Μια πρωτοβουλία του Τάσου Συμεωνίδη για την γνωριμία και ανάδειξή τους. Μια αφήγηση όλων όσων συνάντησαν σ’ αυτά με μοναδικές φωτογραφίες
Ήτανε τέλη Νοεμβρίου του 2021, όταν ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο μου και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η Βασιλική Χατζησάββα.
– Είμαστε έτοιμοι, ακούω.
Ο λόγος φυσικά για την ομάδα σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης ο “Πρωτέας”. Μια ομάδα αποτελούμενη από 9 άτομα ανάμεσα τους σπηλαιολόγοι, αρχαιολόγοι, γεωλόγοι και διάφορες άλλες ειδικότητες έτοιμη για την επίσκεψη τους στη Σταυρούπολη.
Να αναφέρω ότι το κάλεσμα στην συγκεκριμένη ομάδα είχε γίνει από πλευράς μου αρχές του 2021 και μετά από συνομιλίες με ένα από τα μέλη της ομάδας την κα.Βασιλική Χατζησάββα.
Η Βασιλική Χατζησάββα είναι μια νέα επιστήμονας αρχαιολόγος με ειδίκευση στην ανθρωπολογία.
Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία μας κλείνεται το ραντεβού μας για τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου του 2021. Έφτασαν οι μέρες και υποδεχθήκαμε την ομάδα “Πρωτέας” ξεκινώντας την οργάνωση και το σχέδιο δράσης του διημέρου που θα ακολουθούσε.
Στόχος μας η επίσκεψη στα δύο βασικά σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή Σταυρούπολης. Το ένα με την ονομασία “κροκόδειλος” και το άλλο με την ονομασία “Δρυάδες”.
Ξεκινώντας το πρωί του Σαββάτου από το κοντινότερο σπήλαιο αυτό του “κροκόδειλου” που βρίσκεται πολύ κοντά στον οικισμό της Σταυρούπολης ολόκληρη η ομάδα τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας μπήκαμε στο σπήλαιο…
Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την σημασία του εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας που πρέπει να έχει ο κάθε ένας για μια τέτοια επίσκεψη σε σπήλαιο. Ήταν η πρώτη φορά που θα έμπαινα σε ένα ανεξερεύνητο για μένα σπήλαιο και ήμουν πολύ προσεκτικός σε όσα προηγουμένως με είχε συμβουλέψει η ομάδα αυτή. Τα πρώτα όμως βήματα στο απόλυτο σκοτάδι ήρθαν να αναιρέσουν τις προηγούμενες σκέψεις μου.
Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό δεν εισέρχεται κάποιος στο εσωτερικό ενός σπηλαίου. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ μεγάλος. Διασχίζοντας τα πρώτα μέτρα στο σπήλαιο του κροκόδειλου αντιλήφθηκε η ομάδα την έντονη παρουσία νυχτερίδων στον χώρο και ξεκίνησε μια προσπάθεια καταγραφής των ήχων τους. Προχωρώντας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια μεγάλη κατάβαση στο σπήλαιο, την οποία και προσπεράσαμε με την εμπειρία και εξοπλισμό των σπηλαιολόγων.
Προχωρήσαμε λίγα μέτρα ακόμα και φτάσαμε στο τέρμα του μοναδικού διαδρόμου . Εκεί υπήρχε μια σχισμή δεξιά επάνω στον βράχο. Ο Ηλίας ένας από τους σπηλαιολόγους σκαρφάλωσε και εισχώρησε έρποντας στο εσωτερικό της σχισμής μη αφήνοντας έτσι περιθώρια κάποιου σημείου που δεν θα είχε εξερευνηθεί. Στα επόμενα λεπτά από το βάθος της σχισμής ακούγεται να φωνάζει τέλος. Αμέσως έγινε αντιληπτό από την υπόλοιπη ομάδα ότι κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσκεψη και εξερεύνηση στο σπήλαιο του “κροκόδειλου”.Ενα σπήλαιο μικρό μεν, ωραίο δε με έντονη την παρουσία των νυχτερίδων και με ένα βράχο τεράστιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες λίγο πριν το τέλος του σπηλαίου .
Βγήκαμε ανασυντάχθηκε η ομάδα πήραμε τις αναγκαίες ανάσες και ξεκινήσαμε αμέσως για τα Λιβερά και το σπήλαιο των Δρυάδων. Στο εν λόγω σπήλαιο για πρώτη φορά με πήγε ένας φίλος κτηνοτρόφος της περιοχής μας ο κος Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Αφού περπατήσαμε κάποια μέτρα στο δάσος φτάσαμε στην είσοδο του σπηλαίου .Η είσοδος έχει κλείσει με ένα ειδικό κιγκλίδωμα από την δασική αρχή για αποφυγή εισόδου και εγκλωβισμού κάθε άγριου ζώου και όχι μόνο. Αφού μπήκαμε στο εσωτερικό του σπηλαίου και προχωρήσαμε σε ολόκληρο τον χώρο και σε κάθε σχισμή και στένωμα βρεθήκαμε άφωνοι με τον πολύ ωραίο και ενδιαφέροντα διάκοσμο του σπηλαίου και την έντονη παρουσία από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το εν λόγω σπήλαιο κατά το παρελθόν έχει επισκεφτεί και η οικογένεια Πετροχείλου γνωστή για τις εξερευνήσεις και αναδείξεις σπηλαίων της Ελλάδας.
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης μας και σε αυτό το σπήλαιο συμπερασματικά το σπήλαιο των Δρυάδων ήταν αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις, αφήνοντας τις σκέψεις μας να ταξιδέψουν ίσως σε κάποια μελλοντική αξιοποίηση του με σκοπό την επισκεψιμότητα από το κοινό. Το ραντεβού μας με την ομάδα της σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης “Πρωτέας” ανανεώθηκε για την επόμενη φορά, ανακαλύπτοντας έτσι και άλλα σημεία σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχής μας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων υπάρχουν στην περιοχή της κοιλάδας του Νέστου.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω για πολλοστή φορά αυτήν την εξαίρετη ομάδα νέων επιστημόνων και ερευνητών για την ανταπόκριση στο κάλεσμα μου, αλλά και όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση αυτού του διημέρου εξερεύνησης και ανάδειξης της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.
Με εκτίμηση
Αναστάσιος Συμεωνίδης