Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

0

Πόσοι Σαρακατσάνοι υποψήφιοι αλήθεια;
Σενάρια επί σεναρίων και ονοματολογία «να’ χαμε να λέγαμε».
Τέλος πάντων, δικαίωμα του καθενός να θέλει και να λέει ό,τι νομίζει και επιθυμεί.
Έτσι, στην αγορά ρίχτηκαν τα ονόματα των Γ.Μπούτου, Κ.Ζαγναφέρη ως επίδοξων υποψήφιων βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία φυσικά.
Οι δύο κύριοι, συν ο νυν βουλευτής Σπ.Τσιλιγγίρης, έχουν κάτι κοινό. Είναι και οι τρεις άνδρες Σαρακατσάνικης καταγωγής.
Επομένως, πόσους Σαρακατσάνους μπορεί ν΄αντέξει αυτή η έρμη πόλη και νομός;
Κάποιοι μάλλον θα κοπούν και γι’ αυτόν τον λόγο.
Γ.Δ.


Χρειάζεται και αστός υποψήφιος
Αλήθεια, αν ήσασταν ο υπεύθυνος στη Ν.Δ. για τον ορισμό υποψηφίων, θα δεχόσασταν να μην υπάρχει ένας αστός υποψήφιος τουλάχιστον;
Όχι σίγουρα· και στην επιλογή θα μετρούσαν κι άλλα δεδομένα για την αξιολόγηση πιο σοβαρά και κρίσιμα από την καταγωγή.
Εξάλλου την καταγωγή την καλύπτει ο Τσιλιγγίρης που θα είναι εκ νέου υποψήφιος, εκτός κι αν παραιτηθεί που δεν τον νομίζω.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η επιλογή θα γίνει μεταξύ των Δ.Σαλτούρου-Μ.Αμοιρίδη και κάποιου νέου προσώπου σε ηλικία και στην κοινωνία, στο πλαίσιο της ανανέωσης.
Όσο για τη γυναίκα υποψήφια, τίποτε νέο. Λέγονται διάφορα, τίποτε σίγουρο χωρίς ν’αποκλειστεί έκπληξη.
Γ.Δ.


Ευχαριστούμε
Απλά και με λίγα λόγια, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, η οικογένεια της εφημερίδας μας, για τις ευχές σας.
Ανθρώπινα, με σεμνότητα, συνεχίζουμε στην όντως δύσκολη περίοδο.
Οι ευχές σας στήριγμα από κάθε άποψη και ευθύνη για συνέχιση του δύσκολου έργου της ενημέρωσης.
-Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.
Γ.Δ.


Απορία αναγνώστη
«Έχω μια απορία και την θέτω υπ’ όψιν της εφημερίδας μήπως και οι αρμόδιοι δώσουν την απάντησή τους. Κάθε χρόνο στις παραλίες και τα λιμάνια μας γίνεται εθελοντικός καθαρισμός. Μαζεύουν λάστιχα αυτοκινήτων, δίχτυα και διάφορα άλλα σκουπίδια. Αλήθεια, ποιος τα πετάει αυτά στη θάλασσα
Η ερώτηση του συμπολίτη μας είναι λογική και εμμέσως αφήνει να φανεί ποιους θεωρεί ύποπτους για την πράξη αυτή…
Γ.Δ.


Η κάθοδος των Ρουμάνων
Δεν μας ενδιαφέρει άμεσα αλλά έμμεσα ναι. Κι αυτό το ενδιαφέρον είναι προς την πλευρά των Ρουμάνων. Οι οποίοι κατά πως εκτιμούν οι γνωρίζοντες, θα κάνουν κανονική κάθοδο των μυρίων. Το καλοκαίρι εννοείται στις παραλίες της περιφέρειάς μας βέβαια, και κυρίως προς Θάσο και Καβάλα.
Οι υπόλοιποι νομοί, μεταξύ αυτών κι εμείς, θα «ψαρέψουμε» κάτι λίγους που δεν θα θελήσουν την φασαρία του πλήθους.
Το γιατί αυτή η συμπεριφορά των Ρουμάνων; Μα αυτές τις περιοχές διαφήμισαν οι υπεύθυνοι του τουρισμού στην περιφέρεια, αγνοώντας τους υπόλοιπους.
Γ.Δ.


Κυρώσεις σε δικαστές που καθυστερούν
Κυρώσεις σε δικαστές που καθυστερούν υπερβολικά την έκδοση αποφάσεων εισαγάγει ο νέος Κώδικας οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που συζητήθηκε εχθές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Με δύο διατάξεις δίνεται η δυνατότητα για περικοπή μισθού και κόψιμο της άδειας που θα επιβάλλονται απευθείας από τον προϊστάμενο του δικαστηρίου που υπηρετεί ο δικαστής.
Με την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Δικαστικών Λειτουργών επιχειρείται η εξάλειψη δυσλειτουργιών του συστήματος που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης και περιορίζουν την αποτελεσματικότητά της. Επιπλέον, εισάγονται σημαντικές καινοτομίες ως προς την οργάνωση και λειτουργία των Δικαστηρίων και ρυθμίσεις για την εφαρμογή της στρατηγικής για την ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.
Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής παρέμβασης στην επίσπευση των αποφάσεων της δικαιοσύνης δεν θα γίνουν άμεσα ορατά, ωστόσο γίνεται ένα βήμα. Οι καθυστερήσεις που αγγίζουν τα όρια της αρνησιδικίας, υπονομεύουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις, όπως δείχνουν διάφορες εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας.  Μάλιστα η Κομισιόν για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης, είχε θέσει ως «προαπαιτούμενο» τη βελτίωση στην απόδοση της δικαιοσύνης και τη λήψη τολμηρών μέτρων για αλλαγές στο δικαστικό μας σύστημα. Όπερ και εγένετο…


Δεν αισιοδοξώ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μέτρα-κυρώσεις σε βάρος των δικαστών εκείνων που αργούν στην έκδοση αποφάσεων.
Προσωπικά δεν αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει αλλαγή. Τουλάχιστον εμφανής. Ο νόμος θα υπάρχει μεν, θα τιμωρηθούν 3-4, όχι παραπάνω, και η καθυστέρηση θα συνεχίζεται.
Σέβομαι προσωπικά απεριόριστα το επάγγελμα του δικαστή. Δεν το ονομάζω λειτούργημα διότι δεν είναι, όπως αυτό του δημοσιογράφου. Όμως λόγω των πολλών προνομίων που έχει, λειτουργεί με ένα αίσθημα σιγουριάς και βεβαιότητας πως δεν τον αγγίζει τίποτε.
Έχουμε εξαιρετικούς δικαστές αλλά και πλειάδα άλλων που απλώς απολαμβάνουν τα πολλά οφέλη του επαγγέλματος.
Γ.Δ.


Έφυγε στα 35 του….
Έφυγε από την ζωή ένα νέο παλικάρι, μόλις στα 35 του χρόνια βυθίζοντας στη θλίψη και το πένθος την οικογένειά του και την κοινωνία της πόλης  μας. Ο λόγος για τον Κοράι Ιμπίσογλου που ήταν κτηνίατρος και διατηρούσε κτηνιατρείο ζώων συντροφιάς, γνωστός και πολύ αγαπητός. Ένα νέο παιδί με αγάπη για τους ανθρώπους, τα ζώα, τη μουσική έφυγε τόσο πρόωρα …Έχασε την μάχη χτυπημένος από καρκίνο.
Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς για τους γονείς…Τίποτε δεν απαλύνει τον πόνο της απώλειας του παιδιού.
Τίποτε…
Κουράγιο Ντιλέκ για τον χαμό του μοναχογιού σου…Κουράγιο!.
Μ.Ξ.


Τι ενοχλεί τους γείτονες
Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας ως απάντηση στις διπλωματικές κινήσεις του πρωθυπουργού της χώρας μας. Υπάρχει μεγάλη ενόχληση σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο για το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον Αμερικανό πρόεδρο έδειξε τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας που ονειρεύεται η Τουρκία και στον Γερμανό ομόλογό του κ. Σουλτς. Μια πολύ σωστή κίνηση προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις αναθεωρητισμού συνόρων που εκφράζει η Τουρκία αμφισβητώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας μας σε πλήθος νησιών. Αυτό είχε αποτέλεσμα η Γερμανία να αλλάξει την στάση των  «ίσων αποστάσεων» που είχε (θυμίζουμε τις δηλώσεις του κ. Σουλτς προ ημερών που μας προέτρεψε να τα βρούμε μεταξύ μας) και να εκφράσει την στήριξή της στην χώρα μας.
Αυτό που μας εκπλήσσει είναι  γιατί αυτή η ενόχληση; Μήπως κρυφό τον είχαν τον χάρτη τους; Κάτι σαν να λέμε για εσωτερική κατανάλωση και δεν τους αρέσει που διεθνοποιείται και μαζί και οι ιδέες τους για αμφισβήτηση – αναθεώρηση των συνόρων μεταξύ δύο κρατών – μελών της νατοϊκής συμμαχίας;
Η απάντηση για όποιον παρατηρεί την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι: «και τα δύο». Ο χάρτης εξυπηρετεί σκοπούς για  εσωτερική κατανάλωση «συντηρώντας» ένα κλίμα επεκτατισμού και μεγαλοϊδεατισμού για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα. Αλλά και αποτελεί και μια αποτύπωση των επιδιώξεων της γείτονος και ενοχλεί γιατί διεθνοποιείται σε μια στιγμή που η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό. Την αναθεώρηση των συνόρων μέσα στην Ευρώπη.
Τέλος αυτό που περισσότερο ενοχλεί είναι ότι η φωνή της Ελλάδας ακούγεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η εξωτερική πολιτική της αποκτά μεγαλύτερη εξωστρέφεια και σαφήνεια και υποστηρίζεται και από την αναβαθμισμένη αμυντική ικανότητα της χώρα μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…