Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Π. Αντωνακόπουλος: Η κρίση συλλογικότητας οδηγεί σε ύφεση τη δυναμική της Αυτοδιοίκησης

Π. Αντωνακόπουλος: Η κρίση συλλογικότητας οδηγεί σε ύφεση τη δυναμική της Αυτοδιοίκησης

0

Ο δήμαρχος Πύργου βραβεύτηκε στο Συνέδριο του «Κλεισθένη» για τις δράσεις Επιμόρφωσης και Δια βίου μάθησης του Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δήμου

Τόνισε στο «Ε» την ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας των δήμων, με κατοχύρωση αξιολογικών κριτηρίων, ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία και η αποδοτικότητα στη βελτίωση της ζωής των πολιτών

Στην Ξάνθη βρέθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, προκειμένου να παραβρεθεί στο συνέδριο των Γενικών Γραμματέων των ΟΤΑ, όπου βραβεύτηκε για τις δράσεις Επιμόρφωσης και Δια βίου μάθησης του Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δήμου Πύργου, κι ειδικότερα για την Επιμόρφωση στελεχών του Δήμου, με αντικείμενο «Αρμοδιότητες και Λειτουργία Νέας Οικονομικής Επιτροπής κι Επιτροπής Ποιότητας Ζωής».

Με αφορμή την παρουσία του στην πόλη μας, ο δήμαρχος Πύργου μίλησε στο «Ε» για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των δήμων, τις προκλήσεις, αλλά και τα εμπόδια στη σημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και τη γενικότερη σχέση των πολιτών με την αυτοδιοίκηση.

Η ψηφιακή αναβάθμιση των δήμων ελαχιστοποιεί το χάσμα κέντρου-περιφέρειας

Ο κ. Αντωνακόπουλος, που συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Βαρελά, από το βήμα του συνεδρίου, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ζούμε σε μια εποχή που η συνολική σημασία των πληροφοριακών συστημάτων και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας αποτελεί βασικό πυλώνα ενίσχυσης της καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο. Η υιοθέτηση και εξάπλωση των ψηφιακών εφαρμογών είναι απαραίτητη για την ευρύτερη λειτουργία της Δημόσιας διοίκησης μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τις ταχύτατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Παράλληλα, είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, μέσω της αξιοποίησης των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων, με την ανάδειξη όσο το δυνατόν περισσότερων Ψηφιακών Λειτουργιών και Βέλτιστων Πρακτικών Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών. Με αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχονται σχετικά.

Με τον Ψηφιακό Δήμο η Τοπική Αυτοδιοίκηση εντάσσει τις νέες τεχνολογίες στις πολιτικές της επιλογές, ελαχιστοποιεί το χάσμα κέντρου-περιφέρειας, αναπτύσσει νέες ευκαιρίες επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών».

Απαιτείται πλαίσιο αξιολόγησης στην κατανομή των πόρων στους δήμους

Ο δήμαρχος Πύργου, από την αρχή της συζήτησής μας, υπογραμμίζει τον πρώτιστο ρόλο της αυτοδιοίκησης. «Η αυτοδιοίκηση είναι από τα πρώτα κύτταρα οργάνωσης των δημοκρατικών κοινωνιών στη Δύση», τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η κρίση συλλογικότητας στις μέρες μας, καθώς και ο έντονος κυβερνητισμός οδηγούν σε ύφεση τη δυναμική του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Ο διάλογος και η σύνθεση των αντιθέσεων έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ».

Ως προς το πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ Α’ βαθμού τόνισε παράλληλα ότι παρότι οι δήμοι έχουν πάρα πολλές αρμοδιότητες «υπάρχει πάντα το μακρύ χέρι του κράτους». Δηλαδή, όπως είπε, είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του θεσμού της αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει πιο αποδοτική η λειτουργία της προς όφελος της βελτίωσης της ζωής των πολιτών. «Υπάρχουν μια σειρά από συντελεστές, απαιτούμενα, ωριμότητες μελετών και έργων, ωστόσο κανείς δε τα ρυθμίζει αυτά», ανέφερε, εξηγώντας ότι στα χρηματοδοτικά προγράμματα δεν υπάρχει πλαίσιο αξιολόγησης ως προς την κατανομή των πόρων. Δεν υπάρχει δηλαδή τεκμηρίωση, ως προς το ποιος δήμος παίρνει τι και γιατί και μέχρι ποιο ποσό.

Παράλληλα, ανέδειξε το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που όπως είπε, ορθώς τέθηκε και από τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα στο πλαίσιο του Συνεδρίου. «Πράγματι υπάρχει μεγάλη αργοπορία, αλλά λειτουργούμε με ένα πανάρχαιο πλαίσιο και ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο στο κομμάτι των έργων και των Τεχνικών Υπηρεσιών που αναπόφευκτα οδηγεί σε καθυστερήσεις. Υπάρχει και ο κακώς εννοούμενος συνδικαλισμός που προσφέρει μόνο προβλήματα στους εργαζόμενους», συμπλήρωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας ότι: «αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα των δήμων γιατί εκεί υπάρχει καθυστέρηση στην προσφορά μας προς τους δημότες».

Ακόμη, επεσήμανε το εντεινόμενο πρόβλημα της υλοποίησης έργων λόγω της εκτίναξης του κόστους των πρώτων υλών. «Το πρόβλημα είναι ήδη εδώ, δεν είναι μελλοντικό, οι εργολάβοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, έχουν ‘κατεβάσει τα σφυριά’».

Στιγμιότυπο από την ομιλία του κ. Αντωνακόπουλου στο Συνέδριο του Κλεισθένη, όπου βραβεύτηκε για τις δράσεις Επιμόρφωσης και Δια βίου μάθησης του Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δήμου Πύργου

Ο διάλογος και η σύγκλιση αντιθέσεων είναι… μακριά από την αυτοδιοίκηση

Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους ΟΤΑ και το πλαίσιο της κυβερνησιμότητας, ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε: «δεν έκανε κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ που πειραματίστηκε με το αναλογικό σύστημα, αν μη τι άλλο αυτή η τόλμη αναμένεται από την Αριστερά. Η κοινωνία ωστόσο, απέδειξε ότι δεν είναι εφικτή η απλή αναλογική στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης κινούνται σε ένα πρωτόγονο ακόμα μοτίβο, δηλαδή μαζευόμαστε όλοι κόντρα στο δήμαρχο» και αυτό, όπως πρόσθεσε, είναι ακόμη ένα παράδειγμα της αδυναμίας διαλόγου, επικοινωνίας, σύγκλισης αντιθέσεων και παραγωγικής λειτουργίας.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…