Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ e-ΕΦΚΑ: Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για όλες τις συντάξεις

e-ΕΦΚΑ: Αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για όλες τις συντάξεις

0

Από τον Σεπτέμβριο

Μόνο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για όλους τους τύπους συντάξεων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από αρμόδια στελέχη των ταμείων, σημειώνοντας πως θα χρειαστούν τρεις μήνες ακόμη προκειμένου να είναι δυνατή η αποκλειστική ηλεκτρονική αίτηση για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ του Δημοσίου. Μόλις αυτό γίνει, τότε όλες τις συνταξιοδοτικές παροχές του e- ΕΦΚΑ θα μπορούν να τις αιτηθούν οι δικαιούχοι ηλεκτρονικά.

Ήδη, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, αποκλειστικά ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις για κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) αλλά και τα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιουνίου 2022, μόνο μέσω ειδικής e- πλατφόρμας του e-ΕΦΚΑ θα είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για επικουρική σύνταξη του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ).

Με την ένταξη των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού στο υποσύνολο των αιτήσεων που μπορούν υποβληθούν μόνο σε των e-πλατφόρμων του ΕΦΚΑ, τότε το υποσύνολο αυτό θα φτάσει το 90% του συνόλου.

Θα μένει, τότε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, το 10%, το οποίο αφορά στις αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ του Δημοσίου.

Να σημειωθεί πως είναι διαφορετικό ζήτημα η δυνατότητα – και μάλιστα αποκλειστική – υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για σύνταξη και εφάπαξ και διαφορετικό η ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης μέσω από το σύστημα “Άτλας”.

Η όλη ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης (“Άτλας”) βρίσκεται πιο πίσω από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής σχετικού αιτήματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ είναι “θέμα χρόνου” η δυνατότητα ψηφιακής απονομής συντάξεων αναπηρίας.

Έπειτα, άμεσης προτεραιότητας είναι η εγκατάσταση του κατάλληλου λογισμικού για να “τρέξουν” οι ψηφιακές απονομές για τις παράλληλες συντάξεις (τέλη Ιουνίου -αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες), ενώ θα ακολουθήσει η ψηφιακή δυνατότητα απονομής συντάξεων παράλληλης ασφάλισης, αλλά και των συντάξεων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …