Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Παλιό και …χιλιομπαλωμένο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αβδήρων

Παλιό και …χιλιομπαλωμένο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αβδήρων

0

Συνεχείς διαρροές και διακοπές νερού ιδιαίτερα το καλοκαίρι  – Σε πρόβλημα στην γεώτρηση η χαμηλή πίεση νερού στο Σέλερο  

 

«Πάνε σύννεφο» οι υδροκλοπές σε Σέλερο και χωριά του κάμπου

 

 

Προβλήματα με την παροχή νερού παρατηρούνται κάθε καλοκαίρι σε οικισμούς του δήμου Αβδήρων τόσο στον πρώην δήμο Σελέρου όσο και Αβδήρων και στους παραλιακούς οικισμούς.  Ο λόγος είναι ένας και προφανής. Ο δήμος διαθέτει είναι απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης το οποίο κάθε τόσο έχει βλάβες οι οποίες για να αποκατασταθούν χρειάζονται προσωπικό και εργατοώρες. Η ΔΕΥΑ Αβδήρων με το υπάρχον προσωπικό κάθε τόσο κάνει μερεμέτια αποκαθιστώντας τις βλάβες αλλά η αναγκαιότητα ενός μεγάλου έργου αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σ’ όλο τον δήμο, με ένα σύγχρονο καθίσταται ολοένα και περισσότερο πιεστική.

Σε πρόβλημα στην γεώτρηση η χαμηλή πίεση νερού στο Σέλερο

Πρόσφατο πρόβλημα με διακοπές νερού και  χαμηλή πίεση παρατηρήθηκε στο Σέλερο. Όπως μας ανέφερε η πρόεδρος τη ΔΕΥΑ Αβδήρων κα Κωνσταντίνα Ζουρνατζίδου έχει υποστεί βλάβη η αντλία στην γεώτρηση που τροφοδοτεί με νερό τον οικισμό και πως συνεργείο της ΔΕΥΑΑ είναι εκεί και δουλεύει προκειμένου να αντικαταστήσει την αντλία και να αποκατασταθεί η βλάβη.

Πρόβλημα στο δίκτυο και στο Σούνιο

Παράλληλα με το Σέλερο διακοπές νερού αντιμετωπίζει και το Σούνιο λόγω βλάβης στο  δίκτυο. Κι εκεί συνεργείο της ΔΕΥΑ Αβδήρων εκτελεί εργασίες αντικατάστασης 150 μέτρων δικτύου.

Διαρροές και στον κεντρικό αγωγό

Πρόβλημα με διαρροές έχουν παρατηρηθεί και σ’ άλλα κομμάτια του κεντρικού αγωγού που ξεκινά από την δεξαμενή στο νοσοκομείο και κατευθύνεται προς τα Άβδηρα και την παραλία.

Παλιό το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αβδήρων

Οι συνεχείς βλάβες και οι διαρροές νερού καταδεικνύουν ένα παλιό και …χιλιομπαλωμένο δίκτυο ύδρευσης που χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. Όμως παρότι υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση για αντικατάσταση αγωγού από την Αλκυόνη έως το Μυρωδάτο και το έργο δημοπρατήθηκε πριν δύο χρόνια μια καθυστέρηση έκανε τον εργολάβο να αποχωρήσει!

Την κοπάνησε ο πρώτος ανάδοχος για το έργο αντικατάστασης αγωγού Αλκυόνης – Μυρωδάτου

Ειδικότερα όπως ανέφερε η κα Ζουρνατζίδου  ενώ το έργο είχε δημοπρατηθεί δεν ξεκίνησε επιρρίπτοντας την ευθύνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης που καθυστέρησε 1, 5 χρόνο για να κινήσει τη διαδικασία σύστασης επιτροπής επίβλεψης του έργου. Στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν τα υλικά και ο εργολάβος αποχώρησε με αποτέλεσμα να επαναληφθεί η διαδικασία δημοπράτησης. Δεν έχει πολύ καιρό που ανοίχθηκαν οι προσφορές και ανακηρύχθηκε νέος ανάδοχος με έκπτωση 6,40%. Το έργο είναι σε προσυμβατικό έλεγχο.

Πάνε σύννεφο οι υδροκλοπές σε Σέλερο και χωριά του κάμπου

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κάποιοι το’ έχουν σύστημα σε χωριά του Σελέρου αλλά και του κάμπου να συνδέονται παράνομα με το δίκτυο του δήμου σε σημεία που δεν υπάρχει υδρόμετρο και να κλέβουν νερό ποτίζοντας τζάμπα τα χωράφια τους! Αυτό είναι ένα θέμα που  απασχολεί την ΔΕΥΑΑ  και όπου το ανακαλύπτει ρίχνει πρόστιμα που φτάνουν στα 1.500 ευρώ. Αυτό εκτός από μείωση  εσόδων στην δημοτική επιχείρηση έχει και αρνητικό αντίχτυπο στους οικισμούς καθώς πέφτει η πίεση του νερού όταν ποτίζονται μεγάλες εκτάσεις και στα βορειότερα μέρη των οικισμών δεν φτάνει το νερό.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…