Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι θα δουν επιστροφές χρημάτων

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι θα δουν επιστροφές χρημάτων

0

Ποια είναι η διαδικασία

Ακόμη και επιστροφή χρημάτων μπορούν να έχουν όσοι πολίτες κατέβαλαν ποσά πέραν των οφειλόμενων για να τακτοποιήσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους, αφού προηγουμένως υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.

Αυτό προβλέπει ρύθμιση σε νομοσχέδιο που τέθηκε προς διαβούλευση, ενώ (με την ίδια ρύθμιση) περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο ευνοϊκό καθεστώς. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου εφέτος για τη διόρθωση των τετραγωνικών, αφορά και στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, ήτοι την προηγουμένη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Σημειώνεται ότι, από τα τέλη του Απριλίου έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων, και θα παραμείνει σε λειτουργία έως και τις 30 Ιουνίου. Με την υποβολή των δηλώσεων, οι πολίτες απαλλάσσονται πλήρως από τα αναδρομικά δημοτικά τέλη και τα πρόστιμα για διάστημα έως 14 ετών, τα οποία ανέρχονται σε έως και 200%!

Γενικά, οι φορολογούμενοι που έχουν εκκρεμότητες με τους δήμους, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

-Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους, θα λειτουργήσει στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr.

-Όσοι υποβάλουν δηλώσεις και αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους- όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο έντυπο Ε9 της εφορίας- θα απαλλαγούν πλήρως από τις αναδρομικές χρεώσεις των φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φτάνουν σε έως και το 200%) για τις χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

-Η υποβολή της δήλωσης των «κρυμμένων» τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

-Δεν απαιτείται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί αυτή να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

-Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ή ανά ακίνητο στην περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα υπάρχουν στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

-Ο λογαριασμός των αδήλωτων τετραγωνικών μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο της μηνιαίας δόσης- πλην της τελευταίας δόσης- τα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …