Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έξοδος με σφραγίδα Εurogroup από την ενισχυμένη εποπτεία

Έξοδος με σφραγίδα Εurogroup από την ενισχυμένη εποπτεία

0

Ποια είναι η επόμενη ημέρα

Μετά από 12 χρόνια Μνημονίων και ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα, με τα σφραγίδα του Εurogroup, ετοιμάζεται να γυρίσει οριστικά σελίδα στις 20 Αυγούστου, επιστρέφοντας στην κανονικότητα, όπου θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες 18 χώρες της ευρωζώνης.

Το Εurogroup ενέκρινε την έκθεση της Κομισιόν για τη 14η αξιολόγηση της οικονομίας, η οποία οδηγεί στην υλοποίηση μίας ακόμη δόσης για την ελάφρυνση του χρέους. Η συνολική ελάφρυνση είναι της τάξης των 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 644 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν στη χώρα πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου και είναι από κέρδη της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα 104 είναι έμμεση ελάφρυνση, που θα προέλθει από τη μη προσαύξηση των επιτοκίων δανείων που είχαν δοθεί το 2012 στο πλαίσιο της δεύτερης διάσωσης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 στην Ελλάδα, οι εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν τη συνέχιση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, αν και με κάπως βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας και των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η ανάπτυξη αναμένεται να ωθηθεί κυρίως από τις επενδύσεις και σε μικρότερο βαθμό από την κατανάλωση και τις καθαρές εξαγωγές.

Το Eurogroup χαιρετίζει τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί από τη δημοσίευση της τελευταίας 13ης έκθεσης στις 23 Φεβρουαρίου 2022.  Επιπλέον, όπως αναφέρει, η Ελλάδα ολοκλήρωσε επίσης ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συμβάσεων και με τη δημιουργία τμήματος Στατιστικής Δικαιοσύνης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Reuters: Μετά από μια δεκαετία «πόνου» η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται το 2024

Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με σχεδόν 3% το 2024 «Πριν από μια δεκαετία…