Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προσπάθειες για αναδοχή και τεκνοθεσία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ

Προσπάθειες για αναδοχή και τεκνοθεσία από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ

0

7 τεκνοθεσίες – 4 τοποθετήσεις σε ανάδοχη οικογένεια στα δύο χρόνια της πανδημίας. Μιλά η πρόεδρος του Κέντρου Α. Τζαμπαζλή

 

Ημερίδα στις 20/6/2002 στην Ξάνθη –  Η Υπουργική Απόφαση που έφερε τις αντιδράσεις από το Χαμόγελο του Παιδιού

 

 

Ολοένα και εμπεδώνεται στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας η αξία και τα πολλαπλά κοινωνικά οφέλη της αναδοχής παιδιών που βρίσκονται σε δομές και ιδρύματα. Κι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας που επιτελείται τα τελευταία τρία χρόνια μέσω του προγράμματος Αναδοχής & Υιοθεσίας των φιλοξενούμενων παιδιών που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με απώτερο στόχο την αποϊδρυματοποίηση και την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών.

7 τεκνοθεσίες – 4 τοποθετήσεις σε ανάδοχη οικογένεια από το Κέντρο Κοινωνικής  Πρόνοιας ΑΜΘ

Στην περιφέρειά μας ο φορέας που υλοποιεί αυτό το πρόγραμμα είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραχώρησε η πρόεδρος του Κέντρου κα Αναστασία Τζαμπαζλή, από το 2020 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 7 τεκνοθεσίες, 4 τοποθετήσεις σε ανάδοχη φροντίδα, 2 ανήλικοι σε διαδικασία τεκνοθεσίας, καθώς και 1 ανήλικο παιδί σε διαδικασία σύνδεσης για τεκνοθεσία. Επίσης έχουν γίνει νέες  εισαγωγές παιδιών στο  Παραρτήματα Προστασίας Καβάλας, καθώς και διαδικασίες επανένωσης με τη φυσική οικογένεια των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σήμερα, στο δυναμικό του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας, ανήκουν 29 παιδιά: 14 φιλοξενούμενα στο Π.Π.Π.Κ., 12 σε ανάδοχη φροντίδα και 3 ενήλικοι φοιτητές.

Ποιες είναι οι δράσεις του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοια Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Γενικότερα από την Πολιτεία και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υφίσταται:

1.Συστηματική προώθηση από την Πολιτεία των διαδικασιών και των δράσεων αποιδρυματοποίησης και οικογενειακής αποκατάστασης των παιδιών που διαβιούν σε πλαίσια παιδικής προστασίας, μέσω δράσεων, εκστρατειών ευαισθητοποίησης, εγκυκλίων.

2 .Λειτουργία της πανελλήνιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας Anynet, με την έναρξη εφαρμογής των Εθνικών Μητρώων Ανάδοχων και Θετών Γονέων, όπως και του Μητρώου Ανηλίκων (με την υποχρεωτική καταγραφή όλων των ανηλίκων που φιλοξενούνται στο σύστημα παιδικής προστασίας, ΝΠΔΔ-ΝΠΙΔ, ΜΚΟ, Εκκλησιαστικά ιδρύματα).

  1. Έκδοση Παραμυθιού για την ανάδοχη φροντίδα «Η μεγάλη περιπέτεια του Μίλτου», στα πλαίσια της Εθνικής Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού-Γίνε Ανάδοχος».

4.Προώθηση των διαδικασιών αναδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα.

5 .Έναρξη καταβολής πανελλαδικά του επιδόματος αναδοχής από το 2021, σε όλες τις αναδοχές που είναι καταγεγραμμένες στο ANYNET.

6.Προώθηση των στεγών ημιαυτόνομης διαβίωσης για φιλοξενούμενους των πλαισίων παιδικής προστασίας, ηλικίας 15 και άνω και της εργασιακής αποκατάστασης αυτών.

Ημερίδα στις 20/6/2002 στην Ξάνθη

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων το ΚΚΠΠ ΑΜΘ διοργανώνει, ημερίδα στην Ξάνθη με θέμα της αποιδρυματοποιηση των παιδιών στις 30/06/2022 με την συμπλήρωση 30 Χρόνων λειτουργίας του παραρτήματος (Ψυχολογικό)  Ξάνθης στη Χρύσα.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Ξάνθη στις 19-2-2020 με θέμα: «Αναζητώντας οικογένειες για παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα παιδικής προστασίας: Η μετάβαση από το ίδρυμα στην ανάδοχη φροντίδα-υιοθεσία -Ν. 4538/2018).

Η Υπουργική Απόφαση που έφερε τις αντιδράσεις από το Χαμόγελο του Παιδιού

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου δίνεται προθεσμία ενός έτους σε δομές που θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, για να προσαρμόσουν “τη λειτουργία, τη στελέχωση, τις κτιριολογικές προδιαγραφές τους και τις εν τω συνόλω παρεχόμενες υπηρεσίες τους, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή”.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του «Χαμόγελου του Παιδιού που είναι μια ιδιωτική δομή καθώς όπως υποστηρίζει οι προδιαγραφές που υπαγορεύονται από την υπουργική απόφαση, σύμφωνα με τον Οργανισμό, είναι μη εφαρμόσιμες και οδηγούν 11 δομές του Χαμόγελου του Παιδιού σε άμεσο κλείσιμο παρά το γεγονός ότι λειτουργούν νόμιμα και με αδειοδότηση.

Γιατί βγήκαν τώρα προδιαγραφές ; Δεν υπήρχαν κανόνες στις  Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας ;

Αναφερόμενη στο θέμα που προέκυψε η κα Τζαμπαζλή επεσήμανε: «Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου εξέδωσε Υπουργική Απόφαση η οποία επιδιώκει δύο κύριους σκοπούς. Πρώτον, τη μετάβαση από το απαρχαιωμένο μοντέλο προστασίας των παιδιών μέσα σε δομές σε ένα παιδοκεντρικό μοντέλο εύρεσης μιας κατάλληλης οικογένειας. Δεύτερον, τη διασφάλιση κανόνων και προδιαγραφών, ώστε για όσο καιρό χρειαστεί τα παιδιά να βρίσκονται μέσα σε δομές αυτές να είναι μη-ιδρυματικές, διαφανείς και ασφαλείς. Να είναι δηλαδή δομές που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, με την Υπουργική Απόφαση ρυθμίζεται η λειτουργία, η στελέχωση, οι κτηριολογικές προδιαγραφές, ο έλεγχος και συνολικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ώστε η φροντίδα των παιδιών εντός δομών να είναι η βέλτιστη δυνατή. Ως Πολιτεία προσέχουμε τα παιδιά μας, τους παρέχουμε τη καλύτερη δυνατή φροντίδα και δεν αφήνουμε ούτε μια χαραμάδα σε ενδεχόμενο κακοποίησης ή παραμέλησής τους.

Tο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενισχύει έμπρακτα την  αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και την ένταξή τους στην κοινωνία, μέσω νέων προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ενίσχυση της Αναδοχής αλλά και θέσπιση Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους και ενηλίκους που διαβιούν σε ιδρύματα. Με το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται η μεταφορά 200 νέων πάνω από 15 ετών από δομές παιδικής προστασίας και η ένταξή τους σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης με παράλληλη παροχή υπηρεσιών επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης ώστε να ζουν χωρίς κοινωνικά ταμπού και αυτόνομα στην κοινωνία μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…