Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Για χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο Σ. Μελισσόπουλος

Για χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο Σ. Μελισσόπουλος

0

Τονίζει ότι μένει ουραγός στους μητροπολιτικούς δήμους της ΠΑΜΘ καθώς φαίνεται να έχει αξιοποιήσει τους λιγότερους ευρωπαϊκούς πόρους

Για χαμηλή απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ κατηγορεί τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ξάνθη για Όλους» Σάββας Μελισσόπουλος, παρουσιάζοντας στοιχεία από πίνακα που αφορά στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από τους μητροπολιτικούς δήμους της ΠΑΜΘ.

Όπως αναφέρει ο Σάββας Μελισσόπουλος: «ο Δήμος Ξάνθης βρίσκεται στην τελευταία θέση του ΕΣΠΑ, τόσο σε αριθμό Έργων, όσο και σε ποσά χρηματοδότησης, είναι δηλαδή ουραγός συγκρινόμενος με τους άλλους 4 μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ, σύγκριση η οποία προκαλεί τεράστια θλίψη…».

Παρουσιάζοντας τα σχετικά δεδομένα που κατέγραψε, σημειώνει σε μορφή συμπερασμάτων: «1. Ο Δήμος Ξάνθης στο τρέχον ΕΣΠΑ  δεν  μπόρεσε να εκτελέσει ουσιαστικά ούτε ΕΝΑ τεχνικό έργο, εκτός από την αποκατάσταση του Παλιού Δημαρχείου, ένα έργο όμως που ξεκίνησε πριν από 8 ολόκληρα χρόνια. 2. Εκτός λοιπόν από το Παλιό Δημαρχείο και από το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ), τα υπόλοιπα 2 που αναφέρονται στον πίνακα ως έργα του Δήμου Ξάνθης, αφορούν μόνο προμήθειες υλικών και υπηρεσιών και δόθηκαν από τα περισσευούμενα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας, προφανώς σε Δήμους όπως τον δικό μας με ιδιαίτερα χαμηλή ή μηδενική απορροφητικότητα … 3. Ο Δήμος Ξάνθης, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ και ΚΑΤΑΙΔΡΩΜΕΝΟΣ λοιπόν στον σχετικό πίνακα των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Περιφέρειας, εισπράττει σήμερα τις συνέπειες της απόλυτης ανικανότητας μιας Δημοτικής Αρχής που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει Ευρωπαϊκούς πόρους, τη στιγμή μάλιστα που άλλοι γειτονικοί Δήμοι – και όχι μόνο – κάνουν «πάρτι», υλοποιώντας και εγκαινιάζοντας νέα μεγάλα ΕΡΓΑ.. 4. Ωραίοι οι ξεκούραστοι μονόλογοι και οι συνεντεύξεις του Δημάρχου κ. Τσέπελη, καθώς και η «φιλότιμη» προσπάθεια κάποιων ΜΜΕ να μας πείσουν ότι γίνεται προσπάθεια και ότι … τη μία μας φταίει ο κορονοϊός …  την άλλη φταίει η ακρίβεια… ή μάλλον το κακό μας το ριζικό.. Όμως όχι μόνο δεν πείθουν κανέναν, αλλά προκαλούν άφθονο γέλιο, μαζί βέβαια με έντονη αγανάκτηση… 5. Η Ξάνθη σήμερα βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο. Χάνει διαρκώς μεγάλες ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων, με αποτέλεσμα να μένει πολλά χρόνια πίσω, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι όταν δεν γίνονται ΕΡΓΑ σε έναν τόπο, τότε δεν υπάρχει Ανάπτυξη».

Μάλιστα, ο κ. Μελισσόπουλος απευθύνεται ευθέως στους μηχανικούς και επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου της Ξάνθης (!) ρωτώντας αν είναι ευχαριστημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει ο δήμος.

 

  ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΠΡΑΞΗΣ Αριθμός Έργων ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
1 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 17 19.100.106
2 ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 13 18.725.341
3 ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 8 10.326.740
4 ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ 14 10.127.870
5 ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 4 4.438.173
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παραιτήθηκε από τη θέση του περιφερειακού συμβούλου ο Χρήστος Τρέλλης

Νέος επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜΘ ο Σιδέρης Μιχαηλίδης   Με επιστολή του στο…