Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μ. Τσέπελης: « Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να κάνει εξωτερική πολιτική»

Μ. Τσέπελης: « Η Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπεται να κάνει εξωτερική πολιτική»

0

Με συνέντευξη στα ΝΕΑ ο δήμαρχος Ξάνθης έδωσε απαντήσεις για τη συμμετοχή του σε δείπνο ιφτάρ: «Τίμησα τους οικοδεσπότες, όχι τους πιθανούς συνδαιτυμόνες»

Τόνισε ότι η πανδημία για την Ξάνθη είχε δραματικότερες συνέπειες από την οικονομική κρίση

Συνέντευξη στα ΝΕΑ και την Εύη Σάλτου παραχώρησε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, προκειμένου να μιλήσει για τον τρόπο που σχεδιάζει και υλοποιεί η δημοτική αρχή, αλλά και για να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχθηκε για τη συμμετοχή του σε ιφτάρ (δείπνο μετά το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού), όπου παρών ήταν ο ψευδομουφτής Μετέ.

Ο δήμαρχος περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που δρομολογεί η δημοτική αρχή με κεντρικό γνώμονα την ισόρροπη ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στα δύο μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΞ, των οποίων η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί, για τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, τις προσπάθειας ανέγερσης σχολείου για τους μαθητές του Δροσερού, τις αθλητικές υποδομές, τις παιδικές χαρές και βέβαια το Δημοτικό Κολυμβητήριο για το οποίο ενημερώνει ότι -επιτέλους- εκδόθηκε η άδεια χρήσης. Ακόμη, ενημέρωσε για το δρομολογούμενο νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης και το εκτεταμένο «πράσινο» έργο της αντικατάστασης των κοινόχρηστων φωτιστικών με led. Τέλος, αναφέρθηκε στην προκήρυξη του σύνθετου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς.

Ο κ. Τσέπελης ερωτηθείς αναφέρθηκε ακόμη στις συνέπειες της πανδημίας για την Ξάνθη, επισημαίνοντας ότι ήταν δραματικότερες και από αυτές της οικονομίας. Επεσήμανε, τη ντροπή και το θυμό λόγω της στοχοποίησης της περιοχής και ανέδειξε τις οικονομικές αλλά και ψυχολογικές επιπτώσεις από τη μη πραγματοποίηση των τριών κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών του δήμου (Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πόλης, φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων).

Τέλος, ο δήμαρχος απάντησε και στις κατηγορίες που δέχθηκε για την πρόσφατη συμμετοχή του στο ιφτάρ, επιμένοντας στην ουσία της έννοιας της συνύπαρξης πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ανέφερε: «Συμβιώνουμε ενωμένοι (σ.σ. μειονότητα και πλειονότητα) περισσότερο από 100 χρόνια και θα συνεχίσουμε. Πιστεύω δεν είναι σωστή προσέγγιση να αντιμετωπίζουμε τη μειονότητα ως μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εντάσεων. Η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί -και δεν επιτρέπεται- να κάνει εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Τσέπελης έκανε αναφορά με βαρύτητα στην θεσμοθέτηση της αρχής της Ισονομίας και Ισοπολιτείας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι: «η «διαφορετικότητα» πολύ πριν αυτή… «εφευρεθεί» είχε ήδη εμπεδωθεί στη Θράκη». Ακόμη, υπογράμμισε: «ο αλληλοσεβασμός στα δόγματα των ελλήνων πολιτών της περιοχής μας είναι κάτι αυτονόητο για όλους μας. Η συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων σε εκδηλώσεις, ιδίως όσες αναφέρονται σε θρησκείες είναι μία καθημερινή πρακτική, που συσφίγγει τις σχέσεις των ανθρώπων. Ενώνει. Βέβαια, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε με συνέπεια. Ως δήμαρχος προσκλήθηκα και πήγα σε πολλά Ιφτάρ, που παρατέθηκαν από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων και άλλους φορείς της περιοχής μας. Τίμησα τους οικοδεσπότες, όχι τους πιθανούς συνδαιτυμόνες. Διάβασα ότι δεν έπρεπε να πάω ή ότι δεν πήγα σε άλλα που έπρεπε. Όπου δεν πήγα, πήγαν οι συνεργάτες μου. Είναι νομίζω πολύ βολικό το συμπέρασμα: Α! Είναι ομοτράπεζος άρα… είναι «μαζί». Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η προσέγγιση είναι επιφανειακή: Ασκούμε κριτική, στοχοποιούμε κάποιον και μετά… πάμε γι’ άλλα… Νομίζω πως κάποιοι παίζουν ανούσια παιχνίδια… υπονομεύοντας τις επίμονες προσπάθειες που χρόνια καταβάλλουμε».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…