Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 10 Μαΐου 2022

0

Πανηγύρισαν την άνοδο
Μεγάλο γλέντι στήθηκε την Κυριακή στη Μύκη. Αιτία η άνοδος της τοπικής ομάδας από τη Γ΄στην Β΄κατηγορία του τοπικού ερασιτεχνικού πρωταθλήματος.
Περίπου 2000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο χωριό και με τραγούδια, χορό και βεγγαλικά γιόρτασαν την άνοδο της τοπικής τους ομάδας.
Μάλιστα τόσος ήταν ο ενθουσιασμός του κόσμου, κυρίως βέβαια της νεολαίας, που για αρκετή ώρα διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων.
Η Μύκη άξιζε την άνοδο διότι είχε μια συγκροτημένη ομάδα, σοβαρή και αποτελεσματική που ξεχώρισε από την αρχή του πρωταθλήματος και άξια ανέρχεται στην Β΄Κατηγορία.
Γ.Δ.


Όσο πιο πολλά έδωσε, τόσο πιο πολλά χρωστά
Από την πρώτη ημέρα που ο Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός, δίνει. Ξεκίνησε ανυποψίαστος μειώνοντας φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, ΕΝΦΙΑ και εισφορές αλληλεγγύης (όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά) για να συνεχίσει με επιστρεπτέες προκαταβολές, επιδοτήσεις ενοικίων και κρατική πληρωμή μισθών σε κλειστές επιχειρήσεις λόγω πανδημίας. Μοίραζε επί δύο και πλέον χρόνια συνεχώς, όσο κράτησε η πανδημία, ενώ η αντιπολίτευση απαιτούσε την άνοιξη του 2020 να τα δώσει «όλα μπροστά, τώρα». Οι ίδιοι που τώρα τον κατηγορούν ότι δεν πρόβλεψε το παγκόσμιο κύμα πληθωρισμού και την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Μάταιος ο κόπος του. Τα 50 δισ. που μοίρασε μέχρι τώρα ήταν ψίχουλα και φιλοδωρήματα. Η αντιπολίτευση θέλει πάντα πολλά παραπάνω. Και αν τα είχε δώσει, θα απαιτούσαν τριπλάσια.
Δ.Ε.


Εκλογές ΠΑΣΟΚ
Συνάντηση γενεών υπήρξε την Κυριακή σε όλα τα εκλογικά κέντρα του νομού και μάλλον και σε ολόκληρη την χώρα πιστεύω.
Στα εκλογικά κέντρα έβλεπε κανείς και τις τρεις γενιές. Τους ασπρομάλληδες, τους μεσαίας ηλικίας 40-60 χρόνων και τους νέους, ζωηρούς και ενθουσιώδεις.
Όλες οι γενιές, μαζί, με αισιοδοξία για το αποτέλεσμα. Συζητήσεις σε πηγαδάκια, εκτιμήσεις και συμφωνία. Ναι, ήταν το χαρακτηριστικό της ημέρας που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την ηγεσία.
Εκατόν εβδομήντα πέντε χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο όνομα της παράταξης, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, τους συνέδρους και τις Τοπικές Οργανώσεις.
Χωρίς υπερβολές ήταν η Κυριακή μια ιδιαίτερα σοβαρή ημέρα για το ΠΑΣΟΚ που πλέον ξεκίνησε τη νέα του πορεία με το νέο του όνομα και το παλιό σύμβολο, τον γνωστό ήλιο.
Γ.Δ.


Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, πράγμα που σημαίνει πως έχει αξιολογηθεί η σημαντικότητα της ύπαρξης των Μουσείων παγκοσμίως. Προφανώς το σκεπτικό αφορά όλα τα Μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Αβδήρων, το Λαογραφικό της ΦΕΞ.
Βέβαια το ειδικό βάρος του Μουσείου Αβδήρων είναι αδιαμφισβήτητο διότι πρόκειται για ένα κρατικό μουσείο σε αντίθεση μ’ αυτό της ΦΕΞ που είναι ενός Πολιτιστικού Συλλόγου.
Είμαστε δε σίγουροι πως και τα δύο μουσεία θα διοργανώσουν, όπως με επιτυχία το κάνουν εξάλλου χρόνια τώρα, σχετικές εκδηλώσεις.
Τόσο η Κωνσταντίνα Καλιντζή όσο και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος είναι δημιουργικοί επικεφαλής, με γόνιμη παρουσία και χαίρουν της εκτίμησης των Ξανθιωτών.
Γ.Δ.


Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά εδώ!
Τελικά το όνομα ΠΑΣΟΚ έχει περάσει στο DNA των μελών του κόμματος. Αυτό άλλωστε δείχνει και η τεράστια συμμετοχή του κόσμου να ψηφίσει κατά 95% την αλλαγή του ονόματος. Να θυμίσουμε ότι για πρόεδρο ψήφισαν 270.000 και για την αλλαγή του ονόματος 170.000 πανελλαδικά. Είναι φανερό ότι μ’ αυτή την επιλογή των μελών επιζητούν να δηλώσουν την πολιτική τους ρίζα, αλλά και αυτή να συνεχίσει την ιστορία της στην νέα εποχή, στην νέα γενιά. Είναι αδιαμφισβήτητο άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ παρά τα λάθη του έχει αφήσει ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα προσφοράς στον εκδημοκρατισμό των θεσμών στην μετεξέλιξη της οικονομίας με την δημιουργία της μεσαίας τάξης. Έτσι και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αποκτά δυναμική και ετοιμάζεται για τον ρόλο του ρυθμιστή στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν.
Μ.Ξ.


Απολογισμός Ι
Συνηθίζεται κι έτσι πρέπει, μετά από ένα σημαντικό γεγονός να γίνεται ο απαραίτητος απολογισμός. Ένας απολογισμός όμως με ειλικρίνεια και με σοβαρό τρόπο προσέγγισης και ανάλυσης του γεγονότος.
Προφανώς και δεν έχει νόημα να γίνεται μια προσπάθεια εξωραϊσμού και εμφάνισης όλων όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ «Ξάνθη Πόλις Ονείρων».
Ο σωστός απολογισμός σκοπό έχει να δει όλη την εικόνα, να την κρίνει, να επισημάνει τις παραλήψεις για να μην επαναληφθούν και βέβαια να εξάρει τις πετυχημένες πτυχές των εκδηλώσεων και να μην αρνηθούν οι του δήμου να εξάρουν την προσφορά των ανθρώπων που δούλεψαν για την επιτυχία.
Γ.Δ.


Απολογισμός ΙΙ
Απόλυτα ικανοποιημένοι έφυγαν από την πόλη μας οι διάφοροι επισκέπτες μας, υποσχόμενοι μάλιστα να ξανάρθουν για διακοπές και γνωριμία του νομού.
Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα βέβαια αλλά δηλώσεις από τους ίδιους ανθρώπους κι αυτό έχει το ειδικό βάρος.
Ήρθαν οι νέοι αλλά και αρκετοί γονείς. Αυτοί είχαν μια διαφορετική ματιά, μια άλλη εκτίμηση, η οποία ήταν θετική για τη Μουσική Γιορτή, για τη διοργάνωση και τη συμπεριφορά των εμπλεκομένων στην υποδοχή αλλά και τα υπόλοιπα που επίσης ήταν σοβαρά και χρειάζονταν προσοχή ως προς τη διαχείρισή τους.
Γ.Δ.


Απολογισμός ΙΙΙ
Σημαντικότατη στην επιτυχία του θεσμού η παρουσία και προσφορά των εθελοντών.
Χωρίς υπερβολή, δώσαν την ψυχή  τους. Όλοι. Όμως δεν αρκεί η δική τους προσφορά μόνον.
Χρειάζεται μεγαλύτερη συμμετοχή των υπαλλήλων του δήμου, με υπευθυνότητα για να μην εμφανίζονται φαινόμενα να χάνεται το κλειδί του δημοτικού μεγάρου για να μπουν τα παιδιά ν’ αφήσουν τις θήκες τους στην τελετή λήξης.
Όντως ο θεσμός προχωράει. Όντως είχε επιτυχία αλλά χρειάζεται περισσότερη και σωστότερη οργάνωση. Μια έλλειψη που παρατηρήθηκε και σχολιάστηκε ήταν η έλλειψη γιατρών.
Έτσι, για να ανέβει ο θεσμός χρειάζεται σοβαρότερη οργάνωση και συγχρονισμό. Παράδειγμα το προσπέκτ της Περιφέρειας για το κτίριο και άλλα για τον Χατζιδάκι, δεν υπήρχε στο κτίριο για να το πάρουν οι επισκέπτες, δεν υπήρχε φύλακας και ξεναγός.
Παραθέτουμε τα παραπάνω για να ληφθούν υπ’ όψιν για τη νέα χρονιά και να λυθούν· όπως να μην πάει κάποιος στο αεροδρόμιο να υποδεχτεί και μεταφέρει τον Κυπουργό, την ψυχή της διοργάνωσης. Ο συνθέτης τελικά πήρε ένα ταξί και ήρθε…
Αυτά όλα χρειάζεται να λυθούν.
Γ.Δ.


«Ελεύθερα βουνά»
Το θυμήθηκα και χαμογέλασα πικρά. Το γνωστό σύνθημα κάποιων «οικολογούντων» ανεύθυνα ή και κατευθυνόμενων για τα «Ελεύθερα Βουνά». Εννοούν δε ελεύθερα από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, κυρίως τις δεύτερες.
Τους θυμήθηκα λοιπόν τώρα που διαμαρτύρονται για το ακριβό ρεύμα για τα σπίτια και τα καταστήματα. Διαμαρτυρίες για ελεύθερα βουνά μεν, διαμαρτυρίες και για το ακριβό ρεύμα. Κάπου όμως αυτά τα δύο συγκρούονται, εάν το καταλαβαίνουν.
Με τις συχνές διαμαρτυρίες, ενίοτε και χωρίς λογική και υποκινούμενες, έμεινε η χώρα μας πίσω στην εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Που αν είχαν προχωρήσει και κάλυπταν μεγάλο ποσοστό, δεν θα είχαμε εξάρτηση από το ακριβό φυσικό αέριο που έγινε πανάκριβο εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Συμπέρασμα. Όλοι θα το θέλαν το φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα, όμως για να το αποκτήσεις χρειάζονται έργα, επενδύσεις κι όχι σκόπιμα εμπόδια.
Γ.Δ.


Στη σκιά του πολέμου η «Ημέρα της Νίκης» στην Ευρώπη
« Ημέρα Νίκης», η 9η Μαΐου για όλη την Ευρώπη που γιόρτασε το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Ναζισμού. Αυτή την Ημέρα  επίλεξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει επίδειξη δύναμης προς την Δύση με μεγαλειώδη παρέλαση χιλιάδων στρατιωτών, πολεμικών μηχανών και ζητωκραυγών που θύμιζαν έντονα την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και παλαιότερα της κραταιάς Γερμανίας του Χίτλερ. Και το οξύμωρο είναι ότι ο Πούτιν και η Ρωσία γιόρταζε την νίκη επί του ναζισμού την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με θύματα χιλιάδες ζωές αμάχων μετά την εισβολή της Ρωσίας σε μια κυρίαρχη χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με το επιχείρημα της …αποναζιστικοποίησης!
Τελικά είναι από ποια μεριά διαβάζει κανείς την ιστορία και αναλόγως βρίσκει τα αντίστοιχα επιχειρήματα.
Γεννάται δηλαδή θέμα αντικειμενικότητας της ιστορίας κι αυτό μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος θα το καταγράψει αφού δοθεί η απαραίτητη χρονική απόσταση από τα γεγονότα.
Γεγονός όμως είναι ότι η Ευρώπη μετά από 77χρόνια γίνεται και πάλι θέατρο πολέμου κι αυτό δείχνει ότι πολύ λίγα διδάχθηκαν οι ηγεσίες της.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …