Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Να σας γνωρίσω…το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2022»

Να σας γνωρίσω…το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων 2022»

0

Σας παρακαλώ να κοιτάξετε την φωτογραφία. Εικόνα από συναυλία μπροστά στο Δημαρχείο Ξάνθης. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Ξάνθη Πόλις Ονείρων”. Είναι μαθητές από Μουσικά σχολεία. Έρχονται απ’ όλη την χώρα. Κάθε χρόνο. Μαζεύονται εδώ στην Ξάνθη. Σχεδόν στην εσχατιά της Ελλάδας. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά δεν θα τα δείτε στην τηλεόραση. Μάλλον δεν θα πάνε στο Big brother ούτε στο Survivor. Υπάρχουν (ευτυχώς) κι αυτά τα παιδιά. Υπάρχει (ευτυχώς συνεχίζει) κι αυτή η Ελλάδα. Κι ας μένουν συχνά αθέατα, χωρίς να φωνάζουν. Διακριτικά, ποιοτικά, ήσυχα. Τι τους ενώνει κάθε Μάιο ; Η Ξάνθη !

Λοιπόν, αυτή η πόλη είναι τελικά σπουδαία. Ίσως γι’ αυτό να της έτυχε να γεννηθεί εδώ ο Μάνος Χατζιδάκις. Του ταίριαζε. Της ταίριαζε. Να τον πουν “Ξανθιώτη” έστω για 6 χρόνια. Να συνδυάσει τ’ όνομα του με το φεστιβάλ. Με το ύφος και τον πολιτισμό της Ξάνθης. Κι ας λένε ότι θέλουν (πάντα θα λένε, είναι εθνικό σπορ). Αν έβλεπε ο Μάνος αυτά τα παιδιά, θα ήταν περήφανος. Θα τα καμάρωνε. Και μαζί μ’ αυτά την πόλη. Σίγουρα την παλιά, εκεί κοντά στο αρχοντικό που γεννήθηκε. Μπορεί και την νέα, αυτή την ολίγο άσχημη (όπως την χαρακτήρισε), μπροστά στην ομορφιά του παραδοσιακού οικισμού.

Η Ξάνθη λοιπόν δίνει σ΄ όλους το παράδειγμα. Μια μικρή πόλη στην άκρη της χώρας, φτιάχνει σπουδαία πράγματα. Πανελλήνια, ποιοτικά, ξεχωριστά, μοναδικά. Μετά το Καρναβάλι και τις Γιορτές παλιάς Ξάνθης, έχει το Φεστιβάλ “Ξάνθη Πόλις Ονείρων”, στη σκιά του Μάνου Χατζιδάκι. Και τι όμορφο όνομα. “Πόλις Ονείρων”. Μια πόλη για όνειρα. Που πλημμυρίζει από μουσική. Έντεχνη, κλασσική, μελωδική. Και την συνδυάζει με μοναδική ατμόσφαιρα. Με σκηνικό τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα φωτισμένα νυχτερινά σοκάκια, τα σαχνισιά και τα χαγιάτια. Τα συνδυάζει ακόμη με τον ήδη υπάρχοντα πολιτισμό της. Όπως αυτός εκφράζεται απ’ τους φορείς και συλλόγους. Συμμετέχουν όλοι. Με μουσικά βιωματικά εργαστήρια, με εκδηλώσεις και δρώμενα, στις μέρες του φεστιβάλ. Μια γιορτή σε γωνιές της Ξάνθης. Το συνδυάζει επίσης με την σχολική εκπαίδευση. Πηγή όλων το μουσικό σχολείο Ξάνθης. Πρωταγωνιστές οι μαθητές και καθηγητές της σχολικής μονάδας. Περήφανοι, εθελοντές, συμμετέχοντες. Το αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης. Αλληλο-συνεργασία, ομαδικότητα, έμπνευση, πράξη. Πόσες αξίες και ιδανικά σε μια στιγμή, σε μια εκδήλωση.

Οι μαθητές δίνουν συναυλίες και τραγουδούν. Σε επιλεγμένα σημεία, σε πεζόδρομους, στις πλατείες. Σχεδόν μια εβδομάδα χαρίζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα (https://xanthipolisoneiron.wordpress.com/). Δωρεάν, πολυποίκιλο, διαπολιτισμικό (Ρουμανία), χαρούμενο και εν τέλει εξαιρετικό. Στο τέλος μαζεύονται όλοι στην κεντρική πλατεία και γράφουν ιστορία (7/5 ώρα 8,00). Για όλα αυτά που γίνονται αξίζει να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων. Να το φωνάξουμε. Να δώσουμε συγχαρητήρια. Και πολλά μπράβο. Στον Δήμο Ξάνθης, στο Κέντρο Πολιτισμού, στο Μουσικό Σχολείο, σε χορηγούς και υποστηρικτές του θεσμού. Μπράβο στην Ξάνθη μας !!!

Δημήτρης Γκαγκαλίδης
Καθηγητής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Δημήτρης Γκαγκαλίδης
  • ΩΣ ΠΟΤΕ;

    Ως πότε θα μισούμε ο ένας τον άλλο, ως πότε θα φοβόμαστε ο ένας τον άλλο, ως πότε θα υποκρ…
  • Η Γυναίκα σήμερα

    Μάρτιος: Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, αλλά και ο μήνας που τιμάται η γυναίκα Πολλαπλός και …
  • Η Μέρα της Γυναίκας

    Η Μέρα της Γυναίκας έρχεται να τονίσει για μια ακόμη φορά το σημαντικό ρόλο της γυναίκας σ…
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΩΣ ΠΟΤΕ;

Ως πότε θα μισούμε ο ένας τον άλλο, ως πότε θα φοβόμαστε ο ένας τον άλλο, ως πότε θα υποκρ…