Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Παρουσίαση του βιβλίου ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ στο Λύκειο των Ελληνίδων

Παρουσίαση του βιβλίου ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ στο Λύκειο των Ελληνίδων

0

Εκδήλωση την Παρασκευή 3 Ιουνίου για το βιβλίο του Νικόλα Πρεβελάκη και της Νικολέτας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑΣ +ΜόρΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο ΔΥΟ και οι εκδόσεις Καστανιώτη διοργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλα Πρεβελάκη και της Νικολέτας Τσιτσανούδη-Μαλλίδη με τίτλο «ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ/PHOβOGLOSSA» την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΔΠΘ, ο Νικόλαος Μακρής,  Γνωστικής Ψυχολογίας, Αν. Πρόεδρος ΠΤΔΕ, ΔΠΘ, ο Σπυρίδων Κιοσσές, ΕΔΙΠ Δημιουργικής Γραφής ΤΕΦ,ΔΠΘ

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Τηλέμαχος Αρναούτογλου, διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου Ξάνθης «Όμορφη Πόλη».

Ισχύουν όλα τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης για την COVID-19.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην ελληνοαγγλική αυτή έκδοση οι συγγραφείς παρατηρούν ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική συνδέεται συχνά με όρους κρίσεων και φόβου, με παραδείγματα την τρομοκρατία, την οικολογική και οικονομική κρίση και εσχάτως την πανδημία. Η ζωή έχει αναχθεί σε υπέρτατη αξία και αυτό αναβαθμίζει το φόβο σε κυρίαρχο συστατικό της πολιτικής. Παρατηρούν ότι, όσο πιο ασφαλής γίνεται ο κόσμος, τόσο παγιώνεται ο εθισμός στο φόβο.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η γλώσσα ασθμαίνει να περιγράψει και να αναπαραστήσει εναλλασσόμενες σκληρές ή και βάρβαρες πραγματικότητες. Τη στιγμή που χρειαζόμαστε ονόματα να περιγράψουμε καινούργιες καταστάσεις, χρειαζόμαστε περισσότερα ονόματα για να μιλήσουμε για πρώην «πράγματα», που σείονται ή αποσυναρμολογούνται μπροστά σε ασυμμετρίες και μετακινούνται ασταμάτητα.

Αναλύουν την γλώσσα του φόβου και υπογραμμίζουν ότι, ειδικά στην περίπτωση της πανδημίας, η επίκληση των ειδικών, αν και απολύτως αναγκαία, κινδυνεύει να αυξήσει την καχυποψία πληθυσμιακών ομάδων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εξάπλωση ενός διάχυτου φόβου στα κοινωνικά δίκτυα.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξανθιώτισσα Ελένη Ψαραλίδου παρουσιάζει την ποιητική συλλογή «Μαύρη Μύγα» στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού

Η ποιήτρια συνομιλεί με το κοινό και υπογράφει το βιβλίο της στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του α…