κάνει λάθος και θα φανεί».
Συζήτηση πραγματική και πρόσφατη και μάλλον σωστή ως προς την προσέγγισή της.
Μένει να την αξιοποιήσει ο ίδιος ο Δημαρχόπουλος.
Γ.Δ.


Παζαρέματα
Και μια και βρισκόμαστε στην περιοχή της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να σας μεταφέρω μια πληροφορία η οποία βέβαια καθόλου δε με εξέπληξε.
Όντας 45 χρόνια στο τοπικό κουρμπέτι της δημοσιογραφίας, έχουν δει τα μάτια μου κι έχουν ακούσει τ’ αυτιά μου. Πολλά απίθανα αλλά και απίστευτα.
Το άσχημο είναι πως μετά από τόσα χρόνια, σχεδόν τα ίδια ακούγονται και τώρα ως προς τα παζαρέματα, τις υποσχέσεις και τα δώρα για να επιτευχθεί μια αξιόλογη συνεργασία.
Κόλπα παλιά που μάλλον έχουν πέραση και σήμερα.
Καταλαβαίνω την συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αξιόλογων υποψηφίων που φέρνουν σταυρούς, όμως υπάρχουν και όρια. Ας μην κατέβει το επίπεδο χαμηλά.
Προφανώς τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους δήμους.
Γ.Δ.


Θέμα συνεργασιών
Βαδίζοντας σιγά-σιγά προς τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών βεβαίως, αυτές θ’ αποτελέσουν όμως και πρόκριμμα για τις δεύτερες.
Εάν δηλαδή στις βουλευτικές υπάρξει ισχυρή σύγκρουση κυρίως μεταξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τότε θα δημιουργηθούν δυσκολίες συνεργασίας και στις αυτοδιοικητικές.
Επομένως το θέμα των συνεργασιών τίθεται υπό σοβαρή δοκιμασία εξαιτίας της προηγούμενης όξυνσης. Είναι μια σοβαρή παράμετρος των πολιτικών εξελίξεων και σίγουρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν.
Το έχουμε ξαναπεί. Το θέμα των συνεργασιών είναι μια δύσκολη υπόθεση διότι απουσιάζει η κουλτούρα αυτή από τους Έλληνες.
Γ.Δ.


Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις
Οφείλω να ομολογήσω πως όλοι οι εμπλεκόμενοι στα της αυτοδιοίκησης-πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας- πως έχουν καλές προθέσεις. Τουλάχιστον έτσι δηλώνουν.
Ξεκινούν με δηλώσεις που στο περιεχόμενό τους διαπνέονται από προθέσεις καλές, μεγάλες, φιλόδοξες. Το πιο ωραίο; Όλοι λίγο -πολύ κινούνται στο ίδιο υψηλό επίπεδο των καλών προθέσεων.
Όμως, η ζωή έχει αποδείξει τελικά άλλα πράγματα. Κι αυτό που είναι καθοριστικό τελικά και κρίνει τους πάντες είναι οι πράξεις, τα έργα. Αυτά μετρούν στη ζυγαριά για την τελική κρίση.
Διότι αυτά είναι που χρειάζονται, αυτά αποδεικνύουν τη δράση και την αποτελεσματικότητα.
Κι όπως λέει και ο λαός μας «τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από ανθρώπους καλών προθέσεων».
Γ.Δ.


Με πολλή αγάπη και πολλή δουλειά
Ναι, είναι αποδεδειγμένο πως για να πετύχει κανείς στη ζωή του, στους στόχους του, πως χρειάζεται ν’ αφοσιωθεί σ’ αυτούς με πολλή αγάπη αλλά και με πολλή δουλειά.
Τα παραπάνω προφανώς πρέπει να ισχύουν και πρέπει ν’αποτελούν τη βάση των προσπαθειών των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Μ’ αυτόν τον διπλό εξοπλισμό υπέρ τους, είναι σίγουρο πως οι προσπάθειές τους, οι περισσότερες τουλάχιστον, θα είναι πετυχημένες.
Η επιτυχία αποτελεί προϊόν κόπου και μόχθου, συν βέβαια σωστών συνεργατών, φαντασία και ρεαλισμό στο σχεδιασμό και τέλος την υλοποίηση.
Τώρα, εάν οι εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί μας διαθέτουν τα προσόντα αυτά, ε, ως γνωστόν αυτό θα κριθεί το Φθινόπωρο του 2023.
Γ.Δ.


Απουσιάζει ο ταμίας
Προσεκτικός και παρατηρητικός συμπολίτης -συνδρομητής που δεν του ξεφεύγει τίποτε, μας τηλεφώνησε για να λύσει μια απορία του.
Μας ρώτησε αν από λάθος ή παράλειψη στην οργανωτική διάρθρωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ απουσιάζει ο ταμίας. Του υποσχέθηκα να μάθω για την αιτία αυτής της απουσίας και πληροφορήθηκα πως το θέμα της απουσίας του ταμία οφείλεται σε εντολή από τα κεντρικά και πως η θέση αυτή θα καλυφθεί αργότερα σε όλες τις νομαρχιακές ΠΑΣΟΚ.
Ρώτησα για την αιτία αυτής της απόφασης αλλά απάντηση δεν υπάρχει.
Γ.Δ.


Έρχεται το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Οι γιορτές, τα πανηγύρια και οι αργίες που φέρνουν μαζί τους και την επαφή μεταξύ των μελών της οικογένειας, των συγγενών είναι μια διαδικασία που ξεκινάει από τις θρησκευτικές γιορτές.
Έτσι, για τη γιορτή του Κουρμπαν Μπαϊράμ διάβασα σε μια ανάρτηση του Τοποτηρητή Μουφτή Ξάνθης, πως ξεκινά στις 9 Ιουλίου και λήγει στις 12 Ιουλίου.
Η γιορτή αυτή είναι η γιορτή της θυσίας όπως αυτή του Αβραάμ της Παλαιάς Διαθήκης, γι’ αυτό και σφάζονται αρνιά.
Μέρος των κρεάτων μοιράζονται στις φτωχότερες οικογένειες.
Γ.Δ.


Απέρριψαν οι  ΗΠΑ το αίτημα της Τουρκία για κατοχύρωση του όρου «Τουρκικό Αιγαίο»
Πολλά τα …τερτίπια της Τουρκίας για να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο. Εκτός από την πολεμική ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου,  τώρα έχει επιστρατεύσει και άλλους τρόπους. Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό η Τουρκία επιχείρησε να κατοχυρώσει στις ΗΠΑ τον όρο «Turkaegean», «Τουρκικό Αιγαίο», για εμπορικούς, για διαφημιστικούς και τουριστικούς σκοπούς. Στην ιδιαίτερα λεπτομερή αίτηση των Τούρκων στην αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου που  έχει αρμοδιότητα για την παραχώρηση πνευματικών δικαιωμάτων και ονομασιών εμπορικής χρήσης, περιλαμβάνονται διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του.
Μ.Ξ.


Μια που το ζήτησαν και δυο που ήρθε…
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά στο κάλεσμα των αγροτών και των τοπικών αρχών να επισκεφτεί τον τόπο της καταστροφής στα χωριά του Τοπείρου από την θεομηνία της Τετάρτης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθός της. Είναι ένα θετικό μήνυμα ότι το υπουργείο, η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό τους και ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες της αποζημίωσης αρκεί βέβαια να μην μείνει στα λόγια.  Και είναι σωστό και δίκαιο γιατί σε κάποιες περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και αυτοί οι αγρότες δεν έχουν εναλλακτική.  Έχασαν την σαιζόν και την παραγωγή τους που αρκετοί χρεώθηκαν για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα λιπάσματα, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι άνθρωποι στα χωριά κλαίνε με μαύρο δάκρυ.
Χρειάζονται άμεσα αποζημίωση.
Μ.Ξ.


Πεισματάρικος λαός, θα σηκωθεί πάλι
Ο λαός μας λέει κάτι ιδιαίτερα σωστό έως σοφό. Λέει «η φωτιά εκεί που πέφτει καίει», θέλοντας να τονίσει πως αυτός που «καίγεται» αυτός πονάει, αυτός υφίσταται το βαρύ τίμημα.
Το σκέφτηκα αυτό προχθές μετά το χαλάζι και την καταιγίδα σε περιοχές του κάμπου.
Όσο κι αν συμπάσχουμε, όσο κι αν λυπόμαστε για τις ζημιές και καταστροφές στα χωράφια που ήταν καλλιεργημένα με διάφορα είδη, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον πόνο και την απογοήτευση των γεωργών μας.
Χωράφια κατεστραμμένα, δουλειά, κόπος και έξοδα μέσα στη λάσπη. Απελπισία και προβληματισμός για το αύριο. Ένα αύριο δύσκολο μεν, αλλά οι αγρότες μας πρέπει να σηκωθούν, να πάρουν δύναμη και κουράγιο για να ξεκινήσουν από την αρχή.
Εξάλλου, το έχει η ζωή τους. Να πέφτουν και να σηκώνονται και πάλι, πιο δυνατοί, πιο πεισματάρηδες και νικητές…
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…