Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τώρα και ιδιώτης ο «προσωπικός γιατρός»

Τώρα και ιδιώτης ο «προσωπικός γιατρός»

0

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νέο θεσμό

 

Προβλέπονται ποινές για όσους δεν επιλέξουν

 

Το θεσμό του προσωπικού  γιατρού επαναφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή υπό τον τίτλο «Γιατρός Για Όλους, Ισότιμη και Ποιοτική Πρόσβαση στις Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Άλλες Διατάξεις». Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, τον οποίο επιλέγει. Ο γιατρός μπορεί να είναι συμβεβλημένος σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και ιδιώτης μη συμβεβλημένος.  Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο γιατρός θα είναι δωρεάν, ενώ στην δεύτερη θα αμείβεται από τον πολίτη.  Να σημειώσουμε ότι το θεσμό αυτό που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση τον γνωρίσαμε ως «οικογενειακό γιατρό», όταν  έγινε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο απέτυχε. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάχτυλος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε το νέο σχέδιο νόμου «ρεαλιστικό και ευέλικτο και βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο: « Η προηγούμενη προσπάθεια, έλεγε ότι όποιος γιατρός αναλάβει τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ελάχιστοι προσήλθαν. Όλοι ήταν υποχρεωμένοι να γραφτούν σε έναν από αυτούς και ελάχιστοι πολίτες προσήλθαν αντίστοιχα. Ο σημερινός σχεδιασμός λέει ότι τον ρόλο του προσωπικού γιατρού μπορεί να τον διαδραματίσει ακόμα και ένας γιατρός ο οποίος δεν θέλει να έχει επαφή με το σύστημα, εφόσον ένας πολίτης τον διαλέγει για αυτόν τον ρόλο και είναι διατεθειμένος να τον πληρώσει. Αυτό δίνει μια ευελιξία στο σύστημα, να αποκτήσουν όλοι προσωπικό γιατρό».

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον προσωπικό γιατρό

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.

Εγγραφή μέσα στο επόμενο εξάμηνο

Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Υγείας θα θέσει και χρονικό όριο για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ώστε να μην το αμελήσουν.

Ειδικότερα από την ώρα που θα εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό ώστε να παρακολουθεί την υγεία του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν απαιτούνται.

Να σημειωθεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούνιο, συνεπώς εάν δεν υπάρξουν εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον προσωπικό τους γιατρό.

Οι «ποινές» για όσους δεν έχουν προσωπικό γιατρό

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

Ειδικότερα:

Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία

Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις

Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, οι εγγραφή των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.

Ποιοι ορίζονται προσωπικοί γιατροί

Πάντως, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Προς ώρας δεν έχει αποφασισθεί η εγγραφή και των παιδιών σε παιδίατρο – προσωπικό γιατρό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Οι υπηρεσίες από τον προσωπικό γιατρό θα είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρη.

Α. Καραδέδος, Πρόεδρος Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης: «Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι ένα σκέλος θα καλυφθεί από ιδιώτες γιατρούς»

Σε στάση αναμονής έως ότου ανακοινωθούν διευκρινίσεις, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος εκφράζοντας παράλληλα την επιφυλακτικότητά του για την επιτυχία του εγχειρήματος: «Αυτό που έχουμε καταλάβει είναι ότι ένα σκέλος θα καλυφθεί από ιδιώτες γιατρούς. Το γνωρίσαμε ως οικογενειακό γιατρό με μια απόχρωση ροζ, τώρα το βλέπουμε σαν προσωπικό γιατρό με απόχρωση γαλάζια. Το βέβαιο είναι ότι η υγεία όλα τα χρόνια έχει μπει στο στόχαστρο. Έχει δυσφημιστεί. Όλη η προσπάθεια είναι να μεταφερθεί το κόστος της υγείας στους πολίτες αλλά κανένας ιδιωτικός χώρος δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη για αναβαθμισμένες δομές στη δημόσια υγεία. Το είδαμε και στην πανδημία. Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…