Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Μαΐου 2022

0

 Χαμός στη… Γαλάνη
Οικογενειακή μετάβαση στη Γαλάνη για ένα καφέ Κυριακή προχθές. Η έκπληξή μας από την αρχή. Δεκάδες Ι.Χ. παρκαρισμένα που έφθαναν σε απόσταση 500μ. μακριά!
Έκπληξη και απορία και βέβαια στροφή προς τα πίσω. Η εικόνα ήταν τρομερή. Αποδείκνυε έναν πολύ μεγάλο συνωστισμό ανθρώπων.
Αυτή η κοσμοπλημμύρα από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο, μας ξάφνιασε αλλά και μας τρόμαξε. Πληροφορηθήκαμε ρωτώντας στους Τοξότες πως πολλοί κατασκηνώνουν στις όχθες του Νέστου, κοιμούνται εκεί, κάνουν πικ-νικ, κολυμπούν.
Πάντως, το μέτρο χάθηκε. Τουλάχιστον τα Σαββατοκύριακα.
Γ.Δ.


Τα τρένα αργούν να έρθουν
Όσοι Θρακιώτες είχαν πιστέψει πως θα δουν τρένα στην περιοχή σύντομα, θα πρέπει ν’ αλλάξουν άποψη. Τα τρένα θ’ αργήσουν να φανούν.
Κι αυτό, παρότι η Ιταλική επιχείρηση λαμβάνει 50εκ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα 10 χρόνια, δηλαδή 500εκ. ευρώ για να εκτελεί δρομολόγια τρένων στις λεγόμενες «άγονες γραμμές».
Το πιο απίθανο γιατί υπάρχει κι αυτό. Οι Ιταλοί για να αγοράσουν τον ΟΣΕ, πλήρωσαν μόνον 45 εκ.ευρώ. Κι έτσι, και κοψοχρονιά πήραν τον ΟΣΕ και μεις παρά την υποχρέωση, τρένα δεν έχουμε.
-Τώρα αυτό πώς να το ονομάσουμε;
Γ.Δ.


Τώρα τρέχουμε…
Φίλος συμπολίτης, παλιός δημοτικός σύμβουλος, συζητώντας πρόσφατα σχολίαζε το σχόλιο της στήλης που απευθυνόταν προς τους δημάρχους. Σχόλιο που τους επισήμαινε τον χρόνο που απομένει και έχουν στη διάθεσή τους για να τον αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο.
Συμφωνώντας για το περιεχόμενο απόλυτα, μου θύμισε δικές τους αποφάσεις. Αποφάσεις άμεσης παρέμβασης αλλά και ολοκλήρωσης έργων και εκκρεμοτήτων.
Μάλιστα είχαμε χαρακτηρίσει την περίοδο αυτή «Τώρα τρέχουμε». Πραγματοποιούσαμε συσκέψεις ανά εβδομάδα για να δούμε ποια έργα έγιναν, ποια θα γίνουν σύντομα, ποια καθυστερούν και πέφταμε  επάνω για να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια.
Ο χρόνος αυτός, η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη για όποιον το αντιλαμβάνεται.
Γ.Δ.


Ο αναδασμός στο Εράσμιο
«Παίρνει μπρος» ο αναδασμός στο Εράσμιο γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα και χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη 1-6-2022 θα αναρτηθεί ο χάρτης των ζωνών, στις οποίες θα τοποθετηθούν τα νέα κτήματα των αγροτών με σκοπό να καλλιεργήσουν αυτά τις επόμενες περιόδους. Ήταν ένα αίτημα πάνω από 25 ετών που συνάντησε πολλές δυσκολίες.  Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές κάποια απ’ αυτά τα χωράφια τα διεκδικεί το Δημόσιο παρότι είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο ως ιδιόκτητα. Οι προσφυγές του δημοσίου δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί. Το ερώτημα είναι ότι αν το Δικαστήριο αποφασίσει ότι είναι δημόσια τι μέλλει γενέσθαι; Θα τα παρατήσουν οι αγρότες ενώ θα έχουν ήδη καλλιεργήσει; Η θα κληθούν να πληρώσουν μίσθωμα;
Είναι ένα ζήτημα αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί.
Μ.Ξ.


Να μην μεταφερθούν οι προτομές
Οι συνταξιούχοι Στρατιωτικοί ζήτησαν από τη δημοτική αρχή Ξάνθης να μετακινηθούν οι τρεις προτομές Ξανθιωτών στρατιωτικών που βρίσκονται στην Πλατεία Δημοκρατίας και να πάνε στην Πλατεία Ελευθερίας.
Δεν γνωρίζουμε πως αιτιολόγησαν το αίτημά τους οι σημερινοί συνταξιούχοι, όμως τους κάνουμε γνωστό πως η προηγούμενη διοίκηση που χρηματοδότησε για να γίνουν οι προτομές, αυτοί τότε, Ένωση Αποστράτων λέγονταν, ζήτησε να τοποθετηθούν στο σημείο που είναι σήμερα.
Τώρα, κάποιο νέο συμβούλιο ζητά να μεταφερθούν αλλού.
Το θέμα δεν είναι απλό. Θα πρέπει ν’ ακουστεί και η άλλη άποψη. Γι’ αυτό εάν συζητήθηκε το θέμα, κακώς ακούστηκε μόνο η μία πλευρά.
Η αναβολή ήταν η σωστότερη απόφαση.
Γ.Δ.

 


Λαϊκισμός από T.V.
Φταίει πράγματι ο δήμος; Ναι, να του φορτώσουμε το φταίξιμο. Όχι όμως να του αποδίδεται ανύπαρκτη ευθύνη η οποία είναι αποκλειστικά ιδιωτών.
Παρακολουθώ δελτίο ειδήσεων Σάββατο Μεσημέρι σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό. Ο νεαρός ρεπόρτερ, γεμάτος έπαρση, λέει, λέει και η κάμερα δείχνει τούμπες από κλαδιά, χόρτα που πήγαν και άφησαν εκεί έξω από κάποιο χώρο οι ιδιοκτήτες των γύρω κατοικιών που είναι βίλες.
Και ως συνήθως, οι ευθύνες αποδίδονται στον δήμο που δεν φρόντισε να μαζέψει τα κλαδιά των πονηρών και τσιγκούνηδων γειτόνων. Ε, όχι!  Έχεις βίλα, κλαδεύεις τα δέντρα σου, το γκαζόν; Τα μαζεύεις, φωνάζεις φορτηγό, πληρώνεις σαν κύριος και τα πάει στη χωματερή.
Όταν είσαι «γύφτος» τα πετάς παραδίπλα, παίρνουν αυτά φωτιά και συ, ο πονηρός, αγνοώντας τη δική σου ευθύνη ζητάς και τα ρέστα από τον δήμο (!), από την κυβέρνηση που δε σε φροντίζει να μη καείς.
-Α, ρε πονηρέ… καταφερτζή…
Γ.Δ.


Αιτίες πυρκαγιών
Βέβαια το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο με τις ετήσιες πυρκαγιές στη χώρα μας. Κι ούτε φταίνε μόνον οι «πονηροί» ιδιώτες που αφήνουν τα κλαδιά και τα χόρτα.
Προφανώς σ’ ένα επίπεδο ευθύνη υπάρχει και στους δήμους που δεν καθαρίζουν τους δικούς τους χώρους και δεν «ρίχνουν» τα πρόστιμα σε όσους αδιαφορούν για τα άδεια οικόπεδά τους που γεμίζουν αγριόχορτα.
Ευθύνες βέβαια υπάρχουν, κατά ένα ποσοστό και στη ΔΕΗ λόγω μη καθαρισμού μονωτήρων, είτε υπερτάσεις αλλά και πτώσεις δέντρων που κόβουν τις γραμμές δημιουργώντας σπινθήρες.
Τέλος ευθύνες σοβαρές και μεγάλες έχει η επιείκεια των δικαστηρίων στους εμπρηστές που συλλαμβάνονται, συνήθως μεγάλης ηλικίας. Όλοι αυτοί, κατά διαβολική σύμπτωση βάζουν φωτιά να κάψουν ξερά κλαδιά όταν φυσάει πολύ.
Τυχαίο; Δεν νομίζω. Σχεδιασμένο και προμελετημένο.
Ας ελπίσουμε και ευχηθούμε φέτος να είναι καλύτερη η χρονιά από πυρκαγιές.
Γ.Δ.


Μας κοροϊδεύουν τα ΕΛΤΑ
Μετά την πώληση εικόνων αγίων κλπ, τυχερού παιγνιδιού ξυστό και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες των γραφείων ΕΛΤΑ, που απέτυχαν παταγωδώς, τώρα η διοίκηση του Οργανισμού μας ξαφνιάζει πάλι.
Και μας ξαφνιάζει γιατί, ακούστε, ισχυρίζεται πως θα χρησιμοποιεί  drone για την αποστολή αλληλογραφίας σε περιοχές ορεινές, δύσβατες, απομονωμένες κλπ παραμύθια λέω εγώ.
Πάλι βρήκαν μία ευκαιρία να ξοδέψουν εκατομμύρια που θα γίνουν drone, εκατοντάδες για όλη τη χώρα. Αντί να δουν τον εκσυγχρονισμό και την έγκαιρη διανομή των επιστολών κι όχι ανά 2,3 και 4 ημέρες, σκέφτονται τα drone.
-Αλήθεια γιατί μας κοροϊδεύουν;  Θεωρούν εαυτούς έξυπνους κι εμάς κορόιδα;
Γ.Δ.


Ημέρα γενεθλίων
Την 1η Ιουνίου 2022, αύριο δηλαδή η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ κλείνει τα 44 έτη συνεχούς έκδοσης και μπαίνει στο 45ο έτος.
44 έτη γεμάτα ειδήσεις, ρεπορτάζ, επικαιρότητα, καλές και δύσκολες στιγμές, πάντα υπό το πρίσμα της τοπικής ενημέρωσης, με προσανατολισμό στην αξιόπιστη, πλήρη και έγκυρη πληροφόρηση των απανταχού ξανθιωτών και φίλων του τόπου και με γνώμονα ακλόνητο την ευημερία και προκοπή της Ξάνθης και των ανθρώπων που φιλοξενεί, μόνιμα ή παροδικά.
Ώρα απολογισμού και νέων στόχων.
Ώρα που κάνουμε «ταμείο». Σε μια συγκυρία που ο περιφερειακός Τύπος πασχίζει να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του και να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, διατηρώντας την κουλτούρα της περιφερειακής ενημέρωσης και του δημόσιου, δημοκρατικού διαλόγου με ευθύνη και υπογραφή, η δική μας ικανοποίηση συνεχίζει να αντλείται από την εμπιστοσύνη των αναγνωστών και τη σχέση που εξελίσσεται μέσα από την κοινή αγωνία για ανάπτυξη, αλλαγή, αναπροσαρμογή, σεβασμό, νέες ευκαιρίες και νέους αγώνες.
Με αυτό το μεράκι συνεχίζουμε. Γεροί να ‘μαστε!
Ε.Δ.


Πάνω από 2.000 κόσμο στο πάρτι με τον DJ Argy
Ένα ξέφρενο και πολύ επιτυχημένο πάρτι έγινε το Σαββατοκύριακο λίγο έξω από την πόλη μας και συγκεκριμένα δίπλα από το ξενοδοχείο Αγριανή στον ειδυλλιακό χώρο δίπλα στο ποτάμι που είναι η φάρμα των αλόγων. Πρόκειται το Summer sounds festival που διοργανώνεται για 4η χρονιά με μία διακοπή 2 χρόνων λόγω πανδημίας. Το πάρτι διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος «Καθηγητές» με μέλη νεολαίους από Ξάνθη και Κομοτηνή και όπως μάθαμε είχε τεράστια επιτυχία αφού συγκέντρωσε πάνω από 2.000 κόσμο που διασκέδασε υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής και τις επιλογές του πολύ γνωστού και επιτυχημένου DJ και μουσικού παραγωγού Argy καθώς και 10 ακόμη μουσικούς.
Άντε καλό μουσικό καλοκαίρι με πολλή διασκέδαση που τόσο μας έλειψε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…