Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» με τα συγγενικά δικαιώματα

Λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» με τα συγγενικά δικαιώματα

0

Υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της ΚΕΕΕ και της GEA παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη

 

Σ. Μωραΐτης, πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων: «Ιστορική συμφωνία …γυρίζουμε σελίδα» –  Πως θα ενταχθείτε στην συμφωνία

 

«Λευκός» καπνός βγήκε στο πρόβλημα με τα συγγενικά δικαιώματα  που ταλάνιζε τους δικαιούχους, τραγουδιστές, μουσικούς και παραγωγούς και τους χρήστες, επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.λ.π. Όπως ανακοινώθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και το πρόεδρο της Επιτροπής Συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων κ. Στέλιο Μωραΐτη μετά από πολυετή διαπραγμάτευση η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η GEA (GRAMMO – ΕΡΑΤΩ – ΑΠΟΛΛΩΝ): «με κοινωνική ευθύνη απέναντι στους συνεργάτες μας, τις επιχειρήσεις, το Κράτος και την κοινωνία και μετά από μια δύσκολη μνημονιακή περίοδο και δύο χρόνια πανδημία, στις 09.06.2022 υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία, κλείνοντας μια ολόκληρη δεκαετία, από το 2011 έως το 2021».

Σ. Μωραΐτης, πρόεδρος Επιτροπής Δικαιωμάτων: «Ιστορική συμφωνία …γυρίζουμε σελίδα»

«Ιστορική» χαρακτήρισε την συμφωνία με την GEA,  ο κ. Μωραΐτης και μιλώντας στο «Ε» ότι μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες πληρώνοντας μικροποσά για ένα έτος, ήτοι από 60 ευρώ (καφενεία) έως 1.200 ευρώ, να εξοφληθούν οφειλές τους για 11 έτη μέχρι και το 2022. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει και η διαδικασία αγωγών που υπολογίζονται σε 30.000 – 35.000! Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις να γυρίσουν σελίδα και να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια σε μια κανονικότητα. Μια συμφωνία επωφελής και για τις δύο πλευρές. Είμαστε σε διαρκή διαπραγμάτευση να πετύχουμε ανάλογη συμφωνία και για τα πνευματικά δικαιώματα αν και εφόσον ενοποιηθούν  η Αυτοδιαχείριση που κατέχει το 80% του ελληνικού και παγκόσμιου ρεπερτορίου και η ΕΔΕΜ που κατέχει το 15 – 20%.». Όπως διευκρίνισε ο κ. Μωραΐτης τα πνευματικά δικαιώματα αφορούν τους στιχουργούς και τους μουσικοσυνθέτες.

Δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και του προέδρου της ΚΕΕΕ

Να σημειώσουμε ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος και επεσήμανε: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι μεγάλη πρόοδος. Με την ιστορική, όπως όλοι τη χαρακτηρίζουν, συμφωνία στόχος είναι οι καλλιτέχνες να εισπράττουν αυτά που πρέπει να εισπράττουν και οι επιχειρηματίες να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν και να έχουν τις υπηρεσίες για να κάνουν τη δουλειά τους. Την ενθαρρύνω, την επικροτώ και επιθυμώ να τη διαφημίσω ως καλό παράδειγμα συνεργασίας. Με την ευκαιρία, σας μεταφέρω και τις ευχές της υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, η οποία δεν μπορούσε να είναι σήμερα εδώ. Το συμφέρον όλων μας είναι ο καθένας να μπορεί να πληρωθεί για τη δουλειά που κάνει και να έχουν όλοι τους πόρους για να ζουν καλά και να αποτελούν παράγοντα πλούτου για την Ελλάδα. Η σημερινή συμφωνία μπορεί να αποδειχθεί μια νέα αρχή για τη χώρα μας».

Ο δε  πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης δήλωσε: «Η συμφωνία προέκυψε μετά από πολυετείς και επίπονες διαπραγματεύσεις. Καταδεικνύοντας απόλυτη κοινωνική ευθύνη απέναντι στις επιχειρήσεις μας, τους δικαιούχους μας, το Κράτος και την κοινωνία, μετά από μία δεκαετή μνημονιακή δύσκολη περίοδο, δύο χρόνια πανδημίας και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συναποφασίσαμε, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοεκτίμησης να γυρίσουμε σελίδα στα προβλήματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Συνεργαζόμενοι, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, θα αδειάσουμε τις αίθουσες των δικαστηρίων, θα απαλλαγούμε από το οικονομικό κόστος, την ανούσια αντιπαράθεση και τα τεράστια προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Γιάννης Μασούτης. Ο κ. Μασούτης συνεχάρη ακόμη το συντονιστή της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων τονίζοντας ότι οι συγκροτηθείσες από την ΚΕΕΕ Επιτροπές λειτουργούν και παράγουν έργο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν από πλευράς ΚΕΕΕ, ο πρόεδρός της, κ. Γιάννης Μασούτης, και από τη GEA ο πρόεδρός της, κ. Μανώλης Φάμελλος, ενώ τη συνυπέγραψαν ο συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων της ΚΕΕΕ, κ. Στέλιος Μωραΐτης, και η αντιπρόεδρος της GEA, κ. Μαργαρίτα Μάτσα. Παρόντες  ήταν επίσης πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. από τα Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Καρδίτσας, Πειραιώς, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου, Καβάλας και Λάρισας.

Πως θα ενταχθείτε στην συμφωνία

Η καμπάνια θα διαρκέσει 2 μήνες και καλούνται όλοι της εστίασης, της ψυχαγωγίας και της νυχτερινής διασκέδασης να σπεύσουν να επικοινωνήσουν με το Επιμελητήριο Ξάνθης, στα τηλέφωνα 2541022533, 2541025105 και στο email: info@ebex.gr , από 16 Ιουνίου 2022 έως και 16 Αυγούστου 2022, προκειμένου να ενταχθούν στην ιστορική συμφωνία.

«Δίνεται η δυνατότητα σε όσους ενταχθούν, να αποφύγουν τις δικαστικές διαδικασίες, τις δικαστικές δαπάνες και την ανούσια αντιπαράθεση, να λάβουν άδεια για 11 ολόκληρα χρόνια (2011 – 2022) και να γυρίσουμε σελίδα σε ένα ζήτημα το οποίο ταλάνιζε τους συναδέλφους, ζημιώνοντάς τους με μεγάλα χρηματικά ποσά από δικαστικές διαμάχες», τονίζεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω -Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Θέμα ωρών η έναρξη της πλατφόρμας για τους 120.000 πρώτους οικιακούς καταναλωτές Είναι θέμ…