Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Παίρνει μπρος» ο …πολύπαθος αναδασμός στο Εράσμιο

«Παίρνει μπρος» ο …πολύπαθος αναδασμός στο Εράσμιο

0

Οι χάρτες θα βγουν υπέρ των αγροτών παρόλο που εκκρεμούν αγωγές του Δημοσίου – Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την Π.Ε. Ξάνθης

 

Ο «γόρδιος δεσμός» για κάθε αντιπεριφερειάρχη εδώ και 25 χρόνια!

 

«Ξεμπλοκάρει» η υπόθεση με την εκκρεμοδικία των αγωγών του Δημοσίου (Περιφέρειας) και σύντομα αναμένονται να εκδοθούν οι χάρτες υπέρ των αγροτών του Ερασμίου που περιμένουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια και τα έχουν εγγράψει στο Κτηματολόγιο αλλά συνεχίζει να τα διεκδικεί η περιφέρεια ως δημόσια κτήματα.  Το Κτηματολόγιο άλλωστε αποτελεί τεκμήριο για τους αγρότες και μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες κατά συνέπεια μπορούν να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους.  Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ξεμπλόκαρε ο αντιπεριφειράρχης κ. Κώστας Κουρτίδης και σύντομα θα εγκατασταθεί ανάδοχος ενώ θα ανακοινωθεί επίσημα .

Ο «γόρδιος δεσμός» για κάθε αντιπεριφερειάρχη εδώ και 25 χρόνια!

Ο γόρδιος δεσμός για κάθε νομάρχη και αντιπεριφερειάρχη ήταν εδώ και 25 χρόνια ο αναδασμός στο Εράσμιο. Πέρασε κυριολεκτικά από 40 κύματα μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί αισίως και το τελευταίο κώλυμα που ήταν η υδραυλική μελέτη η οποία και ολοκληρώθηκε το 2020 επί αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ευφραιμίδη.

Την χρηματοδότηση της υδραυλικής μελέτης με κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ την ανέλαβε η Περιφέρεια με τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη. Ο κ.  Εφραιμίδης ενώ το καλοκαίρι του 2020 είχε δηλώσει στο «Ε» ότι οι αγρότες του Ερασμίου θα καλλιεργούσαν το φθινόπωρο στα νέα κτήματα του πολύπαθου αναδασμού, μετά από 6 μήνες όμως ζήτησε να πάρει παράταση, ο συγκεκριμένος αναδασμός, μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Το ιστορικό του αναδασμού του Ερασμίου

Υπενθυμίζουμε πως το αγρόκτημα του Ερασμίου έχει έκταση 30.000 στρέμματα και ο αναδασμός ξεκίνησε επί νομαρχίας του αειμνήστου Γιώργου Παυλίδη. Από το 2013 υπάρχει ανάδοχος του έργου μετά από υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον μετέπειτα αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Φώτη Καραλίδη κι ενώ ήταν να υλοποιηθεί σε 24 μήνες αυτό δεν έγινε και παίρνει συνεχώς παρατάσεις με τελευταία που δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή το καλοκαίρι του 2016. Από το 2013 που ανέλαβε ο ανάδοχος δεν είναι η πρώτη φορά που σταματάει το έργο αφού παραλίγο να τα …βροντήξει από μια νομική αβλεψία της περιφέρειας και συγκεκριμένα όταν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη διαδικασία. Δηλαδή όταν βγήκε η προκήρυξη δεν είχε κατατεθεί το ποσό της χρηματοδότησης του έργου από την Περιφέρεια όπως ορίζει ρητά ο νόμος. Στην συνέχεια υπήρξε απεμπλοκή όμως μετά «κόλλησε» σε σημαντικότερα ζητήματα όπως όταν έγινε το Κτηματολόγιο και κάποιες εκτάσεις εγγράφηκαν στην μερίδα του Δημοσίου και έγιναν απαιτητές με προσφυγές. Χρειάστηκαν 2 δικαστικές αποφάσεις για την επίλυση της διαφοράς και οι κάτοικοι του Ερασμίου χρειάστηκε να περιμένουν άλλα 3  χρόνια τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο αναδασμός.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…