Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μόνο με πιστοποίηση οι «Νταντάδες της γειτονιάς»

Μόνο με πιστοποίηση οι «Νταντάδες της γειτονιάς»

0

Τέσσερις παιδικοί σταθμοί και Βοήθεια στο Σπίτι με 250 ωφελούμενους στον δήμο Αβδήρων

 

Διευρύνεται το ωράριο ως τις 6 το απόγευμα σε  παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά  – Το ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

 

 

 

Στο στάδιο της υποβολής  αιτήσεων και δικαιολογητικών στην ειδική πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών»,  βρίσκεται το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 32 δήμους μεταξύ αυτών και ο δήμος Αβδήρων. Να θυμίσουμε ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 29 Μαρτίου 2022, και εκεί εγγράφονται όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας γενιάς και Πολιτισμού του δήμου Αβδήρων κα Παραστατίδου Δέσποινα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το στάδιο των εγγραφών και ούτε είναι εφικτό να γνωρίζει πόσες έχουν γίνει ωστόσο εκτίμησε πως η πιστοποίηση που ζητείται για την ειδικότητα του βρεφονηπιοκόμου περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των εγγεγραμμένων που θα κληθούν να πάρουν το voucher και να συνεργαστούν με τους γονείς για την φύλαξη των βρεφών και των νηπίων όπως προβλέπει το πρόγραμμα.

Ειδικότερα ζητείται :Αντίγραφο τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης ή του Μεταλυκειακού Έτους Τάξης Μαθητείας ειδικότητας Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων ή ισότιμου τίτλου ή Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Επιπέδου 5 Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)– Ειδικότητας: Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου ή Προσχολικής Αγωγής Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης ή Προσχολικής Αγωγής Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών με ειδικές ανάγκες, ή ισότιμου τίτλου, πτυχίου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Βρεφονηπιοκομίας ή Προσχολικής Αγωγής ή Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου, ή πτυχίου ΑΕΙ Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία ή ισότιμου τίτλου ή  πτυχίου της Ανωτέρας Σχολής Νηπιοβρεφοκόμων του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και του ΠΙΚΠΑ Ιωαννίνων.

4 παιδικοί σταθμοί και Βοήθεια στο Σπίτι με 250 ωφελούμενους στον δήμο Αβδήρων

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αβδήρων διαθέτει 4 παιδικούς σταθμούς στους οικισμούς: Πετεινό, Μαγικό, Πολύσιτο και Γενισέα. Επίσης υλοποιείται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με 11 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, ενώ οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε 250.

Διευρύνεται το ωράριο ως τις 6 το απόγευμα σε  παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά

Αιφνιδίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την επέκταση

του ωραρίου των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σε συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».

Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στο τραπέζι αρκετούς μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του ωραρίου σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά θα γίνει με προτεραιότητα την Αττική και την Θεσσαλονίκη καθώς και τα αστικά κέντρα όπου τα προβλήματα με τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν να αφήσουν τα παιδιά τους, είναι πιο έντονα.

Η πιλοτική εφαρμογή λοιπόν, θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρχικά πιλοτικά, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου θα προσληφθούν επιπλέον 3.300 εκπαιδευτικοί.

Τις επιπλέον ώρες στο σχολείο οι μαθητές θα κάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικά και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή των μαθητών στο νέο σύστημα δεν θα γίνει με οικονομικά κριτήρια αλλά θα είναι ελεύθερη.

Σύντομα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες για το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την νέα σχολική χρονιά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στο όλο εγχείρημα θα εμπλακεί και το υπουργείο Εσωτερικών που θα καλύψει το κονδύλι των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν, ενώ γίνονται μελέτες για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανασκευάζει ο Αθανασίου, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες

Τονίζει ότι ουδέποτε αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως …