Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κτηνοτρόφοι  σε απόγνωση: Υποσιτίζουν τα ζώα τους!

Κτηνοτρόφοι  σε απόγνωση: Υποσιτίζουν τα ζώα τους!

0

Δραματική η κατάσταση της κτηνοτροφίας στο νομό μας  – Τα ζώα υποφέρουν από υποσιτισμό και δεν παράγουν γάλα – Αιτία οι ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και στην ενέργεια

 

Μειώθηκε στο μισό η παραγωγή γάλακτος στο νομό μας– Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού κατά 20% – Ζητούν από την πολιτεία να ενεργοποιήσει τον κανόνα  De minimis της Ε.Ε.

 

 

«Πνέει τα λοίσθια» η κτηνοτροφία στο νομό μας. Ενδεικτικό στοιχείο που το  επιβεβαιώνει είναι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει μειωθεί κατά 50% η παραγωγή γάλακτος ενώ πολλές κτηνοτροφικές μονάδες έχουν πουληθεί γιατί  οι  κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της λειτουργίας τους που έχει εκτοξευτεί από το εκτίναξη της τιμής των ζωοτροφών αλλά και της ενέργειας, ρεύμα και πετρέλαιο. 

Δραματική η κατάσταση της κτηνοτροφίας στο νομό μας –Τα ζώα υποφέρουν από υποσιτισμό και δεν παράγουν γάλα

Κραυγή  αγωνίας από τον πρόεδρο της ένωσης κτηνοτρόφων του νομού μας Δημήτρη Ψεμματά που περιγράφει την δραματική κατάσταση που βιώνει  ο κλάδος αλλά και το ότι έχουν φτάσει σε σημείο να μην μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους, να τα βλέπουν να αδυνατίζουν και να μην μπορούν να παράξουν γάλα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί στο μισό οι ποσότητες γάλακτος που παραδίδουν  στις εταιρείες: «Η κατάσταση είναι δραματική. Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια αύξηση στις ζωοτροφές, στο ρεύμα και στο πετρέλαιο. Μ’ αυτά τα κοστολόγια δεν τα βγάζουμε πέρα. Συνέχεια πωλούνται κοπάδια. Μειώνεται δραματικά το ζωικό κεφάλαιο στο νομό. Δεν  μπορούμε να ταΐσουμε τα ζώα μας. Αναγκαστικά μειώνουμε την τροφή και παράλληλα μειώνεται η παραγωγή σε γάλα. Όσοι έχουν βοσκοτόπια τα σιτίζουν οι άλλοι τα υποσιτίζουν. Είναι θλιβερό …να βλέπουμε να υποφέρουν  τα ζώα μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν καταστραφεί. Τα ζώα τους είναι τόσο αδύνατα που δεν τα αγοράζουν οι  κρεοπώλες»!

Μειώθηκε στο μισό η παραγωγή γάλακτος – Αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού κατά 20%

Όπως αναφέρει ο κ. Ψεμματάς η τιμή που αγοράζουν τώρα οι εταιρείες από τους παραγωγούς είναι αυξημένες κατά 20%. Έτσι στο πρόβειο γάλα οι τιμές κυμαίνονται από1, 25 ευρώ το κιλό έως 1,28 η ανώτερη τιμή. Στο αγελαδινό η αύξηση είναι 10% δηλαδή από 32 λεπτά έφτασε στα 42. Την ίδια στιγμή οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί κατά 50% με τα πίτουρα σε 30 λεπτά, στα 42 το καλαμπόκι και την σόγια  σε 70 λεπτά.

Ζητούν από την πολιτεία να ενεργοποιήσει τον κανόνα  De minimis της Ε.Ε.

Την αρωγή της πολιτείας ζητούν οι κτηνοτρόφοι  και  συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του κανόνα De minimis όπως έχουν κάνει η Ιταλία και η Ισπανία και όπως είχε κάνει παλαιότερα δύο φορές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο: «Πρέπει να καλύψουμε τουλάχιστον την διαφορά από τις ζωοτροφές. Δεν υπάρχει άλλη λύση», τονίζει ο κ. Ψεμματάς.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Για το λόγο αυτό την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα της κτηνοτροφίας στο περιφερειακό συμβούλιο μετά από πρωτοβουλία του περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιου. : «Θα περιγράψουμε την κατάσταση και θα ζητήσουμε την συνδρομή του περιφερειάρχη στο αίτημα μας να συνδράμει  η πολιτεία με ενεργοποίηση του De minimis της Ε.Ε. Διαφορετικά δεν έχουμε ελπίδα να επιβιώσουμε», καταλήγει ο κ. Ψεμματάς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…