Περί του Αναπτυξιακού Οργανισμού
Η περιφέρειά μας σύστησε Αναπτυξιακό Οργανισμό Α.Ε. ειδικού σκοπού που θα έχει στόχο να παρέχει επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στην περιφέρεια και τους τοπικούς φορείς.
Ο περιφερειάρχης Χρ.Μέτιος όρισε ως επικεφαλής τον γιατρό Βασίλη Γαλάνη στον Αναπτυξιακό Οργανισμό και με την επιλογή του αυτή δημιούργησε πολλά ερωτήματα και απορίες.
Γιατρός, πρόεδρος αναπτυξιακού οργανισμού, αυτό κι αν είναι από τα παράξενα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ευτυχώς που στο εννεαμελές συμβούλιο συμμετέχουν δύο οικονομολόγοι.
Τέλος πάντων, με τρεις πολιτικούς Μηχανικούς, ένα Χημικό, δεύτερο γιατρό και έναν δικηγόρο τον δικό μας Σωκράτη Ξυνίδη ως αντιπρόεδρο, προσωπικά εκτιμώ πως ό,τι έγινε, έγινε για κάποιον σκοπό, αλλά σίγουρα όχι για να προσφέρει επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη.
-Πάντως, με την παρουσία δύο γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο η υγεία των μελών είναι εξασφαλισμένη…
Γ.Δ.
Χαιρετίσματα στην εξουσία
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, τούτη η περιοχή δεν πρόκειται να πάει μπροστά και θα συνεχίσει να είναι τελευταία σε πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία. Τελευταία στη χώρα και στην Ευρώπη. Και δυστυχώς, τίποτε δε δείχνει στον ορίζοντα έστω ότι θ’ αλλάξει κάτι.
Τα ίδια λάθη, οι ίδιες σκοπιμότητες, οι ίδιες νοοτροπίες και αποφάσεις που είναι καταδικασμένες από τη γέννησή τους. Έγινε κάτι για να γίνει, απλά να λένε ότι κάτι έκαναν στη θητεία τους. Ως προς το έργο που θα παραχθεί, καλύτερα να μη το προσεγγίσουμε καθόλου.
Η σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΜ Θράκης είναι κάτι που έπρεπε να γίνει ίσως και με εντολή άνωθεν. Έγινε λοιπόν και αν ακούσετε κάτι γι’ αυτήν στο μέλλον, γράφτε μου.
-Εδώ χρειάζεται το «χαιρετίσματα στην εξουσία».
Γ.Δ.
Αγωνία
Δεν γνωρίζω το μέγεθος της αγωνίας των υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τους διακατέχει. Σίγουρα όμως θα υπάρχει, δεν υπάρχει περίπτωση. Και είναι λογικό διότι οι υποψήφιοι είναι αρκετοί και οι υποψηφιότητες συγκεκριμένες.
Ένας ακόμη λόγος αγωνίας είναι πως τον Ιούλιο κλείνουν τα ψηφοδέλτια. Άρα ο χρόνος φτάνει, ότι είναι να γίνει θα γίνει και πλέον όλοι μαζί θα ριχτούν στον εκλογικό αγώνα, παλαιά και νέα στελέχη.
Με την ευκαιρία ν’ αναφέρω πως η επικρατούσα άποψη και λόγω της απλής αναλογικής είναι πως τα τρία μεγάλα κόμματα θα εκλέξουν από έναν βουλευτή, όπως ακριβώς συνέβη στις εκλογές του 2019.
Το ζητούμενο πάντως είναι το ποιοι θα είναι αυτοί οι τρεις.
Γ.Δ.
Στο έλεος των κουνουπιών
Φέτος το δίχως άλλο είναι μια χρονιά που ευνοεί τα κουνούπια! Με τόσες πολλές βροχές και μάλιστα με ένταση πού να μείνει φάρμακο για να εξολοθρεύσει τα κουνούπια; Συνεχίζονται οι ψεκασμοί αλλά τα κουνούπια θεριεύουν αντί να μειώνονται. Στις παραλίες και στα χωριά δεν μπορεί να κάτσει άνθρωπος μετά τις 7 το απόγευμα που είναι η ώρα των κουνουπιών. Η όχληση είναι ανυπόφορη. Δεν μπορεί κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί να μην υπάρχει κάποιος πιο αποτελεσματικός τρόπος. Πιθανότατα πιο αποτελεσματικά σκευάσματα. Δεν μπορεί να σηκώσουμε τα χέρια και να παραδοθούμε στο έλεος των κουνουπιών που δεν έχουν …έλεος!
Μ.Ξ.
Βήματα προς τα πίσω
«Το σώμα είναι της γυναίκας, γι’ αυτό πρέπει να το ορίζει η ίδια».
Υπερβολικό; Καθόλου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας και οποιαδήποτε αναστολή του δικαιώματος αυτού είναι περιορισμός και επέμβαση στην προσωπική της ζωή, στις επιλογές της στον έρωτα, στη ζωή.
Αφορμή η απόφαση για τις αμβλώσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το οποίο κατήργησε το κατοχυρωμένο σε ομοσπονδιακό επίπεδο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Η συντηρητική Αμερική ξαναχτύπησε στοχεύοντας τις γυναίκες αρχικά κι αυτό που ήταν δικαίωμα δεκαετιών πολλών πριν.
Υπενθυμίζουμε πως το δικαίωμα της άμβλωσης στην χώρα μας είναι ήδη με νόμο κατοχυρωμένο που ψήφισε η βουλή. Ένας νόμος του ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.
Έξι χρόνια πριν
Μας τιμάει ιδιαίτερα ως εφημερίδα που συνδρομητές μας άλλοι αποδελτίωνουν σχόλια ή ειδήσεις και άλλοι διατηρούν αρχείο εδώ και χρόνια. Έτσι, από τον συμπολίτη μας Γ.Τ. μας στάλθηκε ένα σχόλιο-άρθρο της εφημερίδας Σαμπάχ της Τουρκίας που δημοσιεύσαμε τον Μάιο του 2016 στη στήλη των σχολίων μας.
Τολμηρό άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ: πέρασαν 563 χρόνια και γιορτάζετε την Άλωση σαν να ήταν χθες: Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ( μ΄ αυτές τις γιορτές πού κάνετε ) διακηρύσσετε σε όλο τον κόσμο ότι αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά µας, ήρθαμε εκ των υστέρων και τα πήραμε µε τη βία; Για ποιο λόγο άραγε φέρνετε στη μνήμη μια υπόθεση 6 αιώνων; Μήπως στο υποσυνείδητό σας υπάρχει ο φόβος ότι η Πόλη κάποια μέρα θα δοθεί πίσω ;
Κι οι δικοί μας που γιορτάζουν την Άλωση είναι μια χούφτα φανατικοί μόνο που η φωνή τους ακούγεται δύσκολα. Ρε σεις, αν μας πούνε ότι λεηλατούσαμε την Πόλη τρεις μέρες και τρεις νύχτες συνεχώς τι θα απαντήσουμε; Θα υπερασπιστούμε τον εαυτό μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή θα αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς ; Αντί να περηφανευόμαστε με τις πόλεις που κατακτήσαμε, ας περηφανευτούμε με αυτές που ιδρύσαμε, αν υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχουν.
Όλη η Ανατολή είναι περιοχή με την βία κατακτημένη… Ακόμα και το όνομα της Ανατολίας δεν είναι αυτό που πιστεύουν (ana=μάνα, dolu=γεμάτη) αλλά προέχεται από την ελληνική λέξη «η Ανατολή». Ακόμα και η ονομασία της Ισταμπούλ δεν είναι όπως μας λέει ο Ebliya Celebi «εκεί όπου υπερτερεί το Ισλάμ» τραβώντας τη λέξη από τα μαλλιά, αλλά προέρχεται από το «εις την Πόλιν». Εντάξει λοιπόν, αποκτήσαμε μόνιμη εγκατάσταση, τέλος η νομαδική ζωή και γι’ αυτό ο λαός αγοράζει πέντε – πέντε τα διαμερίσματα. Κανείς δεν μπορεί να μας κουνήσει, ηρεμήστε πια…
Οι χωριάτες μας ας αρκεστούν στο να δολοφονούν την Κωνσταντινούπολη χωρίς όμως πολλές φανφάρες…»
Ξεκίνησε το 12%
Να λοιπόν που οι διαμαρτυρίες έφεραν, επιτέλους, αποτέλεσμα στην πολύχρονη υπόθεση του 12% επιδότηση εργασίας στην βιομηχανία και βιοτεχνία. Σύμφωνα με δηλώσεις βιοτεχνών, άρχισε η διαδικασία συμψηφισμού των υποχρεώσεων όπως ΦΠΑ, Ασφαλιστικών εισφορών των βιοτεχνών της Θράκης μέσα από την πλατφόρμα mybusinesssuport.gr.
Μπορεί επομένως να καθυστέρησε η λύση της παλιάς αυτής ιστορίας, όμως δε μπορούμε ν’ αρνηθούμε πως η λύση δόθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
-Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι…
Γ.Δ.
Έχει χαθεί το μέτρο
Οδηγός λεωφορείου έκανε σύσταση σε κοπέλα να φορέσει κάτι παραπάνω από το τοπ της και έγινε ο …χαμός! Το πήραν σε βίντεο χωρίς να ρωτήσουν και το ανέβασαν στα social απ’ όπου το πήραν τα γνωστά λαγωνικά των αθηναϊκών καναλιών και όλη την μέρα βούιζαν τα κανάλια και τα blogs για τον οδηγό του ΚΤΕΛ Ξάνθης που επέδειξε δήθεν σεξιστική συμπεριφορά αποκρύπτοντας εύσημα ότι πρώτα η κυρία του σταθμαρχείου που ελέγχει τα εισιτήρια της έκανε την σύσταση. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης στάθηκε στο πλευρό του οδηγού αποδίδοντας την αιτία της σύστασης σε υγειονομικό θέμα και όχι σε προσβολή με σεξιστικά κίνητρα. Και γεννάται το ερώτημα: Ποιος είναι ο σεξιστής; Αυτός που έκανε την παρατήρηση σε μια κοπέλα που συνοδευόταν μάλιστα, να τηρήσει κάποιους υγειονομικούς κανόνες κατά την επιβίβασή της στο λεωφορείο ή αυτή και ο συνοδός της που θεώρησαν ότι της έκανε σεξιστική επίθεση και το κοινοποίησαν στα social για να γίνουν viral με τις βαρύγδουπες φράσεις: « ΘΑ ΦΟΡΑΜΕ ΟΤΙ ΘΈΛΟΥΜΕ. ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ. ΚΑΜΙΑ ΥΠΌΔΕΙΞΗ ΣΕ ΚΑΜΙΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝ@. Ούτε στα ΚΤΕΛ ούτε πουθενά».
Έχει χαθεί το μέτρο και η υπερβολή σκοτώνει το δίκιο και οδηγεί σε νοσηρές συμπεριφορές.
Μ.Ξ.
Πολιτικό
Είναι γεγονός πως όλα αυτά τα νέα «κόμματα και κομματάκια» που ιδρύονται, οδηγούνται στην απόφαση αυτή από τους ιδρυτές τους με την ελπίδα της απλής αναλογικής που θα εφαρμοστεί ως εκλογικό σύστημα στις προσεχείς εκλογές.
Γνωστό είναι ότι οι ιδρυτές αυτών των καινούριων κομμάτων δε δημιουργούνται από κάποιες εξαιρετικές πολιτικές προσωπικότητες που με το κύρος και την προσωπικότητά τους, σε πανελλήνιο επίπεδο μπορούν να συνεγείρουν τον κόσμο. Αντιθέτως. Πρόκειται για άτομα που αποχώρησαν από το κόμμα τους για διάφορους λόγους και σίγουρα δεν διαθέτουν ακτινοβολία πανελλαδικής εμβέλειας.
Επομένως θα ρωτήσει κάποιος τι επιδιώκουν αυτές οι νέες προσπάθειες. Μεταξύ μας, μια δικαίωση σε προσωπικό επίπεδο, την ικανοποίηση του εγωισμού τους, ενώ ενδομύχως γνωρίζουν ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες.
Υπάρχει όμως κατά τη γνώμη μου και μια άλλη παράμετρος. Ελπίζουν με την είσοδο στη βουλή, να παίξουν κάποιο ρόλο σ’ αυτήν, στις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, προφανώς με ανταλλάγματα.
Γ.Δ.