Κάποιο πουλάκι μίλησε για ανανέωση
Επειδή κανείς δεν γνωρίζει πότε θα έχουμε βουλευτικές εκλογές γιατί αυτό θα το αποφασίσει ο Κυρ.Μητσοτάκης, γι’ αυτό λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι έχουν αγωνία. Αγωνία ως προς το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιοι. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους υποψήφιους των εκλογών του 2019. Αγωνιούν κι αυτοί εάν θα τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.
Πάντως εγώ σε συζήτηση με κάποιο «πουλάκι», βουλευτή της Ν.Δ. σήμερα που όμως προτίθεται ν’ αποσυρθεί, μου είπε πως επίκειται ανανέωση και μάλιστα σημαντική στα ψηφοδέλτια όλης της χώρας. Δικαιολογημένα θα πει κανείς, όταν το ΠΑΣΟΚ θα έχει ανανέωση στα ψηφοδέλτιά του κατά 80%.
Γ.Δ.
Το δούλεμα συνεχίζεται
Πρωινό το τηλεφώνημα στο γραφείο. Στην γραμμή, πετυχημένος βιοτέχνης, τυπικός σε όλα του. Αφού είπαμε τα τυπικά, με ρώτησε εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του 12% επιδότησης εργασίας.
Φυσικά του απάντησα πως ακόμη τίποτε σοβαρό ως εξέλιξη δεν υπάρχει κυρίως δε γι’ αυτούς που δεν χρωστούν, πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όλες προς το δημόσιο.
Τον άκουσα να λέει με παράπονο μια λέξη. «Κρίμα».
-Κρίμα, ναι. Γιατί οι άνθρωποι της παραγωγής πίστεψαν πως η υπόθεση αυτή θα τελείωνε από τη σημερινή κυβέρνηση. Όμως όχι. Απλά το δούλεμα συνεχίζεται και κανείς δεν ντρέπεται γι’ αυτό.
Οι ευθύνες των αρμόδιων υπουργών είναι ιδιαίτερα μεγάλες.
Γ.Δ.
Ένα βήμα διαφορετικό
Ναι, ήταν ένα ιδιαίτερα διαφορετικό βήμα αυτό που έκανε ο νεαρός συμπολίτης μας Γιλμάζ Χουσμέν. Διαφορετικό και δύσκολο. Ν’ ασχοληθεί με το θέατρο, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σ’ έναν δύσκολο και απαιτητικό χώρο. Διέθετε όμως ταλέντο, προσωπικότητα, γι’ αυτό ήδη ξεχωρίζει.
Δημοσιεύσαμε τη συνέντευξή του που έδωσε στον επίσης Ξανθιώτη δημοσιογράφο Γιώργο Νάστο που παραχώρησε για το ΒΗΜΑgazino, στο φύλλο της Παρασκευής. Μας εντυπωσίασε η ωριμότητά του, οι απόψεις για το θέατρο, για τα σχέδιά του, την πορεία του.
Ομολογώ πως χάρηκα που ο Γιλμάζ, που είχε μια δύσκολη αφετηρία, κατάφερε τόσα πολλά. Ένας νέος Ξανθιώτης, άγνωστος μέχρι χθες για μας, ξέφυγε και προχωρά.
Του αξίζουν συγχαρητήρια!
Γ.Δ.
Ζήτημα σεβασμού
Σύνηθες κακό είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων και δη ηλικιωμένων που διαμένουν σε οικισμούς εκτός πόλης και επισκέπτονται τα αγροτικά ιατρεία για την φροντίδα της υγείας τους ή για συνταγογράφηση. Από την μια δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός καθημερινά αλλά 1 – 2 φορές την εβδομάδα, επιπρόσθετα όμως δεν ενημερώνονται με σχετική ανάρτηση για τις αλλαγές στο πρόγραμμα που είναι κάτι συνηθισμένο. Έτσι περιμένουν από το πρωί έξω από το ιατρείο μήπως και έρθει γιατρός. Πρόσφατα γράψαμε για το ιατρείο στην Διομήδεια που συνέβη κάτι αντίστοιχο. Από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων μας διαβεβαίωσαν ότι έτυχε κάτι απρόοπτο στον γιατρό γι’ αυτό δεν πήγε και ότι οι κάτοικοι θα ενημερώνονται για το πρόγραμμα. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει.
Είναι ζήτημα σεβασμού προς τον πολίτη.
Μ.Ξ.
Θα πούμε το ψωμί …ψωμάκι
Αντιμέτωποι με μια επισιτιστική κρίση είναι όλος ο πλανήτης αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπλοκάρει 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ενώ η Ινδία έχει κλείσει την πόρτα των εξαγωγών της για να έχει απόθεμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ακριβύνουν ακόμη περισσότερο το αλεύρι, το ψωμί τα αρτοσκευάσματα και ότι παρασκευάζεται από τα σιτηρά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο τρίμηνο η τιμή των σιτηρών καταγράφει αύξηση 70%, ενώ σε διάστημα ενός έτους η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 110%. Η ίδια εικόνα και στο καλαμπόκι, με τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση από το ξέσπασμα του πολέμου.
Οι αυξήσεις αυτές έχουν αρνητικές συνέπειες και στον κλάδο της κτηνοτροφίας που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. Μιλάμε για την αποδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και αυτό είναι ότι πιο επικίνδυνο για την οικονομία της χώρας.
Έρχονται χρόνια δύσκολα…
Μ.Ξ.
Μοιραία η σύγκρουση με ζώο
Κατανοητή η λαχτάρα των δύο κοριτσιών όταν οδηγώντας βράδυ προς Σταυρούπολη τους έκοψε το δρόμο αγέλη… αλόγων! Το ότι δεν έγινε ατύχημα είναι μεγάλη τύχη. Διότι η σύγκρουση με μεγάλα ζώα όπως το άλογο, θα ήταν μοιραία για τη ζωή τους.
Αλλά γενικώς μια σύγκρουση με ζώο είναι μια δυσάρεστη εμπειρία διότι αν αποφευχθεί ο κίνδυνος τραυματισμού, σίγουρα θα υπάρξουν μεγάλες ζημιές στο όχημα.
Ότι όμως θα έβγαιναν βράδυ στην εθνική οδό τα γνωστά άγρια άλογα, ε, αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς διότι αυτά κινούνται και ζουν σε μια περιοχή τελείως διαφορετική.
Σημασία πάντως έχει πως η βραδινή οδήγηση είναι γεγονός πως κρύβει κινδύνους με πρώτο κίνδυνο τις αδέσποτες αγέλες σκυλιών. Αυτές σε βουνό και κάμπο.
Γ.Δ.
Ένα αστέρι δίπλα μας
Δεν πρόκειται να πάω βέβαια στη Δράμα να δω τον γνωστό ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο στα γυρίσματα της νέας ταινίας όπου πρωταγωνιστεί.
Για τους φίλους του σπουδαίου ηθοποιού είναι μια ευκαιρία αυτή της κοντινής παρουσίας του.
Μένω όμως και σε κάτι άλλο που πλέον φαίνεται πως αλλάζει προς το καλύτερο. Αυτή δε η αλλαγή είναι στο ότι αρκετές ξένες ταινίες γυρίζονται στην χώρα μας, γεγονός που πέρα από την προβολή της λόγω των φυσικών δεδομένων, προσφέρουν εργασία σε μια σειρά ειδικοτήτων του κινηματογραφικού χώρου, στα ξενοδοχεία, ταβέρνες κλπ.
Ήδη η παραγωγή αυτή με τον Ντε Νίρο ζητάει να προσλάβει κομπάρσους για τις ανάγκες της ταινίας. Σημειώστε πως η βιομηχανία του κινηματογράφου είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Γ.Δ.
Εδώ δεν είμαστε τελευταίοι
Να λοιπόν που κάπου δεν είμαστε ως νομός από τους τελευταίους, πάντως δεν είμαστε και πρώτοι. Βρισκόμαστε τρίτοι στους πέντε νομούς της Περιφέρειας στην κατοχή ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας.
Προηγούνται οι Καβαλιώτες, δεύτεροι οι Εβρίτες και ακολουθούμε εμείς. Μάλιστα με αξία της ακίνητης περιουσίας μας στα 3,7 δισ. ευρώ.
Μετά από μας ακολουθούν οι Δραμινοί και τέλος οι Ροδοπίτες. Μάλιστα οι Καβαλιώτες είναι πρώτοι με διπλάσια αξία της κατεχόμενης ακίνητης περιουσίας τους, πράγμα που σημαίνει πολλά για να εξαχθούν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα ως προς το τι συμβαίνει στην περιφέρειά μας.
Γ.Δ.
Ήταν γραφτό του
Το έχουμε πει και γράψει. Πως στη μοίρα του Τσέπελη ως δημάρχου ήταν να λύνει χρονίζοντα προβλήματα του δήμου. Ένα από αυτά, το Κολυμβητήριο, όπως και άλλα πολλά που σα να τον περίμεναν για να τα ξεμπερδέψει και ολοκληρώσει.
Το ίδιο και σε μεγαλύτερη έκταση όλα όσα έπρεπε να γίνουν για το Κολυμβητήριο.
Εάν ακολουθούσαν τις γνωστές δημοσιοϋπαλληλικές διαδικασίες, το έργο θα τελείωνε το 2030 όπως δήλωσε ο Ζερενίδης.
Το έχουμε ξαναπεί. Παλαιότερα τα δημόσια, δημοτικά, εκκλησιαστικά κτίρια (και άλλα βέβαια), κτίζονταν χωρίς να έχουν λάβει οικοδομική άδεια. Κυρίως επί Δικτατορίας. Έτσι, όταν έπρεπε κάποιο κτίριο να επισκευαστεί κλπ, ξεκινούσε η υπόθεση για τακτοποίηση.
Το ίδιο ίσχυε για το Κολυμβητήριο. Κι έτσι, φτου κι από την αρχή για να βγει η οικοδομική άδεια, πράγμα που σήμαινε μεγάλη καθυστέρηση στις αρμόδιες υπηρεσίες που φημίζονται για τη μη ταχύτητά τους.
Γ.Δ.
Τι σ’ ενδιαφέρει εσένα;
Το περιστατικό είναι αληθινό. Συνέβη σε συμπολίτη που μου το μετέφερε με αγανάκτηση και οργή. Ο συμπατριώτης μας κάνοντας τη βόλτα του προς τη Βασ.Σοφίας, απογευματάκι, είδε μια παρέα νέων να κάθονται στο παγκάκι όχι κανονικά, αλλά πιο πάνω, με τα παπούτσια τους στην κανονική θέση.
Θεώρησε ο άνθρωπός μας, ο οποίος είναι και κάπως ώριμος σε ηλικία, να κάνει μια παρατήρηση πως αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό και λερώνουν το παγκάκι με τα παπούτσια τους.
Αντί απαντήσεως, δέχτηκε μια λεκτική επίθεση, μια βάναυση συμπεριφορά, ένας μάλιστα κατέβηκε και με ιταμό ύφος του είπε «εσένα τι σε ενδιαφέρει; Δικό σου είναι το παγκάκι; Θα καθόμαστε όπως γουστάρουμε».
Η συνέχεια γνωστή. Έφυγε ο συμπολίτης συγκρατώντας τα νεύρα του και αηδιασμένος από την έλλειψη αγωγής και συμπεριφοράς μερίδας της νεολαίας.
Γ.Δ.