Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Οι «Μικρές αυτοκρατορίες: MURATTI / Ένας αποχαιρετισμός» του Χ. Αστερίου στην Ξάνθη

Οι «Μικρές αυτοκρατορίες: MURATTI / Ένας αποχαιρετισμός» του Χ. Αστερίου στην Ξάνθη

0

Βιβλιοπαρουσίαση τη Δευτέρα από το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και τις εκδόσεις Πόλις. Με το συγγραφέα θα συζητήσουν ο Κ. Καβανόζης και η Ν. Μιχαηλίδου

Το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις Πόλις διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Αστερίου «Μικρές αυτοκρατορίες: MURATTI / Ένας αποχαιρετισμός» τη Δευτέρα 27 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο καφέ μπαρ «Κονσέρβα» (Δαγκλή 1-3, Ξάνθη)

Με τον συγγραφέα θα συζητήσουν οι:

Κώστας Καβανόζης, συγγραφέας

Νατάσα Μιχαηλίδου, μουσειολόγος, ξεναγός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από την Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα ως το Βερολίνο και το Μάντσεστερ, η καπνοβιομηχανία Muratti συνόδεψε τόσο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ξέφρενη δεκαετία του 1920, όσο και τις ιστορικές ανακαλύψεις της εποχής: τον κινηματογράφο και το ποδήλατο. Στο ανά χείρας βιβλίο, ο ανώνυμος αφηγητής ανασυνθέτει την ιστορία αυτής της περίφημης καπνοβιομηχανίας, καταφεύγοντας σε επιστολές, σε ημερολογιακές καταγραφές, σε δικαστικά έγγραφα. Η ιστορία της καπνοβιομηχανίας Muratti είναι, ουσιαστικά, μια ιστορία εξαφάνισης, μια αναπότρεπτη πορεία προς τη λήθη.

“Ίσως γι’ αυτό και να συμβαίνει το ανεξήγητο, να πενθούμε, δηλαδή, ανθρώπους άγνωστους ή κουφάρια κτιρίων, απλώς και μόνο επειδή δεν κατάφεραν ν’ αντισταθούν στη διαβρωτική δύναμη του χρόνου. Στην πραγματικότητα, είμαστε όλοι μικρές αυτοκρατορίες, προορισμένες να χαθούν”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας

Ο Χρήστος Αστερίου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει την συλλογή διηγημάτων “Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες” (Πατάκης 2003) και τα μυθιστορήματα “Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία” (Πατάκης 2006) και “Ίσλα Μπόα” (Πόλις, 2012). Επιμελήθηκε τις επιστολές του Δ.Π. Παπαδίτσα προς τον Ε.Χ. Γονατά “Να μου γράφεις έστω και βαδίζοντας” (Πατάκης 2001) και μετέφρασε λογοτεχνικά και φιλοσοφικά βιβλία από τα γερμανικά (Κρίστα Βoλφ, Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ). Διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε διάφορες θεματικές ανθολογίες κι έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά και στα σέρβικα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…