Το Γ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η απόφαση έκπτωσής του από το αξίωμα ήταν μη νόμιμη
Για δικαίωση μιλάει ο ίδιος: «Όσο οι πολίτες με στηρίζουν θα διεκδικώ να είμαι στο δημοτικό συμβούλιο»-Για απόφαση που αποτελεί νομολογιακό παράδειγμα κάνει λόγο ο συνήγορός του
Η περιπέτεια των διοικητικών κυρώσεων που αφορά το αξίωμά του ως δημοτικού συμβούλου, μετά την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, έληξε για τον Φερντούν Χασάνογλου, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για αυτοδίκαιη έκπτωση.
Όπως είναι γνωστό, ο Φερντούν Χασάνογλου που εκλέχθηκε με την παράταξη Δημαρχόπουλου και ανεξαρτητοποιήθηκε από τα τέλη του 2019, είχε κηρυχθεί έκπτωτος από το Συντονιστή της ΑΔΜΘ, αλλά μετά την αποδοχή της δικαστικής προσφυγής επέστρεψε από το Σεπτέμβριο του 2021 στα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα.
Η δε απόφαση του Συντονιστή βασίστηκε στο συμπέρασμα ότι αφού με νομοθετική διάταξη η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του κ. Χασάνογλου παραγράφηκε υφ’ όρον και τέθηκε στο αρχείο, κατέστη αμετάκλητη και άρα επέρχεται έκπτωση αυτοδίκαια την οποία ο ίδιος καλείται να αποφασίσει ως αρμόδιο διοικητικό όργανο χωρίς προηγούμενη έρευνα ή κρίση για το επίδικο θέμα.
Ωστόσο, το Γ’ τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι «δεν καθίσταται αμετάκλητη η ποινική καταδίκη όταν κατά της καταδικαστικής απόφασης έχει ασκηθεί το κατά νόμο ένδικο μέσο, η υπόθεση όμως δεν εισάγεται προς συζήτηση (…) αλλά τίθεται στο αρχείο με πράξη της εισαγγελικής αρχής κατ’ εφαρμογή νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την υφ’ όρον παραγραφή μη εκτελεσθεισών ποινών και την αρχειοθέτηση των σχετικών καταδικαστικών αποφάσεων (…)».
Εν προκειμένω, το ΣτΕ έκρινε για πρώτη φορά επί του θέματος, διαμορφώνοντας νομολογία για το ζήτημα και αναδεικνύοντας ότι σε κάθε νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να εγείρονται και περιμετρικά ζητήματα, που δεν αφορούν την ποινική διαδικασία ή το αδίκημα, αλλά τις πιθανές διοικητικές κυρώσεις, όπως σε αυτή την περίπτωση.
Αυτή τη διάσταση ανέδειξε μιλώντας στο «Ε» και ο συνήγορός του Διονύσης Φιλίππου, ο οποίος εξήγησε ότι: «στην περίπτωση αυτή ο κ. Χασάνογλου, αφού η υπόθεση παραγράφηκε υφ’ όρον δεν μπορούν να ασκήσει ένδικο μέσο και άρα έχασε το δικαίωμα της έννομης προστασίας, επομένως δεν μπορούσε να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση». Όπως πρόσθεσε, ο Συντονιστής σύμφωνα με το νόμο, δικαιούτο να απευθυνθεί στη γραμματεία του Διοικητικού Εφετείου Θράκης ή του Αρείου Πάγου προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις ή ερμηνεία επί του ζητήματος, αλλά προχώρησε στην απόφαση της αυτοδίκαιης έκπτωσης με αποτέλεσμα να εγερθεί το θέμα.
Μάλιστα, η εν λόγω υπόθεση παρουσιάστηκε από τον ίδιο ως νομολογιακό παράδειγμα, μιας και δεν είχε κριθεί άλλη φορά στο παρελθόν, σε συνέδριο που ήταν ομιλητής στο Βόλο, με θέμα τον πειθαρχικό έλεγχο των ΟΤΑ. Φυσικά, στην ομιλία δεν δόθηκαν στοιχεία ταυτοποίησης του δημοτικού συμβούλου ή του δήμου.
Για μεγάλη δικαίωση μίλησε ο Φερντούν Χασάνογλου
Πέραν του νομικού σκέλους, την απόφαση υποδέχθηκε με χαρά ο ίδιος ο κ. Χασάνογλου αφού πλέον δεν έχει τα βάρη της καταδικαστικής απόφασης και των διοικητικών κυρώσεων. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Ε» σημείωσε: «είναι μία μεγάλη δικαίωση για μένα. Αρκετοί βιάστηκαν, είπαν πολλά και τώρα νομίζω οφείλουν μία συγγνώμη». Μάλιστα, ερωτώμενος εν η αυτοδιοικητική του πορεία έχει συνέχεια, ο ίδιος επεσήμανε: «θα αποφασίσω εγώ πότε θα αποσυρθώ από τα αυτοδιοικητικά. Όταν ο πολίτης, ο κάθε πολίτης θα πάψει να μου δίνει εντολή να βρίσκομαι στο δημοτικό συμβούλιο. Όσο με στηρίζουν θα είμαι εδώ και θα διεκδικώ να συνεχίζω, παρά τον τρόπο που προσπάθησαν να με πλήξουν πολιτικά».
Ελένη Διαφωνίδου