Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

0

Έργα Πολιτισμού
Πρόσφατα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη επισκέφθηκε την Καβάλα προσκεκλημένη του δημάρχου Καβάλας. Κατά την επίσκεψή της έγινε μια ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία του δήμου και η κ.υπουργός ενημερώθηκα δια ζώσης για τα έργα που πρέπει να γίνουν στην Καβάλα αρμοδιότητας του υπουργείου της.
Ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον δήμο αλλά και το νομό, να γίνουν γνωστές οι ανάγκες για χρηματοδότηση διαφόρων Πολιτιστικών έργων.
Βέβαια, είναι σίγουρο πως δεν θα χρηματοδοτηθούν όλες οι ανάγκες σε έργα. Η αρχή όμως έγινε κι αυτό είναι από μόνο του σημαντικό.
Γ.Δ.


Εμείς τι κάνουμε;
Το παραπάνω σχόλιο υποχρεωτικά σχεδόν μας οδηγεί στο να σκεφτούμε τι γίνεται εδώ στην Ξάνθη στον τομέα του Πολιτισμού στο σύνολό του.
Καυχώμεθα ότι υπηρετεί ο δήμος τον Πολιτισμό μέσω διαφόρων εκδηλώσεων. Αλίμονο εάν Πολιτισμός είναι μόνον αυτές. Γι’ αυτό χτυπάμε την καμπάνα. Έχουμε εμείς τόσο στον δήμο Ξάνθης κυρίως και δευτερευόντως στους άλλους δήμους επίσημαίνουμε τα πολιτιστικά θέματα που χρειάζονται χρηματοδότηση για να υλοποιηθούν;
Προσκάλεσε ο δήμος την αρμόδια υπουργό; Είναι έτοιμος γι’ αυτήν την πρόσκληση; Έχει ετοιμαστεί ένας σχετικός φάκελος; Είναι βέβαιο πως τίποτε από αυτά δεν έγινε. Και απ’ ότι φαίνεται, ούτε στο άμεσο μέλλον προτίθεται να γίνει κάτι. Κι αυτό, διότι η πρόσκληση αυτή απαιτεί προηγούμενη εργασία, γνώσεις, συσκέψεις και αξιολόγηση των θεμάτων.
Μόνο με ευχές και λόγια, χρηματοδοτήσεις δεν γίνονται αυτό δεν το έχουν καταλάβει ακόμη στο δήμο Ξάνθης;
Γ.Δ.


Ιστορική η ομιλία Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο
Ομολογουμένως η ομιλία του πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο ήταν ιστορική.
Μεστός πολιτικός λόγος, συγκροτημένος και με σαφήνεια διατυπωμένος. Περιέγραψε το χθες και το σήμερα της χώρας μας, τις αρχές και τις αξίες αλλά και τις επιβουλές και τις προκλήσεις που δέχεται με εξαιρετική ευκρίνεια. Μίλησε στην …ψυχή των Αμερικανών γερουσιαστών με τρόπο απλό, ευθύ αλλά χωρίς ακρότητες. Γι’ αυτό και κάθε τόσο τον διέκοπταν χειροκροτήματα. Ήταν μια μεγάλη στιγμή για την χώρα μας και τον πρωθυπουργό που αναγνωρίστηκε από όλους όσους δεν ασκούν κοντόφθαλμη, μίζερη πολιτική.
Μ.Ξ.


Πόλη με τα χίλια χρώματα
Αφού ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του συνεδρίου της τοπικής αυτοδιοίκησης, μάθαμε από ανθρώπους που συγχρωτίστηκαν με τους συνέδρους άλλων περιοχών, ότι οι τελευταίοι εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της Ξάνθης μας και τα χίλια της χρώματα.
Ελπίζω μόνο, να μην αναζήτησαν να θαυμάσουν κάποια από τα χρώματα της πόλης στις κοίτες του Κοσύνθου, διότι τότε απλώς θα θαύμαζαν την προχειρότητα και την ασχήμια, όπως τις “λουζόμαστε” εμείς σχεδόν καθημερινά, αντικρίζοντας τους μαύρους σάκους απορριμμάτων που κρεμιούνται βιαστικά στα κάγκελα…
Θ.Γ.


Μια γραβάτα, μια εικόνα, χίλιες λέξεις
Σε πολύ θερμό κλίμα ήταν η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου γιορτάστηκε με ένα χρόνο καθυστέρηση η επέτειος των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, που συστήθηκε ως Μπαϊντενόπουλος, όπως αυτοαποκαλείται λόγω των εξαιρετικών του σχέσεων με την ομογένεια, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες, δηλώνοντας με την εικόνα αυτή την εγκάρδια σχέση του με τη χώρα μας.
Κι επειδή οι εικόνες πολλές φορές είναι καλύτερες από τις λέξεις, ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που ακολούθησε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδειξε στον Μπάιντεν φωτογραφία του Ερντογάν μπροστά στο χάρτη της γαλάζιας πατρίδας (όπως την οραματίζεται), στην οποία περιλαμβάνεται το μισό Αιγαίο με τα νησιά του. Καταδεικνύοντας με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο τον απαράδεκτο τουρκικό αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα.
Οι ΗΠΑ σίγουρα δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία από το δυτικό στρατόπεδο αλλά δείχνουν πως έχουν κουραστεί από τα ευτελή ανατολίτικα παζάρια και την αντιδυτική στάση Ερντογάν και αναβαθμίζοντας διαρκώς στρατιωτικά, πολιτικά και επιχειρηματικά τη σχέση τους με την Ελλάδα δείχνουν πως δεν θεωρούν την Τουρκία ούτε τον μοναδικό ούτε τον σημαντικότερο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή. Κι ότι δεν μπορεί η Τουρκία να συνεχίσει να πατάει σε δύο βάρκες στο ζήτημα της Ρωσίας, ούτε να εκβιάζει τη Δύση και το ΝΑΤΟ χωρίς συνέπειες…


Περί των παραλιών Ι
Στις παραλίες του νομού κυρίως Αβδήρων, Μάνδρας, Μυρωδάτου έχουν ανεγερθεί εδώ και πολλά χρόνια παραθεριστικές κατοικίες και καλώς έγινε αυτό.
Οι παραλίες όμως στις περιοχές αυτές υπάγονται σε δύο κατηγορίες. Είναι αυτές που οι δήμοι νοικιάζουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες για να τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Τα γνωστά παραθαλάσσια μπαρ.
Οι υπόλοιπες παραλίες, ως γνωστόν, είναι ελεύθερες να χρησιμοποιηθούν απ’ όλους. Απ’ όσους έχουν τα σπίτια τους και βέβαια τους επισκέπτες που επιθυμούν να κολυμπήσουν και ν’ απλώσουν την πετσέτα τους.
Για να προλάβουμε σίγουρες προστριβές, καλό είναι να τονίσουμε πως δικαίωμα έχουν όλοι στις ελεύθερες παραλίες.
Γ.Δ.


Περί παραλιών ΙΙ
Χρειάζεται λοιπόν κατανόηση της πραγματικότητας. Τίποτε άλλο και προσοχή, όχι καυγάδες. Θα πρέπει να κατανοήσουν ορισμένοι ότι οι παραλίες δεν είναι συνέχεια του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένο το σπίτι τους, ούτε χωράφι- κληρονομιά από τον πατέρα τους στο οποίο θα μπορούν να εγκαταστήσουν σε μόνιμη βάση ομπρέλες, σκέπαστρα, καρέκλες και άλλα είδη που κάνουν προνομιακή τη ζωή τους από άποψη ποιότητας (μια δρασκελιά από το σπίτι και βουτιά στη θάλασσα).
Κυρίως, να καταλάβουν ότι οι παραλίες είναι ελεύθερες για όλους και όπου δεν υπάρχουν εκμισθωτές που καταβάλλουν μίσθωμα στον δήμο ή όπου αλλού, δεν μπορούν να καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο από οποιονδήποτε θέλει να κάνει χρήση αυτών.
Γ.Δ.


Σημαντική η συμβολή τους
Είναι γνωστό πως εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμβολή των Ηπειρωτών στην ανάπτυξη της Θράκης και της Ξάνθης βέβαια.
Η παρουσία των Ηπειρωτών στη Θράκη είναι μακρόχρονη και δημιουργική και αναγνωρισμένη απ’ όλους. Πρόσφατα λοιπόν διοργανώθηκε μια εκδήλωση αφιερωμένη στους Ηπειρώτες της Ροδόπης, για τους οποίους μίλησε η φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων κ.Ξανθή Κατσαρή- Βαφειάδη μέσα από τις σελίδες του επετειακού τόμου «Διαβάζοντας την πόλη. Μια διαχρονική περιήγηση (Κουμουτζηνά, Γκιουμουλτζίνα, Κομοτηνή)» που φέρει την υπογραφή της, αλλά και στην αδελφότητα των Λαϊστινών για την οποία μίλησε η ξανθιώτισσα συγγραφέας της ιστορίας των βλαχόφωνων ηπειρωτών κ. Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου.
Πρόκειται για τη δική μας Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου η οποία κατάγεται από τη Λαΐστα και η οποία έχει έργο ζωής την ιστορία των βλαχόφωνων Ηπειρωτών στην περιοχή μας.
Γ.Δ.


Ο Ανδρουλάκης και ο Σπυρόπουλος φοιτητές στην Ξάνθη
Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος αποτελεί επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα του κόμματος και πρόκειται να εκλεγεί από την νέα Κεντρική πολιτική επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν κατά την περίοδο που ήταν φοιτητές στην Πολυτεχνική της Ξάνθης και από τότε παραμένουν  «κολλητοί». Ο 36χρονος μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Νίκο Ανδρουλάκη το 2004 στην Ξάνθη. Ο Σπυρόπουλος ήταν τότε γραμματέας της ΠΑΣΠ ενώ το 2007-2008 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ.
Σήμερα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος – εκτός από «δεξί χέρι» του Νίκου Ανδρουλάκη με γραφείο στη Χ. Τρικούπη – είναι μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέση την οποία θα εγκαταλείψει σε λίγες ημέρες για να εκλεγεί νέος γραμματέας του κόμματος.
Μ.Ξ.


Χαμηλό  μορφωτικό επίπεδο
Χαμογελαστός εμφανίστηκε πρωινές ώρες ο γνωστός φίλος που παρακολουθεί, παρατηρεί και σχολιάζει κάποιες γουστόζικες στιγμές από τις γνωστές απογευματινές εκπομπές γνώσεων με οικονομική επιβράβευση στους νικητές. Ήρθε λοιπόν ο φίλος, παρήγγειλε τον σκέτο καφέ του και μπήκε κατευθείαν στο θέμα.
«Το τι πανηγύρι γίνεται κάθε μέρα σχεδόν σε όλα τα κανάλια με τις εκπομπές στις οποίες υπάρχουν ερωτήσεις γνώσεων και επιβράβευση των νικητών με διάφορα ποσά, δεν μπορείς να φανταστείς. Το θέμα πλέον είναι αρμοδιότητας ψυχιάτρου. Εμφανίζονται εκεί διάφορα άτομα με πρόθεση να κερδίσουν χρήματα κι ας μην έχουν βασικές γνώσεις. Γελοιοποιούνται με την προοπτική κάποιου κέρδους. Παρελαύνουν κάθε καρυδιάς καρύδια, συνήθως κούφια.  Προχθές εμφανίστηκε μία αεροσυνοδός, η οποία από μυαλό, άστα να πάνε. Άσχετη τελείως. Δήλωνε μάλιστα χωρίς ντροπή πως δεν διαβάζει βιβλία. Και το ‘λεγε χαριτωμένα, χαμογελαστά, χωρίς ντροπή. Ήταν η ίδια που ρώτησε τον Αρναούτογλου εάν υπάρχει κάποια ύλη για τις ερωτήσεις για να προετοιμαστεί!»
Γελάσαμε, ήπιαμε τον καφέ μας, είπαμε τα σχόλιά μας και λυπηθήκαμε για το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …