Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό της θεατρικής παράστασης «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι
Οι διακρίσεις του στον χώρο του αθλητισμού, η αγάπη του για το θέατρο, η καθημερινότητά του στην καραντίνα ,η θέση της ψυχοθεραπείας στην ζωή του σε μία εκ βαθέων συνέντευξη ενόψει της παράστασης στην Ξάνθη, στις 4 Ιουλίου
Το πολυαναγνωσμένο έργο του παγκοσμίου φήμης συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή, Χόρχε Μπουκάι «Να σου πω μια ιστορία» μεταφέρεται επί σκηνής σε μία παράσταση-εμπειρία με προορισμό… και την πόλη μας στις 4 Ιουλίου .Με αυτή την αφορμή ο διαπρεπής σκηνοθέτης και ηθοποιός ,Δημήτρης Πλειώνης μίλησε στο «Ε» για το θέατρο, την τηλεόραση, τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ, την σημασία της ψυχοθεραπείας και την επαφή του με το κοινό.
Δεν χωρά αμφιβολία πως σε αυτόν τον άνθρωπο θαυμάζεις την καθαρότητα της σκέψης του, την έμφαση που δίνει στην προσωπική διάδραση και επικοινωνία με το κοινό. Πρωτίστως, όμως εκτιμάς την εικόνα του θεατρικού κόσμου που επιχειρεί να «χτίσει» για τα παιδιά, εντός του οποίου θα πρυτανεύει η αλήθεια έναντι του ψεύδους, να εκτιμάται η ειλικρίνεια. Μνημονεύει έναν κόσμο που, όπως αναφέρει κι ο ίδιος, θα «ταρακουνά» τα παιδιά από την καρέκλα.
Με «αίμα» αθλητή ,σκηνοθέτη και ηθοποιού ο Δημήτρης Πλειώνης διέπρεψε στον αθλητισμό και στη συνέχεια σε θέατρο και τηλεόραση. Δεν σταματά ούτε λεπτό να «ζει» μέσα από τη δουλειά του με το να μετατρέπει το κοινό σε «κοινωνό» του έργου του.
Στη συνέντευξή του στο «Ε» μιλά για την κλίση του στον αθλητισμό, για την πορεία του σε θέατρο και τηλεόραση.Δ εν λησμονεί να εξάρει τη θέση του Χόρχε Μπουκάι περί ψυχοθεραπείας που δρα ως πηγής έμπνευσης για το έργο του «Να σου πω μια ιστορία» με το οποίο και «κλείνει» την όμορφη συζήτησή μας.
«Ε»: Πείτε μας δύο λόγια για την σχέση σας με τον αθλητισμό. Έχετε λάβει σημαντικές διακρίσεις στον χώρο. Πώς τελικά σας κέρδισε ο κόσμος του θεάτρου;
Δ.Π.: Ασχολήθηκα από μικρός με τον αθλητισμό. Τον αγάπησα πάρα πολύ! Ξεκίνησα από την Αθήνα, από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και ήμουν στην Εθνική Ομάδα για κάποια χρόνια. Διακρίθηκα στο δέκαθλο, στα 110 μέτρα με εμπόδιο. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω θέατρο τελείως τυχαία θα έλεγα. Με την παρότρυνση ενός φίλου μου θεατρολόγου έδωσα εξετάσεις σε μία δραματική σχολή. Όταν πέρασα εκεί σαν να άλλαξε η ζωή μου, σαν να άνοιξε μία «φωτεινή» πόρτα. Από εκεί που το μυαλό μου ήταν καθαρά στο σώμα, άρχισα να ανακαλύπτω και το πνεύμα.
«Ε»: Πώς προέκυψε η ιδέα για τον σχηματισμό της θεατρικής ομάδας ΤΟΠΙ; Ποιο είναι αυτό το στοιχείο που σας κάνει να αγαπάτε τις παιδικές παραστάσεις;
Δ.Π.: Τη θεατρική ομάδα ΤΟΠΙ την ξεκινήσαμε με κάποιους φίλους το 2013.Ήθελα να δω ένα θέατρο για παιδιά όπως θα ήθελα να δω εγώ μία παράσταση αν ήμουν παιδί. Προσπαθούμε να προσεγγίσουμε να παιδιά με τρόπο πολύ διαδραστικό και συνάμα ειλικρινή. Δεν θέλουμε ένα «ψεύτικο» θέατρο για αυτά,μιας και θεωρούμε πως είναι πάρα πολύ έξυπνα. Μέσω του χιούμορ και της διάδρασης τα κάνουμε να «ταρακουνηθούν» από την καρέκλα, τους δίνουμε το έναυσμα να δούνε διαφορετικά τον κόσμο.
«Ε»: Σας είχαμε δει προσφάτως στον ρόλο του Άλκη Σαραντόπουλου, ενός γοητευτικού επιχειρηματία στη σειρά «Άγριες Μέλισσες». Η τηλεόραση προσφέρει μία μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, ωστόσο για τους ηθοποιούς το «σανίδι» του θεάτρου είναι πιο γοητευτικό. Εσάς τι σας παρακκινεί;
Δ.Π.: Η αλήθεια είναι ότι η τηλεόραση σου δίνει αναγνωρισιμότητα και τη δυνατότητα να κάνεις κάποια πράγματα πιο εύκολα, όμως το θέατρο για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μέσα από αυτό γνωρίζουμε σημαντικά κείμενα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ρόλους που θέλουμε να κάνουμε. Το θέατρο είναι πιο «ζωντανό». Η τηλεόραση δεν μπορεί να το ανταγωνιστεί. Για εμένα το θέατρο είναι σαν να είναι η «γυναίκα» μου και η τηλεόραση η «ερωμένη» μου. Αφουγκράζεσαι την αγωνία του κοινού.
«Ε»: Πώς βιώσατε το διάστημα της καραντίνας; Ήταν μεγάλη «πληγή» για το θέατρο;
Δ.Π.: Ήταν μία δύσκολη περίοδος. Η Αθήνα είναι μία «απάνθρωπη» πόλη, γιατί χωρίς θέατρο, πολιτισμό, κινηματογράφο δεν έχεις κάτι να κάνεις. Γι’αυτό τον λόγο έλειπα για 1,5 χρόνο. Έζησα σε νησιά, στη Σύρο, στη Δονούσα. Εκεί αξιοποίησα τον χρόνο για να διαβάσω αρκετά, να εμπνευστώ για την παράσταση.
«Ε»: Ας μιλήσουμε για την παράσταση «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι. Πώς προέκυψε η επιθυμία να μεταφέρετε αυτό το βιβλίο στη σκηνή;
Δ.Π.: Κι εγώ πρόσφατα ξεκίνησα ψυχοθεραπεία .Αυτό για εμένα ήταν ένα δώρο! Ξεκινώντας τη σειρά συνεδριών ένιωσα την ανάγκη να δώσω στον κόσμο να καταλάβει τι συμβαίνει σε αυτό το δωμάτιο .Επιπροσθέτως, ως αφορμή στάθηκε για εμένα και αυτό το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι, ενός εξαιρετικού συγγραφέα, ο οποίος με απλό τρόπο σε βοηθά να καταλάβεις πράγματα που σε αφορούν .Ο θεατής είναι μέρος της συνεδρίας, κάτι σαν ‘’group therapy’’.Κρατήσαμε τον απλό τρόπο του Μπουκάι, ο οποίος αναμετρά σημαντικά θέματα όπως ο θάνατος, η ενοχή, η αγάπη, η ζήλια, τα ψέματα.
«Ε»: Επίκεντρο του έργου είναι η ψυχοθεραπεία και κυρίως ο τρόπος που η ψυχοθεραπευτικής μέθοδος της gestalt προσεγγίζει τις βαθιές ανησυχίες και τα προβλήματα του ατόμου. Ποια μηνύματα κυρίως θα θέλατε να αναδείξετε μέσω της παράστασης;
Δ.Π.: Απομυθοποίηση της ψυχοθεραπείας. Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι κανείς δεν μπορεί να μας βοηθήσει, παρά μόνο εμείς οι ίδιοι γνωρίζοντας τον εαυτό μας
«Ε»: Πιστεύετε ότι η ψυχοθεραπεία και η αναζήτηση ψυχοθεραπευτή συνεχίζει να περικλείεται με μία δόση «ταμπού» που λειτουργεί αποτρεπτικά;
Δ.Π.: Θέλω να πιστεύω πως σήμερα δεν αποτελεί «ταμπού». Σιγά σιγά βλέπουμε πως όλο και περισσότεροι το τολμούν, το θέλουν και βρίσκουν τα οφέλη μίας ψυχοθεραπείας.
«Ε»: Εντοπίζετε διαφοροποιήσεις στο κοινό της επαρχίας; Είναι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο, αλλά έχουν λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε παραστάσεις.
Δ.Π.: Βλέπω πως αποζητούν το θέατρο. Θεωρώ πως τα κριτήρια είναι ότι θέλουν να δουν έναν πολύ γνωστό ηθοποιό ή κάποια κωμωδία. Βέβαια, αυτοί που είναι «υποψιασμένοι», οι θεατρόφιλοι, θα έρθουν. Πρόκειται για μία μικρή μερίδα ανθρώπων που θα δουν το θέατρο και θα το ψάξουν. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να φέρουμε όλο και περισσότερο κόσμο στο ποιοτικό θέατρο!
«Ε»: Ευχαριστούμε πολύ! Σας αναμένουμε!
Χρύσα Κιατίπη
Πληροφορίες για την παράσταση
Χρόνος: Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 21:30
Τόπος: Θερινό Αμφιθέατρο Δήμου Ξάνθης
Διάρκεια: 75 λεπτά
Διασκευή/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πλειώνης
Σκηνικά /Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Μουσική: Νάσσος Σωπύλης
Κινησιολογία: Αγνή Παπαδέλη Ρωσσέτου
Ψυχολόγος/Δραματουργός: Μαρία Μπρανίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Δημητρακοπούλου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαλαματένια Γκότση, Στέλιος Ξανθουδάκης, Δώρα Χουρσανίδου, Δημήτρης Πλειώνης
Εισιτήρια: από 12 ευρώ
Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Πυργελή τηλ. 25410 72363 και στο VIVA.GR