Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Χρυσός» φέτος ο ηλίανθος

«Χρυσός» φέτος ο ηλίανθος

0

Έως ένα ευρώ το κιλό δίνουν τιμή βουλγάρικες εταιρίες που «πολιορκούν» την Θράκη

Αυξήθηκαν τα στρέμματα στον νομό μας – Εν αναμονή για τον αλωνισμό

 

Οι αγρότες προσδοκούν να βγάλουν τα έξοδα – «Φωτιά» τα υλικά συντήρησης για τα μηχανήματά τους

 

Ιδιαιτέρως ευνοϊκό είναι φέτος το κλίμα για την καλλιέργεια του ηλίανθου που βρίσκεται στα πρώτα στάδιά του. Η ζήτησή του έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απαγόρευση των εξαγωγών, διαμορφώνοντας την τιμή του σε υψηλά επίπεδα λόγω της έλλειψης. Ιδιαίτερα χώρες που χρησιμοποιούν πολύ το ηλιέλαιο όπως η Βουλγαρία αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις και ως εκ τούτου επιχειρούν να τις αντισταθμίσουν από άλλες χώρες μία απ’ αυτή και η χώρα μας και συγκεκριμένα η περιοχή μας.

Αυξήθηκαν τα στρέμματα με ηλίανθο στον νομό μας – Έως ένα ευρώ το κιλό δίνουν τιμή για τον ηλίανθο βουλγάρικες εταιρίες

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης Βουλγαρικές εταιρείες δίνουν τιμές από 80 λεπτά έως και 1 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή οι αγρότες στην Ξάνθη έχουν κάνει συμβάσεις που δεν ξεπερνούν τα 50 λεπτά. Όπως διευκρινίζει ωστόσο, η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στα επίπεδα της  εμπορικής τιμής που έχει το προϊόν: «Φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα ηλίανθου στο νομό μας. Βοηθά η συγκυρία αλλά και είναι μια καλλιέργεια που έχει μειωμένα έξοδα. Δεν απαιτεί τόσα ποτίσματα όπως το καλαμπόκι, γι αυτό  και την προτιμάμε ιδιαίτερα τώρα που το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι στα ύψη. Όπως βλέπουμε θα έχει και καλή τιμή και ελπίζουμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής.». Ο κ. Δαλάτσης πρόσθεσε πως το 90% της παραγωγής ηλίανθου στην Ξάνθη χρησιμοποιείται  για παραγωγή  βιοντίζελ και όχι για παραγωγή ηλιέλαιου και πως κυρίως οι βουλγάρικες εταιρίες αγοράζουν από τον Έβρο. Επίσης εκτίμησε πως και στην Ξάνθη η τιμή δεν θα πέσει κάτω από 70 λεπτά το κιλό.

Εν αναμονή για τον αλωνισμό – Προσδοκούν να βγάλουν τα έξοδα – «Φωτιά» τα υλικά συντήρησης για τα μηχανήματά τους

Σ’ ότι  αφορά τα σιτηρά ο κ. Δαλάτσης είπε πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο αλωνισμός κ αι δεν είναι ακόμη εφικτή μια ακριβής εκτίμηση. : «Δεν ήταν καλή χρονιά, δεν είχαμε βροχές. Αλλά ακόμη δεν ξέρουμε πως θα είναι η παραγωγή. Οι τιμές είναι καλές καθώς στο κριθάρι είναι 32 με 35 λεπτά, στο μαλακό σιτάρι 35 – 40 και στο σκληρό 46 – 50. Ας ελπίσουμε ότι  θα καλύψουμε το κόστος παραγωγής.  Αυτός είναι ο στόχος μας με δεδομένη την ακρίβεια την οποία αντιμετωπίζουμε όλοι. Το ζητούμενο όμως είναι πως θα ξανακαλλιεργήσουμε…Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τα μηχανήματα μας, όλα τα υλικά είναι απλησίαστα», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικές εκδρομές: Έρχονται αλλαγές στη διαδικασία τροχονομικού ελέγχου

Σχετικό έγγραφο της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Ζέττας Μακρή στάλθηκε…