Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 78η επέτειος μνήμης για τους σφαγιασθέντες των Κομνηνών

78η επέτειος μνήμης για τους σφαγιασθέντες των Κομνηνών

0

Εκδήλωση τιμής και μνήμης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του οικισμού, με αφηγήσεις για τις φρικτές μνήμες που σημάδεψαν τους κατοίκους του χωριού από τη βουλγαρική κατοχή

Η 78η επέτειος από τη θυσία των κατοίκων των Κομνηνών, που το 1944 εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις του Βουλγαρικού Στρατού Κατοχής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Κομνηνά.

Η Ημέρα Μνήμης που διοργάνωσε η τοπική κοινότητα των Κομνηνών τίμησε τους πέντε ήρωες που σφαγιάσθηκαν, αλλά και όλους εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους να λεηλατούνται, τις κατοικίες τους να πυρπολούνται και να καταστρέφονται από τις κατοχικές δυνάμεις.

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας το Δήμο, οι αντιδήμαρχοι Μανώλης Φανουράκης και Απόστολος Ελευθεριάδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Ιπποκράτης Καμαρίδης. Το παρών έδωσαν επίσης οι επικεφαλής των παρατάξεων “Ξάνθη για Όλους” Σάββας Μελισσόπουλος και “Δήμος Πρότυπο” Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

Ακόμη, παραβρέθηκε όπως κάθε χρόνο, ο πρ. υπουργός Στάθης Γιαννακίδης, που κατάγεται από την περιοχή καθώς και κάτοικοι του οικισμού.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Καλαντζίδης, η σύζυγος του οποίου πραγματοποίησε και τη ομιλία της ημέρας. Όπως σημείωσε η ίδια: «Σήμερα έχουμε την μαύρη επέτειο για το χωριό μας τα Κομνηνά, κατά την οποία οι Βούλγαροι κατακτητές, στις 12 Ιουνίου 1944, εκτέλεσαν κατά τον πιο βάρβαρο τρόπο πέντε συγχωριανούς μας, ενώ ταυτοχρόνως λεηλάτησαν και πυρπόλησαν κατοικίες χωριανών μας που ήταν αντάρτες στα βουνά. Χρέος μας έφερε εδώ για να δείξουμε ότι δεν ξεχνάμε τους νεκρούς ήρωες χωριανούς μας και αποδίδουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής», ενώ παρουσίασε το χρονικό των γεγονότων παρουσιάζοντας και προσωπικές ιστορίες χωριανών. Κατέληξε δε, λέγοντας: «Σήμερα, 78 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε όλους τους ηρωικούς πεσόντες υπέρ πατρίδος χωριανούς μας Κυριακούλα Στίγκα, Δημήτριο Στίγκα, Νίκο Σιδηρόπουλο και Κωστάκη Παπαδόπουλο και να προσθέσω τον Ισραήλ Κοντογιαννίδη που εκτέλεσαν κατόπιν προδοσίας στη Θεσσαλονίκη οι Γερμανοί κατακτητές. Χρέος μας είναι να δεηθούμε για τις ψυχές των νεκρών μας και δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ! Κυρίες και κύριοι, τιμή και Δόξα σ’ όλους τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, αλλά και στους αντάρτες του χωριού μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …