Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, μίλησε στο «Ε» για το νέο οικονομικό μοντέλο που διαμορφώνεται στη χώρα με την υποχώρηση της μικρομεσαίας επιχείρησης
Εξήγησε ότι τα καλά σημάδια από το «μέτωπο» του τουρισμού καλύπτουν το μέγεθος της ακρίβειας που έρχεται. «Ρεκόρ αφίξεων θα έχουμε, αλλά ρεκόρ τζίρου είναι αμφίβολο», σημείωσε ο ίδιος
Για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου στη χώρα, όπου υποχωρεί η «ραχοκοκαλιά», δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη θέση τους παίρνουν πολυεθνικές ή μονοπωλιακές εταιρείες, μίλησε από την Ξάνθη στο «Ε» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Όπως εκτίμησε, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον όπου η οικονομία των ΜμΕ που σήμερα αποτελεί το 99,2% των επιχειρήσεων αντικαθίσταται από τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Η εκτίμησή μου είναι ότι με βάση τη σημερινή κατάσταση, με τα προβλήματα που υπάρχουν στο ενεργειακό, τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, αλλά και όπως διαρθρώνεται η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εξαιρεί το 85%, θα πάμε σε μία οικονομία μεγάλων επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι αυτό διαλάθει της προσοχής γιατί γίνεται αργά και σταδιακά.
Πλαφόν στην κατανάλωση και μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ η μόνη διέξοδος
Κληθείς να προτείνει λύσεις για τη διάσωση των επιχειρήσεων μέσω συνθηκών πρωτοφανούς ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τάχθηκε υπέρ 1) της επιβολής πλαφόν στην κατανάλωση (και όχι στη χονδρική όπως υπάρχει σήμερα), 2) της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που θα δώσει περιθώριο μείωση των τιμών σε μετακινήσεις, μεταποίηση, κατασκευές κλπ και 3) μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη. «Ο ΦΠΑ πρέπει να περιοριστεί από το 13% στο 6%, όπως έχουν κάνει ήδη άλλες 11 χώρες, όπου μάλιστα για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό μείωσαν τον ΦΠΑ ακόμη και στο 2% ή 4%», τόνισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι όπως φαίνεται τον Ιούνιο ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει στη χώρα το 12% και θα είναι ακόμη χειρότερη η κατάσταση τον επόμενο μήνα.
Και τα εισερχόμενα εισοδήματα αφορούν τουρίστες με αντίστοιχα προβλήματα στις χώρες τους
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εξήγησε ότι υπάρχει μία σχετική… εγκράτεια ακόμη στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται, καθώς σωτήρια είναι η λειτουργία του τουρισμού που φέτος μπορεί να ξεπεράσει σε αφίξεις ακόμη και το 2019. «Ωστόσο», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΑΑ, «δεν είναι σίγουρο ότι αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο τζίρος. Θα έχουμε δηλαδή ρεκόρ αφίξεων, αλλά είναι αμφίβολο αν θα έχουμε ρεκόρ εισοδημάτων γιατί και οι επισκέπτες από χώρες της ΕΕ βιώνουν αντίστοιχα προβλήματα».
Η αισχροκέρδεια δεν είναι πάνω από το 10%
Στην ερώτησή μας, κατά πόσο η ακρίβεια συνδέεται με φαινόμενα αισχροκέρδειας, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι: «σε εποχές αναστάτωσης και πληθωρισμού ασφαλώς υπάρχουν μορφές αισχροκέρδειας αλλά αφορούν μικρό μέρος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει τοπικούς μηχανισμούς για να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα και ο πέλεκυς του νόμου πρέπει να είναι σκληρός σε αυτές τις περιπτώσεις. Ωστόσο, η αισχροκέρδεια δε μπορεί να είναι πάνω από το 10%. Το μείζον ζήτημα είναι η εκτίναξη της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, για τις αυξήσεις της ενέργειας τεράστιες είναι οι ευθύνες της Ευρώπης, που πληρώνει πολύ πιο ακριβά από την Αμερική τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Και βέβαια το μάρμαρο το πληρώνουν ως συνήθως πιο ακριβά οι χώρες του Νότου», τόνισε ο ίδιος με νόημα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, στα πρότυπα άλλων χωρών γι’ αυτό το λόγο αλλά και για άλλους (πχ μνημόνια) πρέπει να ζητήσει ειδική στήριξη από την Ευρώπη.
Δανειοδότηση από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν υφίσταται
Μιλώντας για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης, ο πρόεδρος του ΕΕΑ χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «δανειοδότηση στην Ελλάδα από το τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει». «Όταν οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης δηλώνουν δημοσίως ότι το 2021 κάποια μορφή δανείου πήραν μόλις 40.000 επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμαστε ότι στην πράξη δεν υπάρχει δανειοδοτική στήριξη. Γι’ αυτό ζητάμε δανειοδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε 50 δισ. ευρώ στις τράπεζες για να υπάρχουν σήμερα. Κάποτε πρέπει να τα πάρουν πίσω».
Τέλος, μιλώντας για τις εταιρείες ενέργειας τόνισε ότι αυτές κερδοσκοπούν λόγω της έλλειψης ρύθμισης από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας. «Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε το 100% της ενέργειας στο χρηματιστήριο, όταν στη Γερμανία είναι το 20% και ο Μ.Ο. της Ευρώπης στο 33%». Ο ίδιος ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του ΕΑΑ σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το ΙΝΚΑ και το ΕΚΠΟΙΖΩ, για την από κοινού άσκηση αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ, με μία πρώτη νίκη για τα ευάλωτα νοικοκυριά. «Επιδιώκουμε να κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική γιατί σε ορισμένες επιχειρήσεις η ρήτρα φτάνει τα ¾ του λογαριασμού», κατέληξε ο ίδιος.