Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

0

Ξετρελάθηκαν στην Κομοτηνή
Οι γείτονες οι αγαπητοί και φίλοι βέβαια Κομοτηναίοι, είναι ξετρελαμένοι. Για τους ποδοσφαιρόφιλους ο λόγος του Πανθρακικού, οι οποίοι πανηγυρίζουν την άνοδο της ομάδας τους στην Γ΄ Εθνική κατηγορία.
Σας μεταφέρω πως έζησαν μεγάλες στιγμές οι άνθρωποι όλου του νομού.
Το πιο ωραίο; Στο πλευρό της ομάδας είναι πλήθος πολιτικών αυτοδιοικητικών και άλλοι τοπικοί φορείς και βέβαια οι αγνοί φίλαθλοι που στήριξαν την ομάδα σε όλη τη διάρκεια των αγώνων για την επιστροφή και άνοδο στη Γ΄Εθνική.
Προηγουμένως, ο Πανθρακικός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του, κερδίζοντας το τοπικό πρωτάθλημα, το κύπελλο και βέβαια η μεγάλη άνοδος.
Γ.Δ.


Λόγια αγοράς, αλλού
Το θέμα είναι παλιό αλλά πάντα επίκαιρο. Το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας.
Τις εποχές που «έδεναν» τα σκυλιά με τα λουκάνικα» η αγορά μας είχε ένα απόγευμα ανοιχτά τα καταστήματα, την Πέμπτη. Όταν δίπλα μας, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα είχαν Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Και το πιο ωραίο;  Στην Αλεξανδρούπολη ζήτησαν και έλαβαν παράταση λειτουργίας μισής ώρας το βράδυ για την εξυπηρέτηση των κατοίκων για να’ χουν χρόνο να ψωνίσουν επιστρέφοντας από τη θάλασσα.
-Εμείς εδώ τι κάνουμε; Σε ποιο επίπεδο κινούμαστε;
Γ.Δ.


Φροντίδα για το αρχοντικό του Εμίν Αγά
Ως γνωστόν, στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας ανήκει και το γνωστό οικόπεδο με τα εκεί οικήματα έναντι του ΙΚΑ Ξάνθης. Ο χώρος φιλοξενούσε το αρχοντικό του γνωστού Εμίν Αγά, ο οποίος δώρισε και τον πύργο του ρολογιού της πόλης.
Λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη, ο χώρος έχει καθαριστεί, έχει μπει φωτισμός, θα τοποθετηθούν κάμερες και θα υπάρχει φύλακας.
Παράλληλα, για την προστασία του αρχοντικού, θα επισκευαστεί η σκεπή η οποία έχει φθορές ενώ θα έχει πρόσβαση στο χώρο και η Πυροσβεστική όπως και μερίδα εργαζομένων και υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας ως χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων τους και μόνον.
Δηλαδή, δεν θα λειτουργήσει ως χώρος πάρκινγκ γενικώς.
Γ.Δ.


Σαμοθράκη: πάλι πρόβλημα η θαλάσσια συγκοινωνία
Ο δήμαρχος Σαμοθράκης δηλώνει ικανοποιημένος από τη λειτουργία της θαλάσσιας συγκοινωνίας με την εταιρεία Zante Ferries, το ίδιο και οι κάτοικοι. Τι μένει; Το υπουργείο Ναυτιλίας ν’ αποφασίσει σχετικά για να συνεχίσει αυτή η συνεργασία.
Από την άλλη, το παρελθόν στοιχειώνει τους κατοίκους από όσα συνέβαιναν κάθε καλοκαίρι γι’ αυτό και επιθυμούν τη συνέχιση της σημερινής συνεργασίας που αποδείχτηκε αξιόπιστη, σοβαρή και πλήρως αποδεκτή από τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Γι’ αυτό επιθυμούν τη συνέχιση κι όχι την επιστροφή στο κακό παρελθόν οι φορείς του νησιού.
Γ.Δ.


Μας τα μούσκεψε για τα καλά η Genesis
H κακοκαιρία Genesis επισκέφτηκε την Ξάνθη με καταιγίδες, αστραπές και βροντές. Το ρέμα μετά το 8ο χιλιόμετρο κατέβασε νερά και λάσπες στον δρόμο, την Παρασκευή το πρωί, ευτυχώς όμως γρήγορη ήταν η παρέμβαση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Περιφέρειας που έστειλε ένα jcb και καθαρίστηκε το σημείο και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. Βέβαια κάποιοι δρόμοι της πόλης θύμιζαν Βενετία όπως η οδός Έλλης ή η οδός Εφέσου, όπου ένα αυτοκίνητο κόλλησε σε λακκούβα. Γενικά υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις λακκούβες λόγω  των εργασιών για την τοποθέτηση φυσικού αερίου, καθώς έχουν ανοίξει τρύπες παντού, χωρίς να ακολουθήσει άμεσα ασφαλτόστρωση. Η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις όπως και τη Τροχαία Ξάνθης. Η κακοκαιρία ήρθε για να μείνει χαλώντας έτσι το τριήμερο της αργίας του Αγίου Πνεύματος.
Και να σκεφτεί κανείς ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε μίνι καύσωνα!
Μ.Ξ.


Οι συναντήσεις συνεχίζονται
Η πληροφορία από αξιόπιστη πηγή και αναφερόταν στις συναντήσεις που συνεχίζονται κυρίως στον χώρο της αυτοδιοίκησης.
Η πληροφορία μάλιστα δεν περιοριζόταν στο δήμο Ξάνθης αλλά περιλάμβανε και τους τρεις υπόλοιπους δήμους του νομού μας. Βασική συνισταμένη των συναντήσεων και επαφών αυτών είναι η επιλογή νέων προσώπων για συμβούλους.
Βέβαια όπως έχουμε πει ήδη, η δεξαμενή είναι συγκεκριμένη. Οι ισχυροί υποψήφιοι, σαν προσωπικότητες, που μπορούν να φέρουν σταυρούς πολλούς, είναι λίγοι. Έτσι το ψάξιμο και τα τραπεζώματα συνεχίζονται, άλλοτε με θετικό αποτέλεσμα κι άλλοτε όχι. Ο αγώνας όμως αυτός συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι τέλος και με τα «μαρκαρίσματα»  να είναι στενά.
Γ.Δ.


Σκέψεις επί των δημοτικών
Η στόχευση βέβαια δεν είναι μονόπλευρη. Απεναντίας, έχει δύο σημεία. Το πρώτο της πλειονότητας και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, της μειονότητας. Είναι βέβαιο πως τα ισχυρά άτομα της μειονότητας είναι σχετικά λίγα και ως εκ τούτου θα γίνει αγώνας για την εξασφάλιση της υποψηφιότητας αυτών.
Από την άλλη, είναι γεγονός πως κάποιοι σύμβουλοι έχουν φθαρεί κι ως εκ τούτου θα χρειασθεί να γίνει ανανέωση.
Βέβαια, τιμής ένεκεν, κάποιοι παλιοί θα ερωτηθούν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν. Γενικώς, η πλειοψηφία των συμβούλων θ’ αποτελείται από τους σημερινούς με ελάχιστες αποχωρήσεις, γνωστού όντως πως μετά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, κάποιοι σημερινοί σύμβουλοι δύσκολα θα επανεκλεγούν, γι’ αυτό θα προτιμήσουν μια σίγουρη «στέγη» που θα τους προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση.
Γ.Δ.


Η δεύτερη Κυριακή
Παρότι υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο τραπέζι των σημερινών συνδυασμών αλλά και αυτών που θα στηθούν από την αρχή, υπάρχει και το σενάριο της δεύτερης Κυριακής και ιδού γιατί:  Για την οικονομία της συζήτησης, να δεχτούμε πως τρεις θα είναι οι δυνατοί συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ξανθιωτών.
Ο πρώτος συνδυασμός «Δύναμη για το Αύριο» του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη. Ο δεύτερος συνδυασμός θα είναι με επικεφαλής τον Σάββα Μελισσόπουλο και με νέο όνομα σίγουρα. Στο συνδυασμό αυτόν σίγουρο είναι ότι θα συμμετέχει και ο Χατζηθεοδώρου και ουδείς άλλος. Κι αυτό διότι ο Λύρατζης θα προσχωρήσει αλλού και ο Παπαχρόνης αποδυναμωμένος από στελέχη δεν θα έχει διάθεση να εκτεθεί ως απλός υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Μένει ο τρίτος δημοτικός συνδυασμός κι αυτός θα είναι του Στράτου Κοντού.
Άρα, αυτοί ο τρεις θα δώσουν τον αγώνα για να μπουν στην τελική ευθεία της δεύτερης Κυριακής. Δεν ανέφερα τον Χαρ.Δημαρχόπουλο διότι πιστεύω πως ή θ’ αποχωρήσει αξιοπρεπώς διαλύοντας τον συνδυασμό του ή θα προσχωρήσει κι αυτός μαζί με τον Λύρατζη στον τρίτο συνδυασμό που θα έχει επικεφαλής τον Στράτο Κοντό.
Γ.Δ.


Γαστρονομικό
Γαστρονομικά λοιπόν η χώρα μας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο. Αρκεί να σκεφθείτε πως τέσσερα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά βρίσκονται ανάμεσα στα 100 καλύτερα παγκοσμίως.
Τα φαγητά αυτά είναι: τα γεμιστά, τα μύδια, το παστίτσιο και το στιφάδο. Μάλιστα τα γεμιστά βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης (9η θέση).
Με την ευκαιρία αυτή θυμίζουμε πόση αξία αλλά και αποδοχή έχει από τους ξένους αλλά και εσωτερικούς επισκέπτες η γαστρονομική ιδιαιτερότητα κάθε χώρας αλλά και κάθε περιοχής.
Αυτή η νοοτροπία πανελληνίως να προσφέρουν σουβλάκι, μπιφτέκι, μπριζόλα οι ταβέρνες, επιτέλους έχει ξεπεραστεί.
Νέες γεύσεις, τοπικές κουζίνες επιθυμεί ο σύγχρονος ταξιδιώτης. Όσοι επαγγελματίες το καταλάβουν θα βγουν κερδισμένοι.
Γ.Δ.


Στη Επιτροπή των Σοφών της Ε.Ε. o Ευάγγελος Βενιζέλος με πρόταση Μητσοτάκη 
Ένα πολύ ενδιαφέρον άνοιγμα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έκανε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση. Ειδικότερα όπως έγραψε η Καθημερινή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επικεφαλής της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρότεινε στη γ.γ του Συμβουλίου, Μαρία Μπούριτς, την ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών να καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η ιδέα του Βαρβιτσιώτη είχε βεβαίως προηγουμένως την έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε συναινέσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Η Επιτροπή των Σοφών είναι μία ad hoc Επιτροπή που συστήνεται από τη γενική γραμματέα, με σκοπό να μελετήσει τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών αλλαγών. Θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση γνωστοποιήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που εξακολουθεί να κινείται στην εθνική γραμμή, πως το μείζον δεν είναι το κόμμα από το οποίο προέρχεται κάποιος, αλλά το πόσο μπορεί να προσφέρει στη χώρα και αναμφίβολα ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαθέτει το κύρος και το πολιτικό εκτόπισμα για μια τέτοια θέση.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…