Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

0

Η δημόσια εμφάνιση Τσιλιγγίρη
Μου το επεσήμαναν παρατηρητικοί φίλοι των πολιτικών πραγμάτων του νομού. Σχολίαζαν λοιπόν στην παρέα την δημόσια εμφάνιση του βουλευτή Σπύρου Τσιλιγγίρη.
Μετά από απουσία τριών χρόνων, ο βουλευτής, είπαν, ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε γιορτές, πανηγύρια, γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Κάποιοι δε από την παρέα σχολίαζαν αυτή την ξαφνική λειτουργία του Τσιλιγγίρη ως μία ακόμη ένδειξη πως οι βουλευτικές εκλογές πλησιάζουν αφενός και αφετέρου πως ο ίδιος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.
-Ο σύντομος χρόνος θα δείξει…
Γ.Δ.


Αγωνία υποψηφίων
Είναι δεν είναι μέρες εκλογών εν όψει, η αγωνία για όλους όσοι επιθυμούν να πάρουν το χρίσμα είναι μεγάλη. Ακόμη κι αυτοί που θεωρούν πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο, έχουν έναν προβληματισμό και αγωνία μήπως συμβεί κάποια «στραβή» ή καραμπόλα και βρεθούν εκτός νυμφώνος.
Από την άλλη όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα, κυρίως τα μεγάλα, θέλουν μέχρι τον Ιούλιο να έχουν τελειώσει με το θέμα αυτό. Βεβαίως το θέμα της τελικής επιλογής των υποψηφίων είναι υπόθεση των κεντρικών, κυρίως των Κεντρικών Επιτροπών, που θα αποφασίσουν επί των προτάσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών.
Γ.Δ.


Ενδιαφερόμενοι
Προφανώς σε μια συζήτηση με πολιτικό περιεχόμενο και μάλιστα προεκλογικού, ο αναγνώστης περιμένει και ονόματα. Έχει τη λογική απορία να πληροφορηθεί ποιοι ενδιαφέρονται από το ένα κόμμα, ποιοι από το άλλο.
Πάντως, ενδιαφερόμενοι υπάρχουν στα τρία μεγάλα κόμματα και είναι αρκετοί. Σίγουρα από τους πολλούς μνηστήρες θα επιλεγούν δύο-τρεις εκεί όπου θα γίνουν σοβαρές ανανεώσεις προσώπων τόσο χριστιανών όσο και μουσουλμάνων υποψηφίων.
Εκείνο που μπορεί να λεχθεί με σιγουριά είναι πως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα έχουν αλλαγές προσώπων τόσο στην μειονότητα όσο και στην πλειονότητα. Μάλιστα κάποιοι θα ξαφνιαστούν αρκετά με τα νέα πρόσωπα που θα πάρουν το χρίσμα.
Γ.Δ.


«Τα στραβά και τα ανάποδα» της τράπεζας
«Στραβά κι ανάποδα» θεωρούν πολλοί συμπολίτες μας που σχολιάζουν αρνητικά στην ομότιτλη ομάδα στα social την κατάληψη του πεζοδρομίου επί της οδού Β. Σοφίας από τράπεζα με μια τεράστια μεταλλική μπάρα που παρεμποδίζει  την μετακίνηση των πεζών σε μια κεντρική οδό. Επίσης το ίδιο αρνητικά σχόλια γράφονται για το ΑΤΜ της ίδιας τράπεζας που έχει τοποθετηθεί σε χώρο της Αντιπεριφέρειας και μάλιστα πάνω σε γκαζόν. Η κριτική στοχεύει τόσο στην τράπεζα που λειτουργεί ασύδοτα αλλά και προς τον  δήμο και την περιφέρεια που της παραχώρησαν τους χώρους για την μπάρα και για το ΑΤΜ, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους αν θα δημιουργούνται  προβλήματα στους πολίτες.
Μ.Ξ.


Ο ορεινός δρόμος έχει κίνηση
Ο δρόμος ο ορεινός, ναι, έχει τη δική του ιστορία. Όχι όπως τον μουσικό «Δρόμο» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον Πουλόπουλο. Όχι, είναι ένας άλλος δρόμος, ορεινός και παράνομος.
Αυτός λοιπόν ο δρόμος, εδώ και λίγο καιρό άρχισε και πάλι να έχει κίνηση. Μια κίνηση από τους γνωστούς ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες, που οι διακινητές τους άλλαξαν τη διαδρομή και τους στέλνουν πλέον, αρκετούς από αυτούς προς Δράμα- Θεσσαλονίκη και από εκεί Αθήνα.
Οι διακινητές αυτοί, ως σύγχρονοι δουλέμποροι, ενδιαφέρονται για τους «πελάτες» τους.
Αποκτούν «καλό όνομα» στην «αγορά» για να τους προτιμήσουν κι άλλοι ως οδηγούς στο πέρασμά τους στη χώρα μας.
Σημείωση: Η Αστυνομία γνωρίζει τη διαδρομή και συχνά επεμβαίνει συλλαμβάνοντας τους πρόσφυγες αυτούς αλλά η πελατεία είναι μεγάλη…
Γ.Δ.


Μας ενδιαφέρουν
Να που ξαφνικά (;) τα πράγματα πήραν μια διαφορετική τροπή. Πληροφορίες από τη γειτονική Κομοτηνή όμως δεν θεωρούν την κόντρα πρόσφατη αλλά πως υπήρχε ένα παρελθόν που σιγόβραζε.
Για την ιστορία της υπόθεσης η γνωστή «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» διέγραψε από  μέλη της τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ και τον δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.
Αιτία της διαγραφής δηλώσεις του βουλευτή για τη δράση του Τούρκου Προξένου και οι αιχμές του δημάρχου κατά της προέδρου του κόμματος ΚΙΕΦ της μειονότητας. Από την πλευρά της η Συμβουλευτική Επιτροπή κατηγορεί τους αιρετούς ότι με τις δηλώσεις τους προσβάλλουν την οργάνωση.
Βέβαια, η αλήθεια είναι πως όσα δήλωσε ο βουλευτής εις βάρος των ενεργειών του Τούρκου Προξένου Μουράτ  Ομέρογλου ήταν η αιτία.
Γ.Δ.


Πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι
Εκείνο όμως που οδήγησε στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η αρθρογραφία τοπικής εφημερίδας της Κομοτηνής, ο σχολιασμός της οποίας εμμέσως απειλούσε τον βουλευτή. Γι’ αυτό, άμεση υπήρξε η αντίδραση τόσο από τον Α.Λοβέρδο όσο και από τον Γ.Παπανδρέου που εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ.
Η όλη υπόθεση πλέον απέκτησε μία δυναμική που σίγουρα θα έχει συνέπειες αλλά και επιπτώσεις στο κύρος αλλά και τις αρμοδιότητες του προξενείου στην περιοχή.
Άνθρωποι που γνωρίζουν, σχολίαζαν πως από τη μεταπολίτευση και δω, δεν υπήρξε παρόμοια ρήξη μεταξύ παραγόντων της μειονότητας και του προξενείου τοπικά.
Το ρήγμα είναι γεγονός πως είναι μεγάλο, είναι σοβαρό και σίγουρα θα γίνει αιτία να γίνουν αλλαγές. Προς ποια πλευρά θα γίνουν αυτές άγνωστο, όμως το πιθανότερο σενάριο θεωρείται η αντικατάσταση του προξένου για να επέλθει ηρεμία, πράγμα όχι ιδιαίτερα εύκολο διότι η σύγκρουση αυτή είναι ουσίας και των διακριτών ρόλων που ο νόμος ορίζει για τους παραπάνω εμπλεκόμενους, κυρίως δε του προξένου.
Γ.Δ.


Η ρήξη
Συζητώντας το θέμα της ρήξης της μειονότητας στην Κομοτηνή με συμπολίτη Νομικό, μου ανέπτυξε το όλο θέμα που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ευαίσθητο.
Μου τόνισε: Κατ’ αρχάς υπάρχει η ευθύνη, ολοκληρωτική, της εκάστοτε κυβέρνησης, εάν ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή τηρεί και κινείται στα όρια του υφιστάμενου νόμου που έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει.
Είναι γεγονός, μου επισήμανε, πως ο έλεγχος αυτός δεν γίνεται και ως εκ τούτου οι εκάστοτε πρόξενοι εκμεταλλεύονται την χαλαρότητα και ανεκτικότητα της ελληνικής διοίκησης.
Αυτή την ανοχή έχοντας οδηγό, ορισμένοι πρόξενοι υπερβαίνουν τα όρια, δρουν διαφορετικά και καλλιεργούν μια αίσθηση υπεροχής και μη ελέγχου.
Με όσα πρόσφατα συνέβησαν εις βάρος του βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, είναι ευκαιρία να μπουν τα θέματα αυτά στην κανονική τους θέση.
Κι αυτό, καλείται να το κάνει η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση, και χωρίς καθυστέρηση».
Γ.Δ.


Εθελοντική αιμοδοσία
Η παραδοχή είναι κοινή και πρέπει να την αναδεικνύουμε και επικροτούμε δημόσια με έπαινο μάλιστα. Λοιπόν αν για κάτι ξεχωρίζουμε οι Ξανθιώτες είναι το πνεύμα εθελοντισμού που υπάρχει στην πόλη μας αλλά και στο νομό γενικά.
Πολλά τα παραδείγματα που κάνουν τη διαφορά. Μεγαλύτερο όλων όμως, η ίδρυση, λειτουργία και ανάπτυξη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών.
Κάτι παρόμοιο δεν υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο και μάλιστα από την αρχή μέχρι και σήμερα, χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη από το δημόσιο.
Απεναντίας, ο σύλλογος καμάρι των Ξανθιωτών, παρότι πρώτος πανελλαδικά σε μέλη και σε προσφορά μονάδων αίματος, δεν έτυχε καμίας κρατικής, συμβολικής βοήθειας.
Μόνον το ΕΒΕ Ξάνθης ενισχύει με το ποσό των 1.000 ευρώ ετησίως το Σύλλογο για κάλυψη μέρους λειτουργικών εξόδων και ο δήμος Ξάνθης που παραχωρεί δωρεάν τον χώρο στέγασης των γραφείων.
-Γι’ αυτό οι όποιοι έπαινοι, στους ανθρώπους του συλλόγου.
Γ.Δ.


29 χρόνια χωρίς τον Μ. Χατζιδάκι
manos xatzidakis pianoΤην χθεσινή μέρα συμπληρώθηκαν 29 χρόνια από τότε που ο Μεγάλος Ερωτικός, ο Μάνος Χατζιδάκις έφυγε από τη ζωή. Κατέκτησε όμως την Αθανασία με το πολυσχιδές και εμπνευσμένο μουσικό έργο του αλλά και τις σκέψεις, τις απόψεις του που απείχαν …μακράν σε ευφυία και αλήθεια από τα στερεότυπα του καιρού του και τις διανοουμενίστικες δηθενιές του τίποτα. Ο ίδιος απεχθανόταν την αναμνησιολογία και όπως έχει πει: «Δε μ’ αρέσει η αναμνησιολογία, την απεχθάνομαι. Είναι χειρότερη κι από μνημόσυνο. Τι πάει να πει “μνημόσυνο”; Κάποιον που δεν θυμάμαι και μια δεδομένη στιγμή, καθορισμένη, οφείλω να τον θυμηθώ». Διέθετε ένα λαμπρό πνεύμα και ένα μεγάλο ταλέντο και άφησε ισχυρό αποτύπωμα πολιτισμού για τις επόμενες γενιές :«Ό,τι έχω ιερό: Να περιφρονώ τις συνήθειες των πολλών, τη λογική του κράτους και την “ηθική” των συγγενών μου. Να αγαπώ με πάθος τους κυνηγημένους, τους ανορθόδοξους και τους αναθεωρητές». «Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί κι όχι για πάντα, μια και μόνη φορά», ήταν μερικές από τις φράσεις του που φανερώνουν την ξεχωριστή αυτή προσωπικότητα.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Απίθανοι υποψήφιοι Ευρωεκλογές εν όψει γενικώς και τα κόμματα και οι λοιποί ενδιαφερόμενοι…