Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ομόφωνη στήριξη για την αγορά από το δημοτικό συμβούλιο

Ομόφωνη στήριξη για την αγορά από το δημοτικό συμβούλιο

0

Αποφασίστηκε μείωση των μισθωμάτων κατά 20% σε δημοτικά ακίνητα  – Δικαίωμα για αίτημα μείωσης έχουν όσοι υπέγραψαν σύμβαση από 1/6/2010

 

Ερωτήσεις για ΔΗΚΕΞ, ΔΕΥΑΞ και οικόπεδο στην Πετρελαιοαποθηκών

 

 

Το κοινωνικό του πρόσωπο επιχειρεί να αναδείξει ο δήμος Ξάνθης προκειμένου να στηρίξει την αγορά της πόλης που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της μετά από μια πανδημία αλλά και εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης που έχει εκτοξεύσει τις λειτουργικές δαπάνες των  επιχειρήσεων αλλά και έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό έκανε δεκτό το αίτημα επιχειρηματία που νοικιάζει δημοτικό ακίνητο για μείωση του μισθώματος. Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ομόφωνα ενέκρινε την μείωση κατά 20% του μισθώματος σε δύο καταστήματα της οδού Π. Τσαλδάρη ενώ απ’ την πλευρά της η αντιπολίτευση έκανε ένα ακόμη βήμα, αναλαμβάνοντας να ενημερώσει όλους τους ενοικιαστές αν πληρούν τις προϋποθέσεις να καταθέσουν ανάλογο αίτημα για μείωση του μισθώματος κατά 20%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ακούστηκαν προτάσεις όπως αυτή του κ. Δημαρχόπουλου που τόνισε την αναγκαιότητα ο δήμος σε συνεργασία με φορείς να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσεων που θα τονώσουν την αγορά της Ξάνθης που όπως ειπώθηκε αντιμετωπίζει μεγάλο  πρόβλημα.

Θίχτηκαν από τα λόγια του προέδρου και καταψήφισαν

Ειδικότερα, αφορμή για την συζήτηση δόθηκε για τα θέματα 15ο και 16ο  στην ημερήσια διάταξη που μετά από ψηφοφορία προτάθηκαν να συζητηθούν στην αρχή. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι εκφράσεις δυσαρέσκειας από συμβούλους ως προς την αιτιολογία που πρόβαλλε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Μπούτος για να προτάξει τα θέματα μετά και από αίτημα του κ. Φανουράκη που ενημέρωσε ότι αυτά τα θέματα χρειάζονται απόλυτη πλειοψηφία (21 ψήφους). Συγκεκριμένα ο κ. Μπούτος επικαλέστηκε την αποχώρηση πολλών συμβούλων στα τελευταία θέματα εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία. Προηγουμένως δε είχε αρνηθεί να δώσει τον λόγο στον κ. Ανταμπούφη που ζητούσε παρέμβαση επί της διαδικασίας. Αυτό δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα που οδήγησε τις παρατάξεις πλην του κ. Δημαρχόπουλου να καταψηφίσουν στην ψηφοφορία ως προς το να συζητηθούν πρώτα όχι για λόγους ουσίας αλλά για να εκφράσουν τις αντιδράσεις τους για την διαδικασία. Ωστόσο αυτό τελικά έγινε καθόσον υπερτερούσαν τα ΝΑΙ.

S.O.S. για την αγορά της Ξάνθης στο δημοτικό συμβούλιο

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος κ. Φανουράκης εξήγησε πως το αίτημα του μισθωτή πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο δήμος Ξάνθης και περιλαμβάνουν τις συμβάσεις που έγιναν από 1/6/2010. Ως εκ τούτου δικαιούται μείωση μισθώματος έως 20% για 1+1 έτος και για τα δύο καταστήματα.

Αξιοσημείωτες ήταν οι τοποθετήσεις που ακολουθούν:

Δημαρχόπουλος: «Κάτι πρέπει να κάνουμε για την αγορά. Η αγορά δεν κινείται.

Να δώσουμε κίνητρα, να βρούμε λύσεις για να κινηθεί η αγορά.  Δεν είναι δικαιολογία η πανδημία ή η κρίση. Σ’ άλλες πόλεις ξεκίνησε να λειτουργεί. Να συζητήσουμε τι πρέπει να γίνει. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει στην Ξάνθη»

 

Μελισσόπουλος: «Δίκαιο το αίτημα του μισθωτή.  Πρέπει να επεκταθεί και σ’ όλους όσους το δικαιούνται. Με την ευκαιρία να σας θυμίσουμε τα 13 μέτρα στήριξης που σας προτείναμε…πόσο ανάλγητα φερθήκατε τότε!».

 

 

 

Λύρατζης: «Εμείς θα συνομιλήσουμε … θα ενημερώσουμε τους υπόλοιπους επαγγελματίες να προβούν άμεσα για αίτηση»

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα με 32 υπέρ.

Ενημερωτικό δελτίο των παρατάξεων της αντιπολίτευση προς τους επαγγελματίες

Το είπαν και το’ καναν και άμεσα μάλιστα. Σε δελτίο που εξέδωσαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευση αναφέρουν: «Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο εξετάστηκε η αίτηση επαγγελματιών που μισθώνουν ακίνητα από το Δήμο Ξάνθης, προκειμένου να μειωθεί το μίσθωμά τους κατά 20%  σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Θεωρούμε πως η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η πανδημία των δύο ετών, η αύξηση του κόστους της ενέργειας και η αύξηση των μεταφορών και των εμπορευμάτων  έχουν πλήξει τους επαγγελματίες του Δήμου μας.

Υπενθυμίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως ενώ με εισήγησή μας είχαν υπερψηφιστεί τα 13 μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, η Δημοτική Αρχή δια του Αντιδημάρχου κ. Φανουράκη είχε προσφύγει στην Αποκεντρωμένη και για τυπικούς  λόγους ακυρώθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, πλήττοντας όχι τα μέλη της «κακής αντιπολίτευσης» αλλά τους επαγγελματίες του τόπου μας.

Ενημερώνουμε λοιπόν εμείς, η «κακή αντιπολίτευση»,  με όποιο πρόσφορο τρόπο διαθέτουμε, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες του τόπου μας που μισθώνουν καταστήματα από το Δήμο Ξάνθης, να προχωρήσουν άμεσα και καθολικά στις σχετικές αιτήσεις προς την οικονομική υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης , ώστε να υπάρξει μείωση των μισθωμάτων τους κατά 20%.

Συνεχίζουμε με προτάσεις την στήριξη των επαγγελματιών της περιοχής μας αναλαμβάνοντας με την ψήφο μας στο δημοτικό συμβούλιο την μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι τους».

Ερωτήσεις για ΔΗΚΕΞ, ΔΕΥΑΞ και οικόπεδο στην Πετρελαιοαποθηκών

Αξιοσημείωτα ήταν και τα θέματα που αναδείχθηκαν είτε με την μορφή ανακοινώσεων είτε ερωτήσεων. Έτσι ο κ. Μελισσόπουλος εξέφρασε την αντίθεσή του για την  μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Δημοτικό συμβούλιο στην Οικονομική επιτροπή επισημαίνοντας πως με το πρόσχημα της ακυβερνησίας όλη τη  διαχείριση του δήμου έχει περάσει στην οικονομική επιτροπή που έχει πλειοψηφία η δημοτική αρχή. Έθεσε δε έλλειμμα δημοκρατίας καθώς όπως υποστήριξε: «10 δημοτικοί σύμβουλοι περνούν ότι  θέλουν …Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει!»

Ο κ. Χατζηθεοδώρου ανακοίνωσε πως η παράταξή του ξανα-υπέβαλλε αίτημα τον Απρίλιο, ζητώντας από τον δήμο όλα τα οικονομικά στοιχεία για την ΔΗΚΕΞ. Ο κ. Λύρατζης ζήτησε να μεταδίδονται στο Youtube και οι συνεδριάσεις της οικονομικής αλλά και να συνεδριάσει κάποτε και η επιτροπή τουρισμού.  Ο κ. Βογιατζής εξέφρασε την αντίθεσή του για τις «Λευκές νύχτες» επισημαίνοντας  πως είναι : «Κυνήγι κέρδους για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και μαύρη νύχτα για τους εργαζόμενους». Επίσης χαρακτήρισε «ληστρικό» το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που θα εγκαταστήσει ο δήμος.

Στην ώρα των ερωτήσεων ο κ. Δημαρχόπουλος ζήτησε πληροφορίες για την λειτουργία παιδικών χαρών. Ο Μελισσόπουλος  ρώτησε πότε θα γίνει δια ζώσης το δημοτικό συμβούλιο και πότε η συζήτηση για την ΔΕΥΑΞ. Επίσης έθιξε το θέμα του οικοπέδου στην περιοχή της Πετρελαιαποθηκών και ζήτησε ενημέρωση για το πόρισμα της επιτροπής καταλληλότητας, ποια η πορεία του τώρα που η επιτροπή το έκρινε ακατάλληλο, ενώ ζήτησε ενημέρωση και για την παραχώρηση του ακινήτου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την κατασκευή σχολείου στο Δροσερό.

Για το θέμα της ΔΕΥΑΞ απάντησε ο κ. Καμαρίδης : «Είπαμε ότι το θέμα της  ΔΕΥΑΞ είναι φλέγον γιατί πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας για να φτιάξουμε έργα εκατομμυρίων αυτό είναι το φλέγον. Σ΄ ότι αφορά τον δήμο Νέστου η υπόθεση κρίνεται στα δικαστήρια, ενώ αναφορικά για το πότε θα συζητήσουμε, αυτό θα γίνει δια ζώσης για να σας δώσουμε τιμολόγια και φωτογραφίες προηγουμένων ετών».

Για το θέμα του οικοπέδου ο κ. Ζερενίδης ανέφερε  πως η γνωμάτευση της επιτροπής ήταν  αρνητική, πως είναι υπό εξέταση το τεχνικό μέρος και ακολουθεί η έκδοση του πρακτικού. Τέλος σ’ ότι  αφορά το ακίνητο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ο κ. Φανουράκης σημείωσε: «Πρέπει να αλλάξει η χρήση του από γυμναστήριο σε σχολείο για να εκδοθεί οικοδομική άδεια. Αυτό μπορεί να γίνει από το υπουργείο κατά παρέκκλιση των διατάξεων. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε ένα κτήριο που μπορεί να μην αδειοδοτηθεί ποτέ».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…