Η υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τον περιφερειάρχη κατά την επίσκεψή της στη Θράκη
Έργα Πολιτισμού 35,5 εκ. ευρώ υλοποιούνται στην ΠΑΜΘ. Εξετάστηκαν τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027
Η προστασία και η ανάδειξη της μνημειακής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν το θέμα ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο.
Όπως ενημερώνει η ΠΑΜΘ εξετάστηκαν αναλυτικά τρία θέματα:
Η πορεία υλοποίησης των έργων του Υπουργείου που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2022 η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ 21 έργα του Υπουργείου, συνολικού προϋπολογισμού 35,5 εκατομμυρίων ευρώ. Εξετάστηκαν επίσης νέα έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο επόμενο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.
Το δεύτερο θέμα αφορούσε στην ενοποίηση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Περιφέρειας που αποκαθίστανται και αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού. Τονίστηκε ότι, ενώ σε κάποια σημεία η ενοποίηση θα είναι και γεωγραφική, το σύνολο της Πολιτιστικής Διαδρομής της αρχαίας Εγνατίας Οδού θα έχει ένα ενιαίο χαρακτήρα σε ψηφιακή μορφή.
Το τρίτο θέμα αφορά στη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον σχεδιασμό του προγράμματος εκδηλώσεων και παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στην Ξάνθη.
Με το πέρας της σύσκεψης η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τα στελέχη της Περιφέρειας, προκειμένου να κάνουμε μια ανασκόπηση των έργων που είναι ενταγμένα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021. Τα έργα προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας, να έχει υλοποιηθεί το φυσικό αντικείμενο και να έχουν απορροφηθεί οι διαθέσιμοι πόροι έως το τέλος του 2023, όριο του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Με συστηματική δουλειά, όπως γίνεται μέχρι τώρα και με επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης σε κάποια έργα. Πολύ σημαντικός ήταν ο προγραμματισμός που κάναμε για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με έργα, τα οποία ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με κάποια που πρόκειται να εντάξει μέσα στο 2022. Με τον τρόπο αυτό έχουμε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία ενισχύουν το πάρα πολύ σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα της Θράκης.
Τα έργα Πολιτισμού έχουν στόχο την αποκατάσταση, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη, καθώς την κοινωνικοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το μνημειακό απόθεμα λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική Οικονομία. Βρισκόμαστε σε μία περιοχή με εξαιρετικά φυσικά τοπία και πολύ σημαντικά μνημεία. Αυτά ενοποιούνται μέσω μιας Πολιτιστικής Διαδρομής. Το σύνολο αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα από μία ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα αγκαλιάσει όλες τις αναπτυξιακές, τουριστικές, πολιτιστικές δράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το ΥΠΠΟΑ είναι στη διάθεση της Περιφέρειας ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά της, με όλο το υλικό και την πληροφόρηση που μπορεί να δώσει».
Από την πλευρά του ο κ. Μέτιος, αφού αναφέρθηκε στα επιμέρους θέματα της σύσκεψης, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη σημερινή σύσκεψη, όπως επίσης είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από όλα αυτά τα έργα που πραγματοποιούνται και δε θα μπορούσαν να προχωρήσουν αν δεν ήταν η κυρία Μενδώνη. Η συμβολή της σε έργα που έχουμε εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας αλλά και σε αυτά που σχεδιάζουμε να προχωρήσουν είναι καθοριστική και για αυτό την ευχαριστώ».
Στη συνέχεια η Λίνα Μενδώνη και ο Χρήστος Μέτιος, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, επισκέφθηκαν το Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Βυζαντινό Φρούριο και το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιμαρέτ, και ενημερώθηκαν για την πορεία των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο ΓΓ Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Τζούλια Παπαγεωργίου και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Από την πλευρά της Περιφέρειας συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Παύλος Δαμιανίδης, συνεργάτες του Περιφερειάρχη και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της ΠΑΜΘ.