Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Πνιγμένοι» στα προβλήματα οι ψαράδες των Αβδήρων

«Πνιγμένοι» στα προβλήματα οι ψαράδες των Αβδήρων

0

«Είμαστε μέσα με το κεφάλι…λόγω αύξησης του πετρελαίου» –   Είδος υπό εξαφάνιση οι  σουπιές – Τις αφάνισε το περσινό φυτοπλαγκόν– Ούτε χταπόδια, ούτε γαρίδες στο Θρακικό

 

Τους …κυνηγούν και τα δελφίνια – Τους …ξεψαρίζουν τα δίχτυα! Εγκατέλειψαν το επάγγελμα για  να ξενιτευτούν δύο μέλη του σωματείου

 

«Πνιγμένοι» στα προβλήματα είναι οι ψαράδες μας σε σημείο που να εγκαταλείπουν το επάγγελμα και να ξενιτεύονται για να θρέψουν τις οικογένειές τους. Μια σειρά από συγκυρίες δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω τους που δεν τους επιτρέπει να βιοποριστούν και όπως λένε «φάρος πουθενά»!

Είδος υπό εξαφάνιση οι  σουπιές – Τις αφάνισε το περσινό φυτοπλαγκόν– Ούτε χταπόδια ούτε γαρίδες στο Θρακικό

Ένα πρόβλημα μεγάλο είναι ότι λιγόστεψαν τα ψάρια αλλά και τα υπόλοιπα αλιεύματα. Ειδικότερα όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου επαγγελματιών αλιέων Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης φέτος η σουπιά είναι άφαντη στο θρακικό πέλαγος. Αιτία γι αυτό το φαινόμενο είναι το φυτοπλαγκτόν που πέρσι κατέκλυσε τέτοια εποχή τη θαλάσσια περιοχή και προκάλεσε καταστροφή των αβγών της σουπιών με αποτέλεσμα να είναι είδος υπό εξαφάνιση: «Ζήτημα είναι αν βγάλουμε 3 – 4 σουπιές ενώ πέρσι βγάζαμε 60 κιλά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χταπόδια αλλά και άλλα ψάρια. Τώρα είναι η εποχή της  γαρίδας αλλά βλέπουμε ότι  δεν θα πάει καλά. Δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδά μας».

Ψαράδες των Αβδήρων: «Είμαστε μέσα με το κεφάλι…λόγω αύξησης του πετρελαίου»

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου χτύπησε πολλαπλώς και τους ψαράδες αφού χρειάζονται 70 – 80 ευρώ για να βγουν στα ανοιχτά ενώ πριν την αύξηση 20 – 30 ευρώ: «Και δεν είναι μόνο το πετρέλαιο αλλά και ακρίβαιναν και τα δίχτυα αφού για την κατασκευή τους χρησιμοποιείται  πρώτη ύλη από πετρέλαιο αλλά και το κόστος στα μεταφορικά. Δεν έχουμε ψάρια, ακρίβαιναν και τα σύνεργα της δουλειάς μας είμαστε μέσα με το κεφάλι…Τις προάλλες δυο συνάδελφοι μέλη μας τα παράτησαν για να ξενιτευτούν. Έφυγαν για Ολλανδία και  Γερμανία για να βρουν δουλειά», τονίζει ο κ. Τσολάκης.

Τους …κυνηγούν και τα δελφίνια – Τους …ξεψαρίζουν τα δίχτυα

Όμως τα προβλήματά τους δεν σταματούν εδώ. Όπως σημειώνει ο κ. Τσολάκης έχει  αυξηθεί πολύ ο αριθμός των δελφινιών στο Θρακικό Πέλαγος με αποτέλεσμα τα συμπαθή θηλαστικά να είναι κάτι σαν …συνέταιροι με τους ψαράδες αφού τους …ξεψαρίζουν τα δίχτυα: «Τα δελφίνια μας δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Τις προάλλες συνάδελφος σήκωσε τα δίχτυα του και είδε …8 δελφίνια  να του τρώνε τα ψάρια! Ζητήσαμε να βάλουν αυτό το σύστημα που έχει η Ισπανία με το sonar που βγάζει  ήχους που τα απομακρύνει. Δεν θέλουμε να τα κάνουμε κακό απλά να τα απομακρύνουμε. Αλλά κανείς δεν μας ακούει…Αυτό που μας κρατάει σ’ αυτή τη δουλειά είναι η τρέλα μας για την θάλασσα γιατί  μεροκάματο  δεν βγαίνει!».

Δεν ήρθαν οι μωβ μέδουσες ούτε οι τούρκικες τράτες (ευτυχώς!)

Το μόνο θετικό μέσα σ όλα αυτά είναι τι δεν έχουν εμφανιστεί προς το παρόν τουλάχιστον οι μωβ μέδουσες  και δεν τους παρενοχλούν οι τούρκικες τράτες όπως άλλοτε!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxnathopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…